5 maanden zwanger

Jij en je kleine slaapkop zijn over de helft

Koolraap
je baby bij 21 weken
27,9 cm
Je lichaam
 • Deze maand

 • Schopjes en slaapjes

  Je baby slaapt zo’n 17 uur per dag. Dat zou je niet zeggen als je al die schopjes en duwtjes in je buik voelt.

 • Ruim twee keer zo groot?

  Vanaf nu worden ook de benen van je baby gemeten. Daarom lijkt het alsof je kind plotseling flink gegroeid is.

 • Over de helft!

  Je hebt nog wel even te gaan tot je uitgerekende datum, maar het aftellen kan beginnen!

Je baby is zo groot als een...

Koolraap

Gewicht

460 gram

Lengte

27,9 cm

Je baby bij 5 maanden zwanger

Heb je in maand 4 van je zwangerschap je baby nog niet voelen schoppen? Dan gebeurt dat deze maand zeker! Als jij in beweging bent, wieg je je baby in slaap. Maar lig of zit je rustig? Dan is de kans groot dat je baby juist begint te bewegen. Als je al die bewegingen voelt, zou je niet zeggen dat je kindje zo’n 17 uur per dag slaapt. Dat is ongeveer net zoveel als je pasgeboren baby na de geboorte zal doen. Voel je regelmatige, schokkerige bewegingen? Dan is de kans groot dat je baby de hik heeft!

Als je 5 maanden zwanger bent, begint het gehoor van je baby te werken. Vanaf nu luistert er dus altijd iemand met je mee. Klets daarom gerust tegen je zwangere buik. Hierdoor herkent je kleine je stem snel na de geboorte. Verder kunnen de ogen nu fel licht door de baarmoeder opmerken, ook al zitten ze nog dicht. Het maagdarmstelsel oefent met het verteren van voedsel door het vruchtwater dat je baby inslikt. Een deel hiervan wordt uitgeplast. Van de afvalstoffen (zoals dode cellen en lanugo) maakt je kindje meconium. Dit zwarte, plakkerige goedje vind je over een tijdje in de eerste luier van je baby.

Aan het eind van deze maand is je baby 27,9 cm, met een gewicht van 460 gram. Het lijkt wel of dat deze maand meer dan verdubbeld is! Hier zit een addertje onder het gras. Het grote verschil zit namelijk in de manier van meten. In het begin van de vijfde maand werd de lengte van je baby gemeten van stuit tot de kruin. Vanaf week 20 van je zwangerschap worden de benen ook mee gemeten. Hierdoor lijkt het alsof je kindje heel snel gegroeid is.

3d baby bij 21 weken
24Baby.nl

Volg 24Baby op Instagram

Volg jij ons al op Instagram? Dagelijks posten wij de mooiste zwangerschapsfoto’s, de leukste weetjes, de beste tips en de grappigste quotes. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk onze pagina.

Volg ons

Jij in maand 5 van je zwangerschap

Je kan je bijna niet meer voorstellen hoe het was om niet zwanger te zijn. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat je al 5 maanden zwanger bent. Je bent over de helft, dus het aftellen kan beginnen! Het goede nieuws is dat je waarschijnlijk minder last hebt van de zwangerschapskwalen uit de eerste 3 maanden. Maar er is ook ‘slecht’ nieuws. Als je 5 maanden zwanger bent, kunnen nieuwe zwangerschapssymptomen de kop opsteken. Denk aan zwangerschapsstriemen en bandenpijn. Meer symptomen ontdek je verderop.

Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een meloen. Daarom ben je misschien de fase voorbij dat mensen twijfelen of je gewoon wat bent aangekomen of dat je zwanger bent. Over aankomen gesproken: je weegt nu waarschijnlijk zo’n 6 kilo meer. Hier komt iedere week ongeveer een halve kilo bij. Die gewichtstoename is goed voor jou en je baby. Toch blijft het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond, neem genoeg rust en blijf bewegen. Ondanks je zwangerschapsbuik is wandelen, fietsen en zwemmen nog steeds goed te doen. Ook kan je binnenkort beginnen met een zwangerschapscursus. Heb jij je al aangemeld?

Tip

Luister naar Jouw Zwangerschapsweek

Nieuwsgierig wat jou in deze maand nog meer te wachten staat? Luister dan naar Jouw Zwangerschapsweek, de podcast van 24Baby.nl. Iedere week hoor je in een nieuwe aflevering wat er die week speelt.
Luister de eerste podcast van deze maand >>

Je buik bij 5 maanden zwanger

Ben je benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze maand groeit? Ontdek het hier:

18 weken zwangere buik
19 weken zwanger buik
20 weken zwanger buik
20 weken zwanger buik

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij als partner bij 5 maanden zwanger

Zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan moet je je kind erkennen bij het gemeentehuis. Zo ontstaat er een juridische band tussen jou en je kind. Je kan hier al tijdens de zwangerschap een afspraak voor maken. Bij de erkenning geef je ook aan welke achternaam je kind krijgt. Wist je dat je na de erkenning volgens de wet nog geen beslissingen mag nemen over de opvoeding en verzorging van je kind? Daarvoor moet je eerst het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Ben je wel getrouwd of geregistreerd partner? Dan hoeft dit niet, je hebt dan automatisch ouderlijk gezag.

Bonustip: Heb je de ‘checklist voor partners in het tweede trimester‘ al gezien?

To do

Denk na over de naam

Een van de eerste keuzes die je voor je baby maakt, is de naam. Dit is een moeilijke, maar ook leuke beslissing.

 • Vind de perfecte naam voor jouw baby met onze handige babynamentool
 • Ontdek waarop je kan letten bij het kiezen van de babynaam
 • Bedenk een werknaam die je helpt om dé naam niet te verklappen (wat dacht je van Spruitje, Mini of Kruimel?)
 • Lees je in over de regels rondom het kiezen van de achternaam

Zwangerschapssymptomen

Zwanger zijn is...

Je baby missen, ook al heb je hem of haar nog nooit gezien


Poll

Heb jij een zwangerschapsstreep op je buik?


Volgende maand

6 maanden zwanger

Extra kilo's en minder slaap

6 maanden zwanger
6