7 maanden zwanger

Jas van donshaar uit en laatste trimester

De ontwikkeling van de embryo na 7 maanden zwanger

Als je 7 maanden zwanger bent, zit je in het derde en laatste trimester van je zwangerschap. Helaas betekent dit dat je weer meer last kan krijgen van zwangerschapskwalen. Het goede nieuws is dat het aftellen écht is begonnen!

Je baby is zo groot als een..

37,6 cm 1032 gram
  • zo groot als een aubergine
  • zo zwaar als een dikke wollen trui
  • kan knipperen met zijn ogen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 26 juni en 25 juli
  • 196 tot 223 dagen zwanger
  • in je zevende maand
  • in het derde trimester

Je baby in maand 7 van je zwangerschap

Iedere maand kan je baby meer. Vorige maand gingen zijn oogjes open en nu kan hij al met zijn wimpers wapperen. Het oefenen met ademhalen gaat steeds beter, hoewel hij af en toe hoest of de hik heeft. Ook zijn gezichtsvermogen blijft zich ontwikkelen, net als miljarden hersencellen in zijn hersenen. Ondertussen worden zijn spieren en botten steeds sterker, terwijl hieromheen extra vet komt te zitten.

Met het extra vet dat je baby heeft gekregen, kan hij zichzelf beter warmhouden. Tijd om zijn jasje van donshaartjes uit te doen! In de komende weken zullen deze haartjes, die de lanugo vormen, loslaten. Als je baby (te) vroeg geboren wordt, heeft hij waarschijnlijk nog wat van deze haren op zijn schouders of rug. De uitgevallen haartjes komen in het vruchtwater, en dus ook in de darmen, terecht. Zo worden de darmpjes van je baby ook gelijk getraind en ontstaat zijn eerste ontlasting.

Aan het eind van deze maand is je baby zo groot als een kokos (40,8 cm) en weegt hij 1466 gram.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij in maand 7 van je zwangerschap

Vrouw is 7 maanden zwanger en zit in het derde trimester van haar zwangerschap

Gefeliciteerd, je bent in het derde en laatste trimester van je zwangerschap! Dat is gelijk het goede nieuws… Het ‘slechte’ nieuws is dat het ‘comfortabele’ tweede trimester voorbij is. Tijdens het derde trimester nemen de fysieke klachten mogelijk weer toe.

Klachten waar je last van kan krijgen als je 7 maanden zwanger bent:

“Het aftellen is zeker begonnen?”, “Wow, wat een buik!”, “Is de babykamer klaar?”. Het lijkt wel of niemand meer over iets anders met jou kan praten dan je zwangerschap. Het is natuurlijk allemaal goed bedoeld, maar soms kan je die zwangerschapspraatjes even zat zijn. Jij bent al de hele dag zwanger en om dit nu ook met je collega’s, buren of zelfs wildvreemden te bespreken… Probeer je er niet te druk om te maken, het aftellen is namelijk begonnen!

24Baby app

Download gratis de 24Baby-app!

Wist je dat 24Baby ook een app heeft? Volg je zwangerschap, vind de perfecte babynaam en vind steun en advies bij andere (aanstaande) moeders op het forum.

Download hier

Tip bij 7 maanden zwanger

Moeder geeft borstvoeding aan baby

Borst- of flesvoeding?
Weet jij al of je borst- of flesvoeding gaat geven? Voor jouw herstel en de gezondheid van je baby is borstvoeding gunstig. Toch zijn er genoeg vrouwen die de voorkeur geven aan flesvoeding. Doe vooral wat voor jouw situatie het beste is.

Maak een geboorteplan
In een geboorteplan kan je jouw wensen en verwachtingen voor je bevalling opschrijven. Hierdoor weten de verloskundige en andere zorgverleners wat jij belangrijk vindt.

Houd de bewegingen van je baby in de gaten
Als je 7 maanden zwanger bent, voel je de bewegingen van je baby echt goed. Als je baby beweegt, is dat een teken dat het goed met hem gaat. Beweegt je baby een hele dag niet of heb je het gevoel dat hij minder beweegt? Neem dan contact op met je verloskundige.

Beslis of je navelstrengbloed wilt doneren
Als je in het ziekenhuis bevalt, is het mogelijk om navelstrengbloed te doneren. In dit bloed zitten bloedvormende stamcellen die onder andere gebruikt worden bij de behandeling van bloedkanker. Als je navelstrengbloed wil doneren, bespreek dit dan met je verloskundige.

Bonustip: Heeft je partner al de ‘checklist voor partners in het derde trimester‘ gezien? Dan kan hij goed meedenken over alles wat nog geregeld moet worden in de laatste maanden.

Volgende maand

8 maanden zwanger

De laatste voorbereidingen en het grote wachten

Naar 8 maanden zwanger

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app