7 maanden zwanger

Jas van donshaar uit en laatste trimester

De ontwikkeling van de embryo na 7 maanden zwanger

Als je 7 maanden zwanger bent, zit je in het derde en laatste trimester van je zwangerschap. Helaas betekent dit dat je weer meer last kan krijgen van zwangerschapskwalen. Het goede nieuws is dat het aftellen écht is begonnen!

Je baby is zo groot als een..

40,8 cm 1500 gram
  • zo groot als een kokosnoot
  • zo zwaar als een luiertas
  • is hard aan het trainen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 29 mei en 28 juni
  • 217 tot 244 dagen zwanger
  • in je achtste maand
  • in het derde trimester

Je baby in maand 7 van je zwangerschap

Iedere maand kan je baby meer. Vorige maand gingen zijn oogjes open en nu kan hij al echt met zijn wimpers wapperen. Het oefenen met ademhalen gaat steeds beter, hoewel hij af en toe hoest of de hik heeft. Ook zijn gezichtsvermogen blijft zich ontwikkelen, net als miljarden hersencellen in zijn hersenen. Ondertussen worden zijn spieren en botten steeds sterker, terwijl hieromheen extra vet komt te zitten.

Met het extra vet dat je baby heeft gekregen, kan hij zichzelf beter warmhouden. Tijd om zijn jasje van donshaartjes uit te doen! In de komende weken zullen deze haartjes, die de lanugo vormen, loslaten. Als je baby (te) vroeg geboren wordt, heeft hij waarschijnlijk nog wat van deze haren op zijn schouders of ruggetje. De uitgevallen haartjes komen in het vruchtwater, en dus ook in de darmen, terecht. Zo worden de darmpjes van je baby ook gelijk getraind en ontstaat zijn eerste ontlasting.

Aan het eind van deze maand is je baby 46,4 cm en weegt hij 2.276 gram.

Jij in maand 7 van je zwangerschap

Vrouw is 7 maanden zwanger en zit in het derde trimester van haar zwangerschap

Gefeliciteerd, je bent in het derde en laatste trimester van je zwangerschap! Dat is gelijk het goede nieuws…het ‘slechte’ nieuws is dat het comfortabele tweede trimester voorbij is. Voor zover ‘comfortabel’ tijdens een zwangerschap mogelijk is… Tijdens het derde trimester nemen de fysieke klachten waarschijnlijk weer toe.

Klachten waar je last van kan krijgen als je 7 maanden zwanger bent:

“Het aftellen is zeker begonnen?”, “Wow, wat een buik!”, “Is de babykamer klaar?”. Het lijkt wel of niemand meer over iets anders met jou kan praten dan je zwangerschap. Het is natuurlijk allemaal lief bedoeld, maar soms kan je die zwangerschapspraatjes even zat zijn. Jij bent al de hele dag zwanger en om dit nu ook met je collega’s, buren of zelfs wildvreemden te bespreken… Probeer je er niet te druk om te maken, het aftellen is namelijk begonnen!

7 maanden zwanger, autostoeltje

Autostoeltje

Het duurt nog een aantal weken voordat je baby geboren wordt. Toch is het handig om alvast te kijken naar een geschikt autostoeltje om je baby straks veilig mee te vervoeren. Wij hebben alvast de beste autostoeltjes voor jou geselecteerd.

Naar autostoeltjes

Tip bij 7 maanden zwanger

Moeder geeft borstvoeding aan baby

Borst- of flesvoeding?
Weet jij al of je borst- of flesvoeding gaat geven? Voor jouw herstel en de gezondheid van je baby is borstvoeding gunstig. Toch zijn er genoeg vrouwen die de voorkeur geven aan flesvoeding.

Maak een geboorteplan
In een geboorteplan kan je jouw wensen en verwachtingen voor je bevalling opschrijven. Hierdoor weten de verloskundige en andere zorgverleners wat jij belangrijk vindt.

Houd de bewegingen van je baby in de gaten
Als je 7 maanden zwanger bent, voel je de bewegingen van je baby echt goed. Als je baby beweegt, is dat een teken dat het goed met hem gaat. Beweegt je baby een hele dag niet of heb je het gevoel dat hij minder beweegt? Neem dan contact op met je verloskundige.

Beslis of je navelstrengbloed wilt doneren
Als je in het ziekenhuis wilt bevallen, is het mogelijk om je navelstrengbloed te doneren. In dit bloed zitten bloedvormende stamcellen die onder andere worden gebruikt bij de behandeling van bloedkanker. Als je navelstrengbloed wil doneren, bespreek dit dan met je verloskundige.

Volgende maand

8 maanden zwanger

De laatste voorbereidingen en het grote wachten

Naar 8 maanden zwanger