Burrata kan je eten als je zwanger bent

Als je zwanger bent, kan je sommige producten beter even laten staan. Vooral met dierlijke producten zoals kaas, vlees en vis is het opletten. Deze voedingsmiddelen kunnen namelijk schadelijke bacteriën bevatten. Mag je burrata als je zwanger bent?

Burrata tijdens je zwangerschap

Burrata kan je veilig eten als je zwanger bent. Deze romige mozzarella wordt in Nederland vrijwel altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De melk wordt voor gebruik tot meer dan 70°C verhit, waardoor eventuele schadelijke bacteriën worden bestreden.

In het buitenland is het verstandig om even na te vragen of de burrata van rauwe melk is gemaakt. In dat geval kan de listeria bacterie nog aanwezig zijn. Het is dan beter om de burrata niet te eten en te kiezen voor een veilig alternatief, zoals Parmezaanse kaas.

Listeria bacterie

Listeria is een bacterie die voornamelijk in dierlijke producten voorkomt. Besmetting met deze bacterie kan ernstige complicaties veroorzaken voor je zwangerschap, zoals een vroeggeboorte of een miskraam. Het is daarom beter om geen rauwe dierlijke producten te eten als je zwanger bent.

Heb je toch iets gegeten dat listeria kan bevatten? Geen paniek, de kans dat op een besmetting is klein. Neem contact op met je verloskundige of huisarts als je last krijgt van griepachtige verschijnselen of je zorgen maakt.