7 maanden zwanger

Zonder jas het laatste trimester in

Week 28 baby is zo groot als aubergine
Aubergine
Je baby bij 30 weken
37,6 cm
30 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze maand

  • Donsjas uit

    De vetlaag van je baby wordt steeds dikker en houdt je kleine lekker warm. Tijd om die donsjas uit te doen.

  • Kleine Einstein

    De hersenontwikkeling gaat in snel tempo verder en de zenuwen kunnen boodschappen steeds sneller doorgeven.

  • Het laatste trimester

    Yes, het laatste trimester is begonnen! Nog maar een paar maanden en dan heb je eindelijk je baby in je armen.

Je baby is zo groot als een...

Aubergine

Week 28 baby is zo groot als aubergine
Gewicht

1032 gram

Lengte

37,6 cm

Je baby in maand 7 van je zwangerschap

Iedere maand kan je baby meer. Af en toe gaan de ogen open en wordt er al met de wimpers gewapperd. Toch is de definitieve oogkleur nog niet te zien. Die kan namelijk in het eerste jaar nog flink veranderen. Wel kan je een voorspelling doen over de kleur ogen van je baby. Het oefenen met ademhalen gaat steeds beter, hoewel je baby af en toe hoest of de hik heeft. Ook het zicht blijft zich ontwikkelen, net als miljarden hersencellen in de hersenen. Je kleine Einstein wordt steeds slimmer. De zenuwen krijgen een extra laagje met het stofje myeline. Hierdoor kunnen ze boodschappen sneller doorgeven. Tegelijk worden de spieren en botten steeds sterker, terwijl hieromheen extra vet komt te zitten.

Met dit extra vet kan je kindje zichzelf beter warmhouden. Tijd om de jas van donshaar uit te doen! In de komende weken zullen de lanugohaartjes loslaten. Wordt je baby (te) vroeg geboren? Dan zitten er waarschijnlijk nog wat van deze haren op de schouders of rug. De uitgevallen haartjes komen in het vruchtwater terecht. Dit slikt je baby in, waardoor ze in de darmen belanden. Zo worden de darmen gelijk aan het werk gezet en ontstaat de eerste ontlasting.

3d baby bij 30 weken
24Baby.nl

Heb jij de 24Baby-app al?

24Baby heeft de perfecte (gratis) app voor jou nu je zwanger bent. Volg je zwangerschap, vind de perfecte babynaam en vind steun en advies bij andere (aanstaande) ouders op het forum.

Download gratis

Jij in maand 7 van je zwangerschap

Gefeliciteerd, je bent in het derde en laatste trimester van je zwangerschap! Dit betekent helaas wel dat het ‘comfortabele’ tweede trimester voorbij is. De kans is groot dat je in het derde trimester weer meer last krijgt van lichamelijke klachten. Kwaaltjes die bij 7 maanden zwanger vaak voorkomen zijn bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit en spataderen. Meer over zwangerschapssymptomen die je nu kan verwachten lees je verderop.

Heb jij al harde buiken gevoeld? Hoe verder je in je zwangerschap bent, hoe meer last je hiervan kan krijgen. Deze oefenweeën bereiden je lichaam voor op de bevalling. Ontdek het verschil tussen harde buiken en weeën >>

‘Het aftellen is zeker begonnen?’ ‘Wow, wat een buik!’ ‘Is de babykamer klaar?’ Het lijkt wel of niemand meer over iets anders met jou kan praten dan over je zwangerschap. Het is natuurlijk allemaal goed bedoeld. Toch ben je die zwangerschapspraatjes misschien weleens een beetje beu. Je bent al de hele dag zwanger en om dit nu ook met je collega’s, buren of zelfs wildvreemden te bespreken… Ook krijg je misschien te maken met ongevraagde bevalverhalen, buikaanrakers of andere ergernissen. Probeer je er niet te druk om te maken. Nog maar een paar maanden en dan heb je je baby in je armen!

Tip

Luister naar Jouw Zwangerschapsweek

Nieuwsgierig wat jou in deze maand nog meer te wachten staat? Luister dan naar Jouw Zwangerschapsweek, de podcast van 24Baby.nl. Iedere week hoor je in een nieuwe aflevering wat er die week speelt.
Luister de eerste podcast van deze maand >>

Je buik bij 7 maanden zwanger

Ben je benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze maand groeit? Ontdek het hier:

buik 28 weken zwanger
buikfoto 30 weken zwanger
31 weken zwanger buik
31 weken zwanger buik

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij als partner bij 7 maanden zwanger

Als partner heb je na de geboorte recht op een volledige werkweek verlof in de kraamtijd. Daarnaast mag je vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen in het eerste half jaar na de geboorte. Je krijgt dan 70 procent van je loon doorbetaald. Weet jij al of en hoe je deze weken gaat gebruiken? Het is slim om hier alvast over na te denken en je wensen met je werkgever te bespreken. Met de verlofplanner krijg je een handig overzicht van de verschillende soorten verlof.

To do

Zwangerschapssymptomen

Zwanger zijn is...

Vergeten wat je ook alweer vergeten bent


Quiz

Hoeveel weegt een Nederlandse baby gemiddeld bij de bevalling?


Volgende maand

8 maanden zwanger

De laatste voorbereidingen en het grote wachten

8 maanden zwanger
8