Zowel voor, tijdens als na de zwangerschap is het gewicht een onderwerp waar veel vrouwen vragen over hebben. Wat is een gezonde gewichtstoename? Wat mag je wel en niet eten? Onze expert Marjoleine Klapwijk werkt als maatschappelijk werker, gewichtsconsulent en leeftstijlcoach. Hiervoor was zij werkzaam als fertiliteitsmedewerker in het LUMC. Zij is bij uitstek de persoon om deze vragen te beantwoorden. In het filmpje vertelt ze je daarom alles over de do’s en don'ts rondom je zwangerschap.

Voedingsdeskundige Marjoleine Klapwijk
Geschreven door de redactie van 24Baby
Laatste update 26 april 2022
Beoordeeld door
Marjoleine Klapwijk, Leefstijlcoach
Voedingsdeskundige Marjoleine Klapwijk
Beoordeeld door
Marjoleine Klapwijk, Leefstijlcoach

Noot van de redactie: Een kleine update ten aanzien van de weegschaal, vermeld in deze video. Marjoleine laat ons weten dat inmiddels bekend is dat de speciale weegschaal geen risico’s oplevert voor zwangere vrouwen. Ook zwangere vrouwen kunnen hier dus probleemloos gebruik van maken.

Samenvatting

Voor de zwangerschap

Zwanger worden doe je niet zomaar. Factoren zoals de leeftijd en gezonde zaadcellen spelen een belangrijke rol. Evenals het gewicht, met name van de vrouw. Wanneer het gewicht te laag of te hoog is, kan je hormoonhuishouding verstoord worden en wordt het zwanger worden moeilijker.

Vanaf een BMI tussen de 25 en 30 ben je al verminderd vruchtbaar. Bij een BMI hoger dan 30 gaat je vruchtbaarheid vrij snel achteruit. Ondanks een hoog BMI kunnen mensen nog wel zwanger worden, maar het maakt de kans wel een stuk kleiner.

Alleen het BMI zegt overigens niet alles. Het BMI gaat enkel uit van het gewicht in kilogram, gedeeld door de lengte maal de lengte in meters. Aangezien het BMI niet kijkt naar de verhouding vet en spieren van het lichaam, is deze maatstaaf op zich niet voldoende.

Tijdens de zwangerschap

Globaal genomen mag je tijdens de zwangerschap tussen de 8 en de 14 kilo aankomen, afhankelijk van hoe groot je bent. Er is een hele uitgebreide lijst van dingen die je wel en niet kunt eten en hoe je dat eten klaar kan maken.

In de eerste drie maanden van je zwangerschap heb je in principe niet meer voeding nodig dan voor de zwangerschap. In het tweede trimester kan je een extra glas melk drinken en een extra boterham eten. De laatste drie maanden kan je nog wat extra groente of fruit eten, maar meer heb je echt niet nodig.

Rondom de bevalling

Als de laatste week van je zwangerschap in gaat, heeft je maag nog maar weinig ruimte over. Je merkt al gauw dat je beter geen zware of grote maaltijden meer kan eten. Kleine beetjes voedsel verspreid over de dag geven minder overlast.

Vlak voor de bevalling kan je beter een lichte maaltijd nuttigen. De meeste vrouwen zullen weinig trek hebben vlak voor en tijdens de bevalling. Veel eten is op dat moment ook helemaal niet verstandig, omdat je lichaam energie nodig heeft voor de vertering van de maaltijd, energie die je nou net nodig hebt om te bevallen. Kies voor wat droge crackers, een mueslireep of biscuitjes, dat zal over het algemeen voldoende zijn.

Drinken is wel belangrijk, dat kan je gedurende de bevalling blijven doen. Let erop dat je voldoende koolhydraatrijke drankjes drinkt, zeker als je bevalling langer duurt. Met ieder uur een glas vruchtensap, melk of thee met honing of suiker krijg je voldoende brandstof binnen. Daarnaast kan je uiteraard water drinken als je dorst hebt.

Na de zwangerschap

Na de bevalling ben je direct een aantal kilo kwijt doordat je de baby en het vastgehouden vocht kwijt bent. Maar er zal altijd wat restvet blijven zitten. Als je tijdens de zwangerschap een regelmatig eetpatroon aanhoudt en na de zwangerschap de beweging rustig weer oppakt, ben je na twee à drie maanden de meeste kilo’s wel kwijt. Echt alle kilo’s kwijtraken kan soms wel een jaar duren.

Het afvallen kan je stimuleren door, heel simpel, dagelijks te lopen. 10.000 stappen per dag zou het mooist zijn. Je hebt dan een actief leven. Aan de hand van een stappenteller kan je dagelijks bijhouden hoeveel je hebt gelopen.