De ontwikkeling van de embryo na 17 weken zwanger

17 weken zwanger

Babyvet en het eerste schopje
WEEK 16 ZWANGER WEEK 18 ZWANGER

Nu bij jou de kilo’s eraan vliegen, krijgt de kleine bewoner van je baarmoeder eindelijk ook wat (baby)vet op zijn botten. Maar niet alleen vet, na 17 weken groeien wordt hij ook sterker. En dat merk je gelijk, want voelde je net niet het eerste voorzichtige schopje?

Je baby is zo groot als een...

Je baby is na 17 weken zo groot als een peerLengte 13 cm
Gewicht
140 gram
  • zo groot als een peer
  • zo zwaar als een smartphone
  • babyvet vormt zich om het lijfje

Je bent nu...

Je buik na 17 weken zwanger
Uitgerekend
5 tot 12 december
  • 113 tot 119 dagen zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 17 van je zwangerschap

Jij bent niet de enige die in deze periode aankomt, ook bij de baby vliegen de – in zijn geval grammen – eraan. Vanaf nu zal bij hem lichaamsvet (of beter: babyvet) ophopen tot het eind van de zwangerschap. Dit betekent het einde van zijn ingevallen kopje en het begin van een schattige knuffelbaby.

Niet alleen groeit je baby hard in lengte en gewicht, maar hij ontwikkelt zich ook nog steeds razendsnel. Na 17 weken zwangerschap verandert zijn skelet van zacht kraakbeen naar bot, terwijl de navelstreng iedere week sterker en dikker wordt. Ook de zweetklieren ontwikkelen zich.

Jij in week 17 van je zwangerschap

Na 17 weken zwanger eerste schopje voelen

Was dat je buik die rommelde? Of was dat…was het echt? Grote kans dat je rond de 17de week voor het eerst (bewust) een schopje van je baby voelt. Nu je het echt herkent, is de kans groot dat je dit eigenlijk al eerder hebt gevoeld. Het lijkt nu nog of je baby je aait vanaf de binnenkant van je buik. Geniet er nog maar even van, want aan het eind van de zwangerschap heb je soms het idee dat hij aan het kickboksen is. Heb je nog niks gevoeld? Nog even geduld dan, de meeste vrouwen voelen het eerste schopje tussen 16 en 20 weken.

Je baarmoeder groeit steeds verder, waardoor er steeds minder plek is voor je blaas. Dat je hierdoor vaker naar het toilet moet is ondertussen wel bekend, een ander vervelend gevolg hiervan is dat je een verhoogde kans op een blaasontsteking hebt. Doordat je zo vaak moet plassen, bestaat de kans dat er restjes urine achterblijven in je blaas of urineweg. Probeer een ontsteking te voorkomen door je blaas en urineweg volledig leeg te plassen. Heb je een blaasontsteking bespreek dit dan met je verloskundige.

KinderopvangShoptip 17 weken zwanger, kinderopvang Humanitas

Het lijkt nog heel vroeg, maar heb je al nagedacht over hoe je de zorg voor je baby gaat combineren met je werk? De weken na de geboorte van je baby zullen voorbij vliegen. Voordat je het weet, komt je eerste werkdag heel snel dichtbij. Kinderopvang Humanitas helpt je graag in je nieuwe rol als werkende moeder.

MEER INFORMATIE ➝

Tip bij 17 weken zwanger

Regel een kraampakket

Na 17 weken zwanger een kraampakket aanvragen

Uiterlijk 6 weken voor je uitgerekende