Pasgeboren nog verfrommelde baby, bedekt met vernix

Iedere mama-to-be fantaseert over de looks van haar kindje. Je stelt je voor hoe je kleine eruitziet zodra je hem in je armen krijgt. Maar wist je dat pasgeboren baby’s er echt niet zo puntgaaf en fris uitzien als in de films? Lees hier wat niemand je vertelt over de looks van je pasgeboren baby.

Bloed, slijm en vernix

Oké, dat je baby’tje bedekt onder het bloed en slijm ter wereld komt, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Het lijfje van je baby is echter met nog een ander goedje bedekt: de vernix of huidsmeer. Dit is een witte, vettige substantie, die een beschermlaagje vormde voor jouw baby toen hij nog in je baarmoeder zat. Het bestaat uit donshaar, dode huidcellen en talg, en wordt in de 19e week van de zwangerschap al aangemaakt.

Na de bevalling wordt je kindje uiteraard schoongemaakt door de kraamverzorgster of verpleegkundige, maar een deel van de vernix blijft zitten. Dit wordt bewust gedaan, want het is goed voor zijn huidje. De vernix houdt het babyhuidje namelijk vet. Poets het er dus vooral niet af. Zijn huid absorbeert het zelf.

Paarse handjes en voetjes

Sommige baby’s hebben na de geboorte paarse handjes en voeten. Zolang de rest van zijn lijfje mooi roze is, hoef je hier niet van te schrikken. De doorbloeding van de handen en voeten is in het begin nog wat matig. Na een tijdje worden de handjes warmer en zullen ze vanzelf meer roze kleuren. Ook wanneer het blijft, hoeft dit niks te betekenen. Er zijn baby’s die in aanleg een wat minder goede doorbloeding van handen en voeten hebben, dit is onschuldig. Controleer wel even of hij het niet te koud heeft.

Gezwollen ogen

Tijdens de weeën komt er veel druk op het hoofdje van je kindje te staan. Hierdoor ontstaat er wat vochtophoping rondom zijn oogleden. Veel pasgeboren baby’tjes hebben daarom opgezwollen oogleden, waardoor ze hun oogjes moeilijk kunnen openen. Binnen een paar dagen trekt dit vanzelf bij.

Een lief verfrommeld pakketje

Wanneer je pasgeboren baby en jij je door de bevalling hebben heen geworsteld en je krijgt je kleine wondertje dan eindelijk op je borst, springen de vreugdetranen je in de ogen en bewonder je hem uitgebreid. Wat is hij lief en mooi! Maar wacht eens even, wat ziet hij er verfomfaaid uit. En zijn neusje lijkt een beetje scheef en afgeplat. De schrik slaat je om het hart, want je hoort deze dingen toch niet te zien? Je hoort toch alles aan jouw kindje prachtig te vinden?

Maak je geen zorgen, deze kreukels zijn allemaal volkomen normaal. Je baby heeft opgevouwen in jouw buik gezeten en daarom ziet hij er zo uit. Hierdoor kan zijn gezichtje er wat verfrommeld uitzien en het neusje wat platgedrukt zijn. Zijn armpjes zijn nog niet volledig uitgestrekt, zijn beentjes houdt hij nog opgetrokken en staan misschien nog wat krom, en zijn voetjes staan mogelijk naar binnen gedraaid. Ook zijn hoofdje ziet er mogelijk wat vervormd of gedeukt uit. Dit hoort er allemaal bij.

Waarom is je baby zo verfrommeld?

In de eerste maanden van je zwangerschap heeft je kindje alle ruimte en kan hij er wild op los bewegen. Maar naarmate jouw uitgerekende datum nadert en hij steeds meer groeit, wordt het alsmaar krapper in je buik. Hij moet zichzelf steeds meer oprollen en brengt de laatste weken opgerold in foetushouding door. Zijn bewegingsvrijheid is hij kwijt en hij komt strakker in de vliezen van de vruchtwaterzak te zitten. Ondertussen groeit hij nog door. Hierdoor kan het een en ander aan zijn lijfje vervormen.

Ook de bevalling zelf is niet bevorderlijk voor een glad gestreken babylijf. Je kindje moet toch door het redelijke smalle geboortekanaal. Door de zachte fontanellen verschuiven de verschillende schedeldelen tijdens de geboorte een beetje over elkaar heen. Fijn voor de bevalling, maar daardoor kan het schedeltje van je kindje een beetje vervormen.

Je baby rolt zich uit

Gelukkig is het allemaal tijdelijk. Het opgevouwen uiterlijk van je kleintje zal vanzelf verdwijnen. Langzaam maar zeker zal hij zich beetje bij beetje uitrollen en zich helemaal gaan uitstrekken. Dit kan wel een paar weken duren. Maar ach, wat geeft dat? Jouw kindje is toch de allermooiste van allemaal!