baby-0-weken-oud-eerste-week-baby

Je baby's eerste week

Poep, slaap, eet, repeat
BABY 1 WEEK

Gefeliciteerd! Na een lange zwangerschap heb je jouw wondertje eindelijk in je armen. Dit is een bijzondere, maar ook spannende tijd, zowel voor jou als je baby. De eerste week van je baby buiten de baarmoeder staat in het teken van elkaar leren kennen, het herstel van de bevalling en zoveel mogelijk van elkaar genieten.

Mijlpalen baby

  • Reageert door verschillende reflexen
  • Herkent jouw stem
  • Herkent verschillende geuren
  • Communiceert door te huilen

Wist je dat...

…je direct na de bevalling al 3 tot 7 kg gewicht bent verloren? Dit is het gewicht van de baby, de placenta en het vruchtwater. Je buik is in één klap weer een stuk platter. Hallo voeten, long time no see!

ONTWIKKELING BABY 0 WEKEN OUD

Waaa, wat een schrik! Na 9 maanden in de veilige, warme baarmoeder plotseling in een onbekende, overbelichte, koude buitenwereld. Geen wonder dat je baby meteen een flinke keel op zet! Een geluid dat jij de komende jaren nog veel gaat horen… Maar wat is hij mooi en lief.

Het liefst wil jij je kindje nooit meer loslaten nu je hem eindelijk in je armen hebt, maar 1 minuut na de bevalling wordt hij al onderworpen aan verschillende tests. De gezondheid van je kindje wordt gecontroleerd en zijn Apgar-score wordt bepaald. Na 5 en 10 minuten worden deze tests herhaald.

Misschien vind je dat je baby er een beetje gek en kreukelig uitziet, en dat is ook niet zo raar. Hij heeft immers lang opgerold in je baarmoeder gelegen en zijn hoofdje heeft lange tijd klem gezeten. Maak je geen zorgen: binnen een paar weken trekt dit weer helemaal bij!

JIJ MET JE BABY VAN 0 WEKEN OUD

Poep, slaap, eet, repeat. Zo ziet de eerste week na de geboorte van je baby eruit, zowel voor je baby als voor jou. Hij slaapt zo’n 17 uur per dag en ook jij hebt veel rust nodig om te herstellen van de bevalling. Gun jezelf deze rust ook en gebruik je tijd om dat bijzondere wezentje te leren kennen en aan al die nieuwe verzorgingsrituelen te wennen. Want hoe verschoon je een luier eigenlijk…? Gelukkig sta je er niet alleen voor en word je de eerste 8 dagen bijgestaan door een kraamverzorgster.

Good morning mega kraamverband. Je had het nooit verwacht, maar je hebt het écht nodig. De losgeraakte placenta heeft namelijk een wond achtergelaten en het kan nog wel even duren voordat deze volledig genezen is. Ook verlies je na de bevalling lochia, ook wel kraamvocht genoemd. Dit kan nog tot 6 weken na de bevalling aanhouden.

Als je na de bevalling gehecht bent, voelt het daaronder als een echte no go area. Naar de wc gaan is momenteel een hel. Maak je geen zorgen: het heeft even tijd nodig, maar over een paar weken plas en poep ook jij weer gedachteloos.

LuiersShoptip-baby-0-weken-oud,-luiers

De eerste weken is je baby vooral nog bezig met slapen, eten, plassen en poepen. Je kan dan ook niet genoeg luiers inslaan. Tip: koop een extra grote voordeelverpakking. Luiers gaan er snel doorheen en zo heb jij er altijd genoeg in huis.

Naar luiers ➝

DOEN MET JE BABY VAN 0 WEKEN OUD

baby-0-weken-oud-met-moeder

De eerste week met je baby staat vooral in het teken van wennen aan elkaar. Huid-op-huidcontact is vanaf deze week al belangrijk voor een goede hechting en een fijne band tussen jou en je kleine. Knuffel dus veel samen, bewonder elkaar en geniet van deze bijzondere situatie.

Iedere baby is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dit artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Te vroeg geboren baby’s lopen vaak iets achter in hun ontwikkeling. Als je baby op meerdere vlakken achterloopt bespreek dit dan op het consultatiebureau.
ADVERTENTIE
Jouw kindje is een nieuwsgierige onderzoeker. Net als wij. Nutricia, de maker van Nutrilon, heeft meer dan 100 jaar kennis en doet continu onderzoek naar de invloed van voeding op de eerste levensjaren.