6 maanden zwanger

Extra kilo's en minder slaap

Courgette
35,6 cm
Je lichaam
  • Deze maand

  • Een luisterend oor

    Het gehoor van je baby is nu zo goed ontwikkeld, dat je kleine gezellig met je meeluistert en geniet van je stem.

  • Op weg naar babykussentjes

    Vanaf deze maand begint de laag babyvet te groeien. Op naar mollige armen en benen en een volle toet.

  • Slaapuitdagingen

    Jij woelt waarschijnlijk wat af in bed. Er is veel dat je wakker houdt, maar je kan er gelukkig ook wat aan doen.

Je baby is zo groot als een...

Courgette

Gewicht

820 gram

Lengte

35,6 cm

Je baby in maand 6 van je zwangerschap

Als je 6 maanden zwanger bent, merkt je baby steeds meer van de wereld buiten de baarmoeder. Je kindje kan bijvoorbeeld luide geluiden horen en luisteren naar wat jij zegt. Dit zorgt ervoor dat je kleine jouw stem en die van je partner na de bevalling al kan herkennen. Wel zo prettig als je je entree maakt in de grotemensenwereld, een totaal nieuwe wereld.

De longen bereiden zich ook voor op een leven buiten je baarmoeder. De verschillende ‘takken’ van de luchtwegen zijn nu ontwikkeld. Al blijven er nog nieuwe, kleine takken groeien. Ook beginnen de longen het belangrijke stofje surfactant te maken. Dit stofje zorgt er straks voor dat de longblaasjes open blijven staan tijdens het ademen. De longblaasjes zijn kleine ‘zakjes’ aan de uiteinden van de luchtwegen. Hier gebeurt straks het opnemen van zuurstof.

Als je een meisje krijgt, zitten er nu al miljoenen primitieve eicellen in haar eierstokken. Als je erover nadenkt, zit een deel van jouw toekomstige kleinkind dus ook al in je buik! Bij een jongetje beginnen de testikels aan hun afdaling naar de balzak. In allebei de gevallen ontwikkelen de geslachtsdelen zich de komende maanden nog verder.

Het gewicht van je baby stijgt snel. Toch zat er tot nu toe weinig vet aan dat kleine lijfje. Maar sinds week 23 vliegt het gewicht eraan. Tot het einde van je zwangerschap ontwikkelt je kleine een laag babyvet. Dit betekent het einde van ingevallen wangen en het begin van een gezonde toet.

24Baby.nl

Ben je nog op zoek naar het perfecte geboortekaartje?

Geboortekaartjes versturen is nog steeds dé manier om de geboorte van jullie baby wereldkundig te maken. Ben je op zoek naar mooie designs en kaartjes die je gemakkelijk kan ontwerpen? Dit zijn vijf webshops met de leukste geboortekaartjes.

Bekijk hier

Jij in maand 6 van je zwangerschap

Na 6 maanden zwangerschap komt de bovenkant van je baarmoeder tot boven je navel. Je verloskundige meet dit door de fundushoogte te bepalen. De fundus is namelijk de bovenrand van je baarmoeder. Door dit te meten, kan ze inschatten of de groei van je baarmoeder past bij je zwangerschapsduur. Je baarmoeder heeft nu trouwens de grootte van een voetbal. Waren sommige activiteiten een paar weken geleden nog makkelijk te doen, maar zijn ze nu opeens lastig? Dat is dus niet zo gek! Kan jij bijvoorbeeld nog je veters strikken? Deze lifehacks kunnen je zwangere leven makkelijker maken >>

Met de maanden groeit niet alleen je buik, maar groeien ook de wallen onder je ogen. Je hoopte misschien nog van je nachtrust te genieten tot de geboorte van je kleine. Helaas zijn er nu al genoeg dingen die je wakker houden. Je kan geen fijne houding vinden, piekert misschien over de grote verandering die eraan komt en je dromen zijn levendiger. Daarnaast moet je vaak plassen en heb je nog heel wat andere lichamelijke ongemakken die het slapen moeilijk maken. Gelukkig kan je de kans op een goede nacht groter maken. Bijvoorbeeld door overdag genoeg te bewegen, te zorgen voor voldoende frisse lucht en niet te veel te drinken vlak voordat je naar bed gaat.

Tip

Luister naar Jouw Zwangerschapsweek

Nieuwsgierig wat jou in deze maand nog meer te wachten staat? Luister dan naar Jouw Zwangerschapsweek, de podcast van 24Baby.nl. Iedere week hoor je in een nieuwe aflevering wat er die week speelt.
Luister de eerste podcast van deze maand >>

Je buik bij 6 maanden zwanger

Ben je benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze maand groeit? Ontdek het hier:

25 weken zwanger buik
25 weken zwanger buik

Jij als partner bij 6 maanden zwanger

Begint de babykamer van jullie kind al vorm te krijgen? Het is slim om een lijst te maken van de dingen die nog moeten gebeuren. Denk aan muren schilderen of behangen, meubels in elkaar zetten of gordijnen ophangen. Voor je partner zijn activiteiten als verven en tillen nu wat lastiger. Wel zo fijn voor haar als jij deze taken voor een groot deel op je neemt.

Fijn voor jou is dat jij nu contact kan maken met je baby. Je partner kan jullie baby waarschijnlijk al een tijdje voelen bewegen. Grote kans dat je ook regelmatig met je handen op haar buik op zoek gaat naar de bewegingen van je kind. Was dat tot nu toe zonder succes? Goed nieuws: de kans is groot dat die schopjes vanaf deze week ook van buitenaf te voelen zijn. Een bijzonder moment!

To do

Zwanger zijn is...

Heel vroeg wakker worden van getrappel in je buik


Quiz

Hoeveel procent van de vrouwen heeft last van aambeien?


Volgende maand

7 maanden zwanger

Zonder jas het laatste trimester in

7 maanden zwanger
7