5 maanden zwanger

Slaapkoppie en over de helft

De ontwikkeling van de embryo na 5 maanden zwanger

Na 5 maanden zwangerschap ben je over de helft van je zwangerschap! Het aftellen kan dus beginnen. Je voelt je baby nu zeker bewegen. Je merkt het waarschijnlijk zelfs wanneer hij de hik heeft!

Je baby is zo groot als een..

27,9 cm 460 gram
  • zo groot als een papaya
  • zo zwaar als een voetbal
  • hoort jouw hart kloppen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 29 juli en 28 augustus
  • 154 tot 195 dagen zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in maand 5 van je zwangerschap

Heb je in maand 4 van je zwangerschap je baby nog niet voelen schoppen? Dan gebeurt dat deze maand zeker! Als jij in beweging bent, wordt je baby als het ware in slaap gewiegd. Lig of zit jij rustig, dan is de kans groot dat je baby juist in beweging komt. Als je hem zo voelt bewegen zou je niet zeggen dat hij zo’n 17 uur per dag slaapt. Dat is ongeveer net zoveel al hij straks zal doen als pasgeboren baby. Voel je regelmatige, schokkerige bewegingen? Dan is de kans groot dat je baby de hik heeft!

Als je een meisje krijgt zitten er nu al miljoenen primitieve eicellen in haar eierstokken. Als je erover nadenkt, zit een deel van jouw toekomstige kleinkindje dus ook al in je buik! Bij een jongetje beginnen de testikels aan hun afdaling naar de balzak. In beide gevallen ontwikkelen de genitaliën zich de komende maanden nog verder.

Aan het eind van deze maand is je baby 36,8 cm en weegt hij 940 gram.

Jij in maand 5 van je zwangerschap

Stel is 5 maanden zwanger en ligt liefdevol op bed

Je kan je bijna niet meer voorstellen hoe het was om niet zwanger te zijn. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat je al 5 maanden zwanger bent. Aangezien je over de helft bent, kan het aftellen beginnen!

Het goede nieuws is dat je veel minder last hebt van de zwangerschapskwalen uit de eerste 3 maanden, maar er is ook ‘slecht’ nieuws. In de vijfde maand van je zwangerschap kan je namelijk last krijgen van de volgende kwalen:

Op de helft van je zwangerschap ben je waarschijnlijk rond de 5 kilo aangekomen en hier komt iedere week nog ongeveer een halve kilo bij. Dit is helemaal niet erg, sterker nog: dit is goed voor jou en je baby. Toch blijft het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond, neem voldoende rust en blijf bewegen. Ondanks je zwangerschapsbuik, die je nu echt niet meer kan negeren, is wandelen, fietsen en zwemmen nog steeds goed te doen!

5 maanden zwanger, positiekleding

Positiekleding

Misschien heb je al een mooi, rond buikje gekregen. Misschien merk je alleen dat je kleding wat strakker zit. Het wordt dan ook tijd om een leuke positie-outfit te scoren. Wij hebben de leukste winkels met de hipste positiekleding voor jou op een rijtje gezet.

Naar positiemode

Tip bij 5 maanden zwanger

Vader houdt pasgeboren baby vast en heeft de baby erkend

Ideaal moment om te beginnen met de babykamer
Als je het geslacht van je baby wilde weten, weet je dit inmiddels wel. Aangezien je buik over een paar weken zo groot is dat shoppen en klussen steeds lastiger wordt, is dit het ideale moment om te beginnen met de babykamer. Weet jij al helemaal hoe je deze in wilt richten, of heb je nog geen idee?

Erkenning kind door vader
Ben jij niet getrouwd met de vader van je kind? Dan wordt hij pas officieel de vader als hij jullie baby erkent. Wanneer jullie gezin bestaat uit twee moeders of twee vaders, dan kunnen jullie het kindje erkennen na goedkeuring door de biologische moeder. Door je baby te erkennen, ontstaat er een juridische band tussen jou en je kindje. Je bent dan wettelijk verplicht je kindje te verzorgen en onderhouden en je kleine heeft recht op jouw erfenis wanneer jij komt te overlijden.

Heb je al een naam bedacht?
Eén van de eerste keuzes die je voor je baby maakt, is de naam. Dit is een moeilijke, maar ook leuke beslissing. Bekijk onze infographic voor de populairste en meest opmerkelijke babynamen uit 2016.

Volgende maand

6 maanden zwanger

Gewichtstoename en einde tweede trimester

Naar 6 maanden zwanger