35 weken zwanger

Dromenland en alles aan kant

Week 35 baby is zo groot als honingmeloen
Honingmeloen
Je baby bij 35 weken
46,4 cm
35 weken zwanger buik
Je lichaam
 • Deze week

 • Samen dromen

  Je baby brengt nu een deel van de slaap door in de remslaap. Daardoor droomt je kind waarschijnlijk regelmatig, net als jij.

 • Nieren en lever werken

  Steeds meer organen zijn klaar voor het leven buiten de baarmoeder. De nieren en lever werken nu bijvoorbeeld goed.

 • Je lach en nies inhouden

  Jij bent misschien bang om onverwachts te lachen of niezen. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je hierbij wat urine verliest.

 • Check, check, dubbelcheck

  Nog vijf weken te gaan. In deze laatste fase is het fijn om alles op orde te hebben. Pak die checklijsten er maar bij dus.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 15 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Honingmeloen

Gewicht

2276 gram

Lengte

46,4 cm

Je baby bij 35 weken zwanger

Na 35 weken zwangerschap heeft de kleine bewoner van je baarmoeder een redelijk slaapritme gekregen. In de slaap komt je foetus nu ook in de fase die de remslaap heet. In deze slaapfase komen dromen voor. Terwijl jij droomt van je kleine wonder, droomt je kindje nu misschien wel over jou. Je kleine doet dit trouwens met het hoofd naar beneden. De meeste baby’s liggen vanaf nu in deze houding, klaar voor de weg naar buiten.

De nieren van je baby zijn helemaal ontwikkeld in week 35 van je zwangerschap. De plasjes die de nieren maken, komen in het vruchtwater terecht. Dit drinkt je kindje nog steeds. Ook de lever werkt al aardig goed. Die zet nu afvalstoffen om tot niet-schadelijke stoffen of stoffen die opnieuw in het lichaam kunnen worden gebruikt. Ook kunnen via de lever en de gal afvalstoffen direct naar de darm worden afgevoerd en uitgescheiden. In de komende weken zijn het vooral de hersenen van je kleine die zich blijven ontwikkelen. Wist je trouwens dat ze dit ook na de geboorte nog blijven doen? In de tussentijd blijven de vetlagen van je baby dikker worden. Dit extra vet houdt je kleine straks warm buiten de baarmoeder. Ook zorgt het voor dat schattige, mollige uiterlijk.

3d baby bij 35 weken
24Baby.nl

Ben je nog op zoek naar het perfecte geboortekaartje?

Geboortekaartjes versturen is nog steeds dé manier om de geboorte van jullie baby wereldkundig te maken. Ben je op zoek naar mooie designs en kaartjes die je gemakkelijk kan ontwerpen? Dit zijn vijf webshops met de leukste geboortekaartjes.

Bekijk hier

Jij bij 35 weken zwangerschap

Je baarmoeder wordt groter en groter, terwijl de sluitspier van je plasbuis slapper wordt. Samen kan dit ongewild urineverlies veroorzaken. Dit wordt ook wel zwangerschapsincontinentie genoemd. Als je bijvoorbeeld lacht, hoest of niest kan je wat druppels urine verliezen. Het zijn meestal kleine hoeveelheden, maar toch voelt het niet prettig. Misschien schaam je je er zelfs voor. Probeer te bedenken dat veel vrouwen hier last van hebben en dat je er niets aan kan doen! Nog een troost: na de bevalling gaat zwangerschapsincontinentie meestal weer over. Wel is het slim om tijdens en na je zwangerschap je bekkenbodemspieren te trainen. Hiermee kan je de klachten minder maken en incontinentie op latere leeftijd (voor een deel) voorkomen.

Na 35 weken zwangerschap komt het moment van bevallen steeds dichterbij. Vanaf nu draait echt álles om de komst van je baby. Het lijkt alsof niemand het nog over iets anders kan hebben. Zelf heb je waarschijnlijk ook de hele tijd je baby in gedachten. Gelukkig heb je hier (bijna) alle tijd voor. Je bent met verlof of bent je werk aan het afronden. Ook je lichaam maakt zich klaar voor hét moment. Dit kan je merken doordat de harde buiken steeds vaker voorkomen.

Je buik bij 35 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 35 weken zwanger >>

35 weken zwanger buik
35 weken zwangere buik
buik 35 weken zwanger
buik 35 weken zwanger

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Luister de podcast

35 weken zwanger

Jij als partner bij 35 weken zwanger

De laatste loodjes zijn nu echt begonnen. Misschien voelt je partner het af en toe al een beetje rommelen in haar buik. Maar wanneer neem je nu eigenlijk contact op met de verloskundige? Het is handig om je hier alvast in te verdiepen. Zo weet je wanneer jullie aan de bel moeten trekken als het écht zover is. Ontdek wanneer je de verloskundige moet bellen>>

Tip

Verwen jezelf

Nog even en je moet een grote, uitputtende prestatie leveren. In deze laatste fase van je zwangerschap is het daarom goed om extra lief voor jezelf te zijn. Verwen jezelf met een warm bad compleet met scrubs en maskers, ga uitgebreid met je partner uit eten of binge een nieuwe serie. Nu heb je nog alle rust om hiervan te genieten. Bekijk 12 dingen waar je nu nog even van kan genieten >>

Zwanger zijn is...

Opstaan uit bed als een echte ochtend work-out zien


Poll

Wil jij een geboortefotograaf bij je bevalling?


Volgende week

36 weken zwanger

Minder kortademig, vaker plassen

36 weken zwanger
36