Brandend maagzuur bij zwangere vrouw

Brandend maagzuur en zure oprispingen komen tijdens de zwangerschap vaak voor. Door de groei van de baarmoeder blijft er minder plaats over voor de maag. De zure inhoud van de maag kan daardoor de slokdarm ingeduwd worden en een brandend gevoel geven.

Wat is brandend maagzuur?

Maagzuur is een zure stof waarmee in je maag je voedsel verteerd wordt. Je maag heeft een beschermlaag tegen deze stof, maar als er maagzuur in je slokdarm terecht komt geeft dat een bijtend, brandend gevoel.

Wanneer krijg je last van brandend maagzuur?

Normaal gesproken wordt je maag afgesloten met een klepje dat alleen opengaat wanneer er voedsel de maag binnengaat. In het eerste trimester kun je last van brandend maagzuur krijgen omdat je hormoonhuishouding verandert. Het hormoon progesteron kan er dan voor zorgen dat de spier die je maag afsluit verslapt.

In het tweede en derde trimester zorgt de toegenomen omvang van je baarmoeder voor extra druk op je buikholte. Je buik kan de maag zo aanduwen dat er maagzuur omhoog de slokdarm instroomt.

Symptomen brandend maagzuur

  • Een branderig gevoel in de slokdarm
  • Misselijkheid of opgeblazen gevoel
  • Boeren of oprispingen, bij een oprisping komt er bij het boeren wat maagzuur mee omhoog
  • Pijn voor in de borst

Wat kan je tegen brandend maagzuur doen?

  1. Eet gezond en vezelrijk. Eet niet te vet en vermijd koffie, citrusvruchten, koolzuur, te veel zuivel en pittig eten.
  2. Eet vaker kleinere maaltijden, in plaats van enkele grote. Neem kleine hapjes en kauw voldoende.
  3. Door horizontaal te gaan liggen stroomt het zuur makkelijker de slokdarm in. Ga dus niet vlak na het eten een dutje doen en eet niet voor je naar bed gaat. Je kan ook je hoofdeinde iets omhoog zetten als je gaat slapen.
  4. Mocht je ondanks je zwangerschap roken; ook dit kan voor brandend maagzuur zorgen.
  5. Ook stress kan voor brandend maagzuur zorgen, praat over zaken die voor spanning zorgen en probeer ze op te lossen.
  6. Mochten deze tips niet helpen, dan kun je medicijnen slikken. Je verloskundige kan je hierbij helpen en je een medicijn aanraden dat je ook tijdens je zwangerschap veilig kan gebruiken.

Hoe vaak komt brandend maagzuur voor?

Zeven van de tien zwangere vrouwen hebben weleens last van brandend maagzuur. Gelukkig verdwijnt dit vaak weer na de bevalling.