Vader troost baby met sprongetjes

De hersenen van je baby ontwikkelen zich ontzettend snel. Dit gaat niet in een rechte lijn, maar met sprongen. Hoe herken je deze sprongetjes bij je baby? En welke sprongen maakt je kindje mogelijk mee?

Wat zijn sprongetjes bij je baby?

Sprongetjes bij je baby zijn een soort groeispurten van de hersenen. De ontwikkeling van het babybrein begint al in de baarmoeder. Na de geboorte gaat deze ontwikkeling verder. Op sommige momenten gaat dit langzaam, op andere momenten snel. De momenten waarop de hersenen zo’n snelle groeispurt doormaken, noem je sprongetjes bij je baby.

Oei, ik groei! sprongetjes

De verschillende sprongetjes die je baby meemaakt, zijn beschreven in het boek Oei, ik groei! Volgens de Oei, ik groei! sprongetjes-methode leren alle baby’s op ongeveer hetzelfde moment nieuwe dingen. Zo zijn er twaalf sprongen beschreven, verdeeld over de eerste twee jaar.

Deze sprongen in de ontwikkeling zouden zorgen voor onrust bij je kindje. Wanneer deze onrust voorbij is, heeft je baby volgens de methode een nieuwe skill onder de knie.

Betrouwbaarheid van sprongetjes

Over de betrouwbaarheid van de sprongetjes-theorie bestaat discussie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat baby’s grote sprongen maken in hun ontwikkeling. Maar dit gebeurt niet bij iedere baby op precies dezelfde momenten. Ook is er geen bewijs voor het idee dat periodes van huilen en hangerig zijn veroorzaakt worden sprongetjes.

Wil je gebruik maken van de sprongetjes-theorie? Dan is het goed om te onthouden dat je baby eerder of later door een sprong kan gaan. De kans bestaat dat de ontwikkeling van je kind niet helemaal gelijk loopt met deze theorie. Wel is de sprongetjes-theorie een leuke en interessante manier om de ontwikkeling van je baby in de gaten te houden.

Hoe herken je sprongetjes bij je baby?

Je kan sprongetjes bij je baby herkennen aan het gedrag van je kindje. Is je kleine plotseling hangerig, huilerig en humeurig? Dan is het mogelijk dat hij door een sprongetje gaat. Iets nieuws leren kost je baby veel energie. Hierdoor gaat je kindje volgens de Oei, ik groei! sprongetjes-methode een paar dagen tot een paar weken door een lastige periode. Hierna zou je kunnen zien dat je kleine nieuwe mijlpalen in zijn ontwikkeling behaald heeft.

Verschil tussen regeldag en sprong

Dat je baby hangerig en huilerig is, hoeft niet altijd door een sprongetje te komen. Misschien is hij moe, voelt hij zich ziek of heeft hij gewoon zijn dag niet. Je kindje kan ook een regeldag hebben. Het verschil tussen een sprong en een regeldag is soms lastig te herkennen.

Tijdens regeldagen heeft je baby meer voeding nodig dan normaal. Dit zorgt ervoor dat hij onrustig is en meer huilt. Merk je dat je kleine meer honger heeft dan je gewend bent? Geef je borstvoeding en voelen je borsten leeg en beurs? Dan is de kans groot dat je baby geen sprongetje, maar een regeldag heeft. Omdat je kindje meer drinkt dan normaal, kunnen je borsten op deze dagen leger en wat beurs aanvoelen.

Wat als je geen sprongetjes bij je baby ziet?

Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen snelheid. Het is dan ook goed mogelijk dat je kindje wat eerder of later door een sprong gaat dan andere kinderen. Vergelijk hem dan ook niet met andere leeftijdsgenoten. Ieder kind is uniek en de een krijgt een mijlpaal sneller onder de knie dan de ander.

Herken je sommige sprongetjes bij je baby niet? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. De kans is groot dat jouw kindje een bepaalde mijlpaal gewoon wat later onder de knie krijgt. Wanneer je je toch zorgen maakt, kan je altijd contact opnemen met het consultatiebureau.

De verschillende sprongetjes van je baby

In het eerste jaar kan je acht verschillende sprongetjes bij je baby herkennen. Na de eerste verjaardag herken je mogelijk nog twee sprongen. Onthoud dat je baby zich misschien op een andere manier of volgorde ontwikkelt dan hieronder beschreven staat. Wel kan het je een beeld geven van wat je ongeveer aan ontwikkelingssprongen kan verwachten.

Sprong 1 bij 5 weken: zintuigen ontwikkelen

Je baby kan steeds beter zien en dat is te merken. Hij krijgt namelijk meer interesse voor de wereld om zich heen. Je kan merken dat je kindje niet alleen oogcontact met je maakt, maar je ook gaat volgen met zijn ogen.

Niet alleen het zicht wordt beter, maar ook de stofwisseling en organen van je baby rijpen verder uit. Huilde je baby bijvoorbeeld nog niet met echte tranen? Dan is de kans groot dat hij dit rond 5 weken wel gaat doen.

Sprong 2 bij 8 weken: patronen ontdekken

Na dit sprongetje gaat je baby steeds meer patronen ontdekken in de wereld om zich heen. Hij ontdekt bijvoorbeeld zijn handen. Vanaf zo’n 8 weken heeft je kleine in de gaten dat hij hier van alles mee kan doen: ze naar elkaar toe brengen, in de mond stoppen, ze ronddraaien… Nog even en hij grijpt erop los.

