6 maanden zwanger

Gewichtstoename en einde tweede trimester

De ontwikkeling van de embryo na 6 maanden zwanger

Je baarmoeder is na 6 maanden zwangerschap net zo groot als een voetbal! Niet zo gek dat je buik een handicap(je) begint te vormen in je dagelijks leven. Hoewel jij dus steeds iets minder kan, krijgt je baby juist steeds meer mee van de wereld buiten je baarmoeder.

Je baby is zo groot als een..

36,8 cm 920 gram
  • zo groot als een maiskolf
  • zo zwaar als een rugtas
  • krijgt een laagje babyvet

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 27 juli en 25 augustus
  • 161 tot 195 dagen zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in maand 6 van je zwangerschap

Als je 6 maanden zwanger bent, merkt je baby steeds meer de wereld buiten de baarmoeder. Zo kan hij luide geluiden horen en luistert hij mee met wat jij zegt. Dit zorgt ervoor dat hij na de bevalling jouw stem en die van je partner al kan herkennen. Wel zo prettig voor je kleine als hij zijn entree maakt in de grote mensen wereld, in een wereld die helemaal nieuw is.

In de longen ontwikkelen zich deze maand de verschillende ‘takken’ van de luchtwegen. Daarnaast worden de longen klaargestoomd om zich straks buiten de baarmoeder te kunnen vullen met lucht. De hersenen groeien ook snel in deze fase. Jouw Einstein wordt steeds slimmer.

Als je een meisje krijgt zitten er nu al miljoenen primitieve eicellen in haar eierstokken. Als je erover nadenkt, zit een deel van jouw toekomstige kleinkind dus ook al in je buik! Bij een jongetje beginnen de testikels aan hun afdaling naar de balzak. In beide gevallen ontwikkelen de genitaliën zich de komende maanden nog verder.

Bij je baby gaat de gewichtstoename hard. Toch is hij nog aan de magere kant. Aan het eind van deze maand is je baby zo groot als een bloemkool (36,8 cm) en weegt hij 920 gram.

Jij in maand 6 van je zwangerschap

Vrouw is 6 maanden zwanger en heeft een grote buik

Na 6 maanden zwangerschap komt de bovenkant van je baarmoeder tot boven je navel. De baarmoeder heeft nu overigens de grootte van een voetbal! Niet zo gek dus dat activiteiten die een paar weken geleden nog makkelijk te doen waren, opeens lastige klussen zijn geworden. Hoe makkelijk kan jij bijvoorbeeld je veters nog strikken (ervan uitgaande dat je die onpraktische hakken nu echt hebt omgeruild voor comfortabele sneakers)?

Met de maanden groeit niet alleen je buik, maar groeien ook de wallen onder je ogen. Je had de hoop nog van je nachtrust te genieten tot de geboorte van je kleine, maar het tegendeel lijkt waar. Op zich niet gek als je bedenkt wat je allemaal wakker kan houden. Je ligt steeds minder comfortabel, je leven verandert, dus je hebt genoeg om over te piekeren, je dromen zijn levendiger, je moet vaak naar het toilet en je hebt nog een heel scala aan andere fysieke ongemakken die het slapen bemoeilijken. Vergroot je kans op een goede nacht door overdag genoeg te bewegen, te zorgen voor voldoende frisse lucht en niet te veel te drinken vlak voor je naar bed gaat.

Helaas kan je na 6 maanden zwangerschap nog steeds last krijgen van nieuwe kwalen. Voorbeelden hiervan zijn:

13 weken zwanger, geboortekaartjes

Ben je nog op zoek naar het perfecte geboortekaartje?

Geboortekaartjes versturen is nog steeds dé manier om de geboorte van jullie baby wereldkundig te maken. Ben je op zoek naar mooie designs en kaartjes die je gemakkelijk kan ontwerpen? Dit zijn vijf webshops met de leukste geboortekaartjes.

Bekijk hier

Tip bij 6 maanden zwanger

Stel van 6 maanden zwanger maakt hun laatste vliegvakantie

Maak je babyuitzet compleet
Voor de babyuitzet heb je veel nodig en dit is de ideale maand om flink in te slaan. Je bent waarschijnlijk nog behoorlijk mobiel, terwijl de bevalling nog maar een paar maandjes op zich laat wachten. Heb je een beperkt budget? Dan kan je via Marktplaats, op rommelmarkten en in kringloopwinkels goedkoop je slag slaan. Bekijk nog meer tips om te besparen. Gebruik onze handige baby uitzetlijst om te zien wat je allemaal nodig hebt.

Voorlopig laatste kans op een vliegvakantie
Wil je nog één keer met zijn tweeën ver op reis? Houd er dan rekening mee dat je tot 28 weken zwangerschap vaak zonder problemen mag vliegen, daarna vragen sommige maatschappijen om een zwangerschapsverklaring. Ze hebben zelfs het recht om je zonder die verklaring te weigeren.

De perfecte tijd voor een 3D pretecho
Tot de zesde maand van je zwangerschap is je baby in één beeld te vangen. Daarom is nu het perfecte moment voor een pretecho in 3D of 4D.

Wacht niet te lang met een geboortekaartje
Hoewel je zwangerschap nog even duurt, is het verstandig om een aantal zaken vast op orde te hebben. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over een geboortekaartje? Met deze checklist weet je wat je nog meer allemaal moet regelen.

Volgende maand

7 maanden zwanger

Jas van donshaar uit en laatste trimester

Naar 7 maanden zwanger