kraamverzorgster houdt pasgeboren baby vast

De kraamverzorgster is je steun en toeverlaat in jouw kraamperiode. Ze zal je voorlichting geven en al je vragen beantwoorden, maar je ook veel werk uit handen nemen. Hierdoor kan je sneller herstellen van je bevalling en nog meer genieten van je baby.

Bij de meeste kraambureaus krijg je 1 kraamverzorgster die jou en je baby de eerste 8 dagen verzorgt. Dit is prettig omdat je op die manier niet steeds een nieuw gezicht om je heen hebt.

Wanneer regel je de kraamzorg?

Een mooi moment om de kraamzorg te regelen is vlak na de termijnecho. Deze echo is meestal rond de 12de week. Wacht in ieder geval niet al te lang met het inschrijven bij een kraamcentra. Als je aanvullend bent verzekerd voor een kraampakket kan je deze ook gelijk aanvragen. Wat later kan ook, zorg in ieder geval dat je hem vanaf je derde trimester in huis hebt.

Welk kraambureau kies je?

Hoe kies je nu een kraamcentrum? Begin in ieder geval met te kijken welke mogelijkheden er zijn in jouw omgeving. Je kan ook advies vragen aan je verloskundige en in je omgeving. Of je kan een keuze maken op basis van de websites en eventuele reviews, bijvoorbeeld via Zorgkaart Nederland.

Wat doet de kraamverzorgster?

De kraamverzorgster verzorgt de kraamzorg, dit doet zij onder andere door:

  • het assisteren van de verloskundige tijdens een thuisbevalling;
  • de dagelijkse controle van de gezondheid van jou en je kind;
  • de verzorging van jou en je kind;
  • je partner en eventuele andere kinderen te helpen waar nodig;
  • het geven van voorlichting, adviezen en tips;
  • het ontvangen van kraamvisite;
  • het uitvoeren van een aantal huishoudelijke taken.

Wanneer komt de kraamverzorgster?

Bij een thuisbevalling belt de aanwezige verloskundige of huisarts de kraamverzorgster zodra dit nodig is. Tijdens de bevalling assisteert de kraamverzorgster en na de bevalling verzorgt zij jou en je baby.

Bij een ziekenhuisbevalling ga je na een bevalling zonder complicaties zo snel mogelijk weer naar huis. Als je weet dat je naar huis mag, bel je de kraamverzorgster.

Hoeveel uur heb je recht op kraamzorg?

Standaard duurt de kraamweek 8 aaneengesloten dagen, met in totaal 49 uur aan kraamzorg. Het aantal uur is exclusief de assistentie van de kraamverzorgster tijdens de bevalling. Lig jij of ligt je kindje na je bevalling langer in het ziekenhuis, controleer dan even bij je zorgverzekeraar waar je na thuiskomst nog recht op hebt.

Aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP) wordt er gekeken of er omstandigheden zijn waardoor jij recht hebt op meer of minder uren kraamzorg. Hierbij wordt gekeken wat goed is voor jou, je kind en de rest van het gezin. Het wettelijk minimum aantal uur is 24 en het maximaal aantal uren is 80. Dit laatste gebeurt alleen in het geval van bijzondere omstandigheden.

Tijdens jouw intakegesprek met het kraamcentrum wordt een indicatie gemaakt van het aantal uren kraamzorg dat jij nodig hebt. Als jouw persoonlijke situatie wijzigt, kan het aantal uren nog worden herzien. De indeling van de uren kraamzorg kun je afstemmen met je kraamverzorgende.

Intakegesprek kraamverzorging

De meeste kraamcentra hebben een intakegesprek met de toekomstige moeder (en vader) in de 7de of 8ste maand van je zwangerschap. Tijdens dit gesprek wordt dus aan de hand van jouw situatie bepaald hoeveel uur kraamzorg nodig is.

Daarnaast wordt je zwangerschap, de bevalling en kraamtijd met je doorgenomen en kun je aangeven wat jouw verwachtingen van de kraamzorg zijn. Ook wordt verteld wanneer je het kraambureau moet bellen als je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen. Het intakegesprek kan bij jou thuis of telefonisch plaatsvinden.

Voorbereidingen op kraamzorg

De werkomgeving van de kraamverzorgster moet voldoen aan de Arbowetgeving. Het doel hiervan is dat de vrouw die jou en je pasgeboren kind verzorgt, op een veilige manier haar werk kan doen. Zo moet bijvoorbeeld de minimale hoogte van de commode 90 centimeter zijn.

In veel huishoudens wordt automatisch voldaan aan de meeste voorwaarden. Meestal moet het bed nog wel op de minimale hoogte van 80 centimeter worden gebracht. Dit kan worden gedaan met behulp van bedverhogers, deze kan je vaak gratis huren bij je kraambureau. Tijdens het intakegesprek zal dit ook ter sprake komen.

Wordt kraamzorg vergoed door je zorgverzekering?

De basisverzekering van je zorgverzekering vergoedt de kosten van je kraamzorg. Voor elk uur kraamzorg geldt in 2018 wel een eigen bijdrage van €4,30. Deze eigen bijdrage kan (gedeeltelijk) vergoed worden als je een aanvullende zorgverzekering hebt die dit dekt. Wil jij meer uren kraamzorg dan waar je recht op hebt volgens het LIP, dan wordt dit niet vergoed. Vaak kan je dit zelf wel inkopen. De kosten hiervan kunnen echter snel oplopen.

Volg je baby's ontwikkeling, ontvang tips en meer

Inschrijven

Volg je baby's ontwikkeling, ontvang tips en meer