Sprong 3 bij 12 weken: soepeler bewegen

Bij het vorige sprongetje ontdekte je baby vaste patronen. Vanaf ongeveer 12 weken leert hij vloeiende overgangen kennen, zoals bewegingen en verschillende toonhoogtes in jouw stem. Hij speelt steeds meer met zijn stembanden en zijn bewegingen worden minder houterig en schokkerig. Hij gaat soepeler en meer gecontroleerd bewegen. Bij dit laatste is vliegtuigje spelen het ideale spelletje. Houd je kindje stevig vast bij zijn romp en ‘vlieg’ de hele kamer door. Zjoef!

Sprong 4 bij 19 weken: gebeurtenissen herkennen

Rond de 19 weken gaat je baby op een andere manier naar de wereld kijken. Hij krijgt in de gaten dat gebeurtenissen bestaan uit verschillende stukjes. Gooi je bijvoorbeeld een bal? Dan vliegt die uit je handen, valt op de grond en stuitert terug. Je baby gaat dit steeds beter snappen, maar dit kost tijd. De hangerigheid vóór deze mentale groeispurt kan dan ook wat langer tijdje duren.

Sprong 5 bij 26 weken: verandering in relaties

De sprong bij 26 weken is een heel belangrijke. Je baby leert afstanden nu steeds beter inschatten. Dit verandert zijn hele wereld.

Hij leert niet alleen dat speelgoed soms te ver of te hoog ligt. De nieuwe vaardigheid heeft ook invloed op zijn relatie met andere mensen. Je kindje merkt dat de afstand tussen hem en anderen groter of kleiner kan worden. Hierdoor merkt hij bijvoorbeeld ineens dat jij de kamer uitloopt. Voor zijn gevoel ben jij dan verdwenen. Dit kan ervoor zorgen dat hij rond deze periode eenkennig wordt en verlatingsangst ontwikkelt.

Sprong 6 bij 37 weken: verbanden leggen

Na dit sprongetje leert je baby steeds beter verbanden leggen. Hij ontdekt dat er indelingen en onderdelen zijn in de wereld. Zo leert hij leert bijvoorbeeld dat niet ieder dier een hond is en dat een stukje banaan anders voelt dan een stukje appel. Je ziet waarschijnlijk dat je kleine onderzoeker erg geboeid is door alles om hem heen. Heeft je baby de pincetgreep al onder de knie? Dan is geen kruimel, rozijn of muntje meer veilig. Tijd om extra te letten op de veiligheid in huis.

Sprong 7 bij 46 weken: handelingen begrijpen

Rond de 11 maanden ontdekt je baby dat handelingen uit verschillende onderdelen bestaan. Een toren bouwen en omgooien bestaat bijvoorbeeld uit blokken verzamelen, deze op elkaar zetten en er een duwtje tegen geven. Wanneer jullie samen liedjes zingen, leert hij zelf de gebaren erbij te maken. Ook mensen en dingen aanwijzen lukt steeds beter.

Sprong 8 bij 55 weken: activiteiten ontdekken

Kort na de eerste verjaardag is de kans groot dat je kindje weer een nieuwe mijlpaal heeft bereikt. Hij leert nu verschillende ‘programma’s’ van het leven kennen: series van activiteiten die bij elkaar horen. Denk aan ontbijten, aankleden, een puzzel maken of een snack eten. Je dreumes snapt steeds beter dat zo’n gebeurtenis niet altijd op dezelfde volgorde hoeft te verlopen.

Je kan nu misschien merken dat je kind snapt hoe je aan een gebeurtenis begint. Hij pakt bijvoorbeeld zelf kleding, zodat jullie aan het ‘onderdeel’ aankleden kunnen beginnen. Ook heeft hij meer en meer in de gaten wat er om hem heen gebeurt. Pak jij borden uit de kast? Dan snapt je kleine dat je de tafel gaat dekken.

Sprong 9 bij 64 weken: keuzes maken

Wanneer je dreumes rond de 15 maanden is, kan hij meer gaan nadenken over alles wat hij doet. Hij krijgt in de gaten dat het leven bestaat uit keuzes maken. Kiest hij bijvoorbeeld voor filmpjes kijken op de tablet of toch voor een boekje lezen? Ook in zijn gedrag naar jou en anderen toe moet hij veel keuzes maken. Hierdoor wordt zijn eigen willetje steeds meer zichtbaar. In deze fase probeert hij ook vaak nieuwe dingen uit.

Sprong 10 bij 75 weken: systemen ontdekken

Rond de 17 maanden gaat je kind beter begrijpen dat de wereld uit verschillende ‘systemen’ bestaat. Denk aan jullie gezin, de familie waar hij bij hoort, de buurt waarin jullie wonen en de spullen die van hem zijn. Je kindje ontdekt dat iedereen een verschillend persoon is (bijvoorbeeld ‘papa’, ‘opa’, ‘buurvrouw’) en kan de begrippen ‘jij’ en ‘ik’ gaan gebruiken.

Deze ontwikkeling zorgt er misschien voor dat hij meer naar jou of andere familieleden trekt en bijvoorbeeld vaak opa en oma wil bellen. Ook kan je merken dat hij meer bezitterig wordt en minder wil delen.