35 weken zwanger

Nieren zijn volledig ontwikkeld en urineverlies

De ontwikkeling van de embryo na 35 weken zwanger

Je zou na 35 weken zwangerschap kunnen zeggen dat je baby ‘af’ is. Zo zijn bijvoorbeeld nu ook de nieren van je baby volledig ontwikkeld. Veel vrouwen krijgen tegen het eind van de zwangerschap last van urineverlies. Is het niet ironisch?

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 35 weken zwanger zo groot als een honingmeloen
46,4 cm 2300 gram
  • zo groot als een honingmeloen
  • zo zwaar als een chihuahua
  • krijgt steeds meer vetlagen: lekker warm

Je bent nu..

Je buik na 35 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 20 en 26 oktober
  • 245 tot 251 dagen zwanger
  • in je achtste maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 35 van je zwangerschap

Na 35 weken zwangerschap zijn de nieren van je baby volledig ontwikkeld en is zijn lever in staat afvalstoffen te verwerken. De donshaartjes die ooit zijn hele lichaam bedekten zijn nu zo goed als verdwenen. Je zou kunnen zeggen dat je baby ‘af’ is.

In de komende weken zijn het vooral de hersenen van je kleine die zich blijven ontwikkelen, maar dat zullen ze na de geboorte ook nog blijven doen. Ondertussen worden je baby’s vetlagen steeds dikker. Dit extra vet houdt hem buiten de baarmoeder lekker warm en geeft hem die schattige mollige look.

Jij in week 35 van je zwangerschap

Hoogzwangere vrouw na 35 weken zwangerschap

Met een steeds groter wordende baarmoeder en je sluitspier die verslapt, kan je ongewild urine verliezen. Dit wordt zwangerschapsincontinentie genoemd. Het urineverlies kan onder andere gebeuren als je lacht of niest. Het gaat meestal om kleine hoeveelheden, maar het geeft een vies gevoel en wordt vaak als gênant ervaren. Na de bevalling gaat zwangerschapsincontinentie meestal vanzelf over.

Na 35 weken zwangerschap komt het moment van bevalling steeds dichterbij. Vanaf nu draait echt álles om de komst van je baby. Het lijkt of niemand het nog ergens anders over kan hebben. Je bent met verlof of bezig je werk af te ronden en je lichaam maakt zich klaar. Dit laatste merk je vooral doordat de harde buiken steeds vaker voorkomen.

35-weken-zwanger-aniball

Wees voorbereid

In samenwerking met Aniball

Je kan volgende week beginnen met oefeningen met het medische product Aniball. Hierdoor heb je minder kans op uitscheuren of inknippen bij de bevalling en ga je het met meer zelfvertrouwen tegemoet. Bestel het nu!

Bevalling voorbereiden

Tip bij 35 weken zwanger

35 weken zwanger bedverhogers

Aangezien jouw huis de werkplek van je kraamverzorgster zal zijn, moet deze voldoen aan de Arbowetgeving. De belangrijkste aanpassing die veel gezinnen moeten doen is het bed op een minimale hoogte van 80 cm brengen. Dit kan je doen met behulp van bedverhogers. Deze zijn vaak gratis te leen via je kraamzorgbureau. Als je dit nog niet hebt gedaan, is deze week daar een mooi moment voor. Vaak kan je ook een ondersteek (po) en rugsteun lenen.

Volgende week

36 weken zwanger

Draaien is nu lastig en extra lucht

Naar 36 weken zwanger