5 maanden zwanger

Slaapkop en over de helft

De ontwikkeling van de embryo na 5 maanden zwanger

Na 5 maanden zwangerschap ben je over de helft van je zwangerschap! Het aftellen kan dus beginnen. Je voelt je baby nu zeker bewegen. Je merkt het waarschijnlijk zelfs wanneer hij de hik heeft!

Je baby is zo groot als een..

14,7 cm 245 gram
  • zo groot als een mango
  • zo zwaar als een stokbrood
  • kan jou horen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 28 januari en 26 februari
  • 133 tot 160 dagen zwanger
  • in je vijfde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in maand 5 van je zwangerschap

Heb je in maand 4 van je zwangerschap je baby nog niet voelen schoppen? Dan gebeurt dat deze maand zeker! Als jij in beweging bent, wordt je baby als het ware in slaap gewiegd. Lig of zit jij rustig, dan is de kans groot dat je baby juist in beweging komt. Als je hem zo voelt bewegen zou je niet zeggen dat hij zo’n 17 uur per dag slaapt. Dat is ongeveer net zoveel al hij straks zal doen als pasgeboren baby. Voel je regelmatige, schokkerige bewegingen? Dan is de kans groot dat je baby de hik heeft!

Als je 5 maanden zwanger bent, begint het gehoor van je baby te werken. Vanaf nu luistert er dus altijd iemand met je mee. Op deze manier raakt hij alvast gewend aan je stem. Klets dus gerust tegen je zwangere buik. Je kleine herkent jouw stem dan ook al snel na de geboorte. Verder kunnen zijn ogen nu fel licht door de baarmoeder opmerken, ondanks dat ze nog dicht zitten. Ook de andere zintuigen ontwikkelen zich verder.

Aan het eind van deze maand is je baby 27,9 cm en weegt hij 460 gram. Het lijkt wel of hij deze maand verdubbelt! Er zit echter een addertje onder het gras: het grote verschil zit namelijk in de manier van meten. Tot het begin van de vierde maand werd de lengte van je baby gemeten van stuit tot de kruin, maar vanaf week 20 van je zwangerschap worden de benen ook mee gemeten. Dit verklaart de ‘snelle groei’.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij in maand 5 van je zwangerschap

Stel is 5 maanden zwanger en ligt liefdevol op bed

Je kan je bijna niet meer voorstellen hoe het was om niet zwanger te zijn. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat je al 5 maanden zwanger bent. Aangezien je over de helft bent, kan het aftellen beginnen!

Het goede nieuws is dat je veel minder last hebt van de zwangerschapskwalen uit de eerste 3 maanden, maar er is ook ‘slecht’ nieuws. In de vijfde maand van je zwangerschap kan je namelijk last krijgen van de volgende kwalen:

Op de helft van je zwangerschap ben je waarschijnlijk rond de 5 kilo aangekomen en hier komt iedere week nog ongeveer een halve kilo bij. Dit is helemaal niet erg, sterker nog: dit is goed voor jou en je baby. Toch blijft het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond, neem voldoende rust en blijf bewegen. Ondanks je zwangerschapsbuik, die je nu echt niet meer kan negeren, is wandelen, fietsen en zwemmen nog steeds goed te doen!

zwangere vrouw shopt online naar positiekleding

Positiekleding

Misschien heb je al een mooi, rond buikje gekregen. Misschien merk je alleen dat je kleding wat strakker zit. Het wordt dan ook tijd om een leuke positie-outfit te scoren. Wij hebben de leukste winkels met de hipste positiekleding voor jou op een rijtje gezet.

Naar positiemode

Tip bij 5 maanden zwanger

Vader houdt pasgeboren baby vast en heeft de baby erkend

Ideaal moment om te beginnen met de babykamer
Als je het geslacht van je baby wilde weten, weet je dit inmiddels wel. Aangezien je buik over een paar weken zo groot is dat shoppen en klussen steeds lastiger wordt, is dit het ideale moment om te beginnen met de babykamer. Weet jij al helemaal hoe je deze in wilt richten, of heb je nog geen idee?

Erkenning kind door vader
Ben jij niet getrouwd met de vader van je kind? Dan wordt hij pas officieel de vader als hij jullie baby erkent. Wanneer jullie gezin bestaat uit twee moeders of twee vaders, dan kunnen jullie het kindje erkennen na goedkeuring door de biologische moeder. Door je baby te erkennen, ontstaat er een juridische band tussen jou en je kindje. Je bent dan wettelijk verplicht je kindje te verzorgen en onderhouden en je kleine heeft recht op jouw erfenis wanneer jij komt te overlijden.

Heb je al een naam bedacht?
Eén van de eerste keuzes die je voor je baby maakt, is de naam. Dit is een moeilijke, maar ook leuke beslissing. Vind hier dé perfecte naam voor jouw baby >>

Bonustip: Wijs je partner eens op de ‘checklist voor partners in het tweede trimester‘, zodat hij mee kan denken over alles wat geregeld moet worden in deze fase.

Volgende maand

6 maanden zwanger

Gewichtstoename en einde tweede trimester

Naar 6 maanden zwanger