Pasgeboren baby heeft nog een verfrommeld uiterlijk en is bedekt met een laagje vernix

Iedere aanstaande ouder fantaseert over het uiterlijk van hun kindje. Je stelt je voor hoe je kleine eruitziet zodra je hem in je armen krijgt. Maar wist je dat pasgeboren baby’s er echt niet zo puntgaaf en fris uitzien als in de films? Lees hier wat niemand je vertelt over het uiterlijk van je pasgeboren baby.

Bloed, slijm en vernix

Dat je baby bedekt onder het bloed en slijm ter wereld komt, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Maar het lijfje van je baby is met nog een ander goedje bedekt: de vernix of huidsmeer. Dit is een witte, vettige substantie, die een beschermlaag vormde voor jouw baby toen hij nog in je baarmoeder zat. Het bestaat uit donshaar, dode huidcellen en talg, en wordt in de 19e week van de zwangerschap al aangemaakt.

Na de bevalling wordt je kindje schoongemaakt door de kraamverzorgster of verpleegkundige, maar een deel van de vernix blijft zitten. Dit wordt bewust gedaan, want het is goed voor zijn huid. De vernix houdt het babyhuidje namelijk vet. Poets het er dus vooral niet af. Zijn huid absorbeert het zelf.

Paarse handen en voeten

Sommige baby’s hebben na de geboorte paarse handen en voeten. Zolang de rest van zijn lijfje mooi roze is, hoef je hier niet van te schrikken. De doorbloeding van de handen en voeten is in het begin nog wat minder goed. Na een tijdje worden de handen warmer en zullen ze vanzelf meer roze worden. Ook wanneer het blijft, hoeft dit niks te betekenen. Er zijn baby’s die in aanleg een wat minder goede doorbloeding van de handen en voeten hebben, dit is onschuldig. Controleer wel even of hij het niet te koud heeft.

Gezwollen ogen

Tijdens de weeën komt er veel druk op het hoofd van je kindje te staan. Hierdoor ontstaat er wat vochtophoping rondom zijn oogleden. Veel pasgeboren baby’s hebben daarom opgezwollen oogleden, waardoor ze hun ogen moeilijk kunnen openen. Binnen een paar dagen trekt dit vanzelf bij.

Een lief verfrommeld pakketje

Wanneer je pasgeboren baby en jij je door de bevalling heen hebben geworsteld en je krijgt je kleine wondertje dan eindelijk op je borst, springen de vreugdetranen je in de ogen en bewonder je hem uitgebreid. Wat is hij lief en mooi! Maar wacht eens even, wat ziet hij er verfomfaaid uit. En zijn neus lijkt een beetje scheef en afgeplat. De schrik slaat je om het hart, want je hoort deze dingen toch niet te zien? Je hoort toch alles aan jouw kindje prachtig te vinden?

Maak je geen zorgen, deze kreukels zijn allemaal volkomen normaal. Je baby heeft opgevouwen in jouw buik gezeten en daarom ziet hij er zo uit. Hierdoor kan zijn gezicht er wat verfrommeld uitzien en het neus wat platgedrukt zijn. Zijn armen zijn nog niet volledig uitgestrekt, zijn benen houdt hij nog opgetrokken en staan misschien nog wat krom, en zijn voeten staan mogelijk naar binnen gedraaid. Ook zijn hoofd ziet er mogelijk wat vervormd of gedeukt uit. Dit hoort er allemaal bij.

Waarom is je baby zo verfrommeld?

In de eerste maanden van je zwangerschap heeft je kindje alle ruimte en kan hij er wild op los bewegen. Maar naarmate jouw uitgerekende datum nadert en hij steeds meer groeit, wordt het steeds krapper in je buik. Hij moet zichzelf steeds meer oprollen en brengt de laatste weken opgerold in de foetushouding door. Zijn bewegingsvrijheid is hij kwijt en hij komt strakker in de vliezen van de vruchtwaterzak te zitten. Ondertussen groeit hij nog door. Hierdoor kan het een en ander aan zijn lijfje vervormen.

Ook de bevalling zelf is niet bevorderlijk voor een glad gestreken babylijf. Je kindje moet toch door het redelijke smalle geboortekanaal. Door de zachte fontanellen verschuiven de verschillende schedeldelen tijdens de geboorte een beetje over elkaar heen. Fijn voor de bevalling, maar daardoor kan de schedel van je kindje een beetje vervormen.

Je baby rolt zich uit

Gelukkig is het allemaal tijdelijk. Het opgevouwen uiterlijk van je kleine zal vanzelf verdwijnen. Langzaam maar zeker zal hij zich beetje bij beetje uitrollen en zich helemaal gaan uitstrekken. Dit kan wel een paar weken duren. Maar ach, wat geeft dat? Jouw kindje is toch de allermooiste van allemaal!