Vrouw is zwanger en drinkt thee

Als je zwanger bent, is het goed om op te letten dat je niet te veel cafeïne binnenkrijgt. Hoe zit het precies met cafeïne en thee tijdens je zwangerschap? Hoeveel en welke soorten thee kan je veilig drinken?

Thee tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, kan je veilig thee drinken. Sterker nog, het drinken van thee heeft voordelen voor je gezondheid. Het kan bijvoorbeeld je bloedsomloop verbeteren en helpen tegen vocht vasthouden.

Wel is het advies om niet meer dan drie tot vier koppen (van 200 ml) thee met cafeïne per dag te drinken. Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kan dit namelijk negatieve gevolgen hebben voor jou en je ongeboren kindje.

Wat is cafeïne?

Cafeïne (ook wel theïne genoemd) is een stimulerende stof die via voedingsmiddelen in je lichaam terechtkomt. Het binnenkrijgen van cafeïne heeft een aantal voordelen, zoals een betere concentratie en meer energie. Maar wanneer je te veel cafeïne binnenkrijgt, kan dit onder andere zorgen voor slapeloosheid en hoofdpijn.

Als je zwanger bent, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn met cafeïne. Er zijn nog niet veel onderzoeken gedaan naar de gevolgen van cafeïne tijdens de zwangerschap. Wel lijkt het erop dat het gebruik ervan kan zorgen voor een lager geboortegewicht en een vertraagde ontwikkeling van je baby. Daarnaast wordt de kans op een miskraam of vroeggeboorte groter wanneer je veel cafeïne binnenkrijgt.

Ook voor jou kan een teveel aan cafeïne nadelen hebben tijdens je zwangerschap. Het verhoogt bijvoorbeeld je bloeddruk en kan brandend maagzuur veroorzaken. Krijg je echt flinke hoeveelheden cafeïne binnen? Dan kan dit zelfs je vruchtbaarheid verminderen.

Thee en zwanger: wat is het advies?

Cafeïne kan een negatieve invloed hebben op jouw gezondheid en die van je ongeboren kindje. Daarom is het advies om tijdens je zwangerschap niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Dit komt neer op drie tot vier koppen thee (van 200 ml) met cafeïne per dag, afhankelijk van de theesoort en hoe sterk je de thee zet. Gebruik je een grotere mok voor je theemomentje? Dan kan je het beter bij twee koppen per dag houden.

Cafeïne zit niet alleen in thee, maar ook in andere voedingsmiddelen. Denk aan koffie, chocolade en cola. Deze voedingsmiddelen moet je ook meerekenen bij de maximale inname van 200 mg per dag. In dit artikel over koffie tijdens je zwangerschap vind je een tabel met de hoeveelheid cafeïne per voedingsmiddel.

Verschillende soorten thee

De hoeveelheid cafeïne wisselt per theesoort. In zwarte en groene thee zit de meeste cafeïne, namelijk 30 mg per kopje van 125 ml. Koppen van 200 ml bevatten zo’n 50 mg cafeïne. In kruidenthee zit geen cafeïne. Waar kan je per theesoort op letten als je zwanger bent?

Kamillethee en zwanger

Kamillethee is een kruidenthee en bevat geen cafeïne. Je kan hier dus zonder zorgen van doordrinken. Dat is fijn, want kamillethee heeft veel voordelen. Het kan bijvoorbeeld goed werken tegen brandend maagzuur, het helpt je om beter te slapen en kan stress of angst verminderen.

Zwarte thee en zwanger

Zwarte theesoorten zijn bijvoorbeeld Earl Grey, winterthee, herfstthee en vruchtenthee. In zwarte thee zit behoorlijk veel cafeïne. Hier kan je dus beter niet meer dan drie tot vier kopjes per dag van drinken.

Tip: Drink je graag zwarte thee en ben je zwanger? Kijk dan in de supermarkt of je van jouw favoriete thee een cafeïnevrije variant kan vinden. Verschillende merken verkopen van bijvoorbeeld vruchtenthee of Earl Grey-thee een variant zonder cafeïne erin.

Groene thee en zwanger

Ook in groene thee zit veel cafeïne. Daarnaast zit in groene thee het stofje polyfenol. Krijg je tijdens je zwangerschap veel van dit stofje binnen? Dan kan het ervoor zorgen dat een bepaald bloedvat (de ductus Botalli) in het lichaam van je ongeboren kindje te vroeg sluit.

De ductus Botalli is een tijdelijke verbinding tussen de longslagader en de lichaamsslagader van je baby. Dit bloedvat voorkomt dat het bloed vanuit het lichaam al naar de longen stroomt. De longen van je baby werken in de baarmoeder nog niet zoals erbuiten en zouden de hoge druk niet aankunnen. Als de ductus te vroeg sluit, kan er een te hoge druk inde longen en een verdikte hartspier ontstaan.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) raadt daarom aan om extra uit te kijken met het drinken van groene thee. Vooral in het laatste trimester kan je het drinken van groene thee beter zoveel mogelijk vermijden. De kans is dan groter dat de ductus Botalli te vroeg sluit. Een kopje per dag kan waarschijnlijk geen kwaad, maar drink niet meer dan dat.

Kruidenthee en zwanger

In kruidenthee zit geen cafeïne. Daarom zijn de meeste soorten kruidenthee geschikt om te drinken als je zwanger bent. Denk aan kamillethee, rozenbottelthee, muntthee en rooibosthee. Zoethoutthee, venkelthee en anijsthee zijn hierop een uitzondering. Van deze soorten thee kan je beter niet te veel drinken tijdens je zwangerschap.

Zoethoutthee en sterrenmix zorgen ervoor dat je bloeddruk hoger wordt. Ben je zwanger en heb je een hoge bloeddruk? Dan krijgt je baby minder zuurstof en voedingsstoffen via de placenta. Drink daarom niet meer dan één tot twee kopjes zoethoutthee of sterrenmix per dag.

In venkelthee en anijsthee zitten plantengifstoffen. Als je een gevarieerd eetpatroon hebt, is de kans heel klein dat je hier ziek van wordt. Omdat je baby nog heel klein en volop in ontwikkeling is, krijgt hij al snel te veel van deze stoffen binnen. Drink daarom maximaal één kopje venkelthee of anijsthee per dag.

Kaneelthee

Dagelijks een kop kaneelthee tijdens je zwangerschap kan geen kwaad. Wel is het belangrijk om er niet meer van te drinken. In kaneel zit namelijk het stofje coumarine. Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, kan dit schadelijk zijn voor de lever van je ongeboren kindje. Omdat coumarine de bloedstolling remt, kan het ook voor bloedingen zorgen. Drink daarom niet meer dan een kop kaneelthee per dag als je zwanger bent.

Brandnetelthee

Brandnetelthee werkt vochtafdrijvend en is daarom de ideale theesoort om te drinken als je vocht vasthoudt. In deze thee zit geen cafeïne, dus je kan er met een gerust hart van drinken als je zwanger bent.

Gemberthee of muntthee en zwanger

Gemberthee en muntthee kan je veilig drinken als je zwanger bent. Wanneer je last hebt van ochtendmisselijkheid, kan gemberthee zelfs helpen om de misselijkheid te verminderen.

Drink je graag honing in je thee? Dit kan je gewoon eten tijdens je zwangerschap en dus veilig door je thee doen. Geniet ervan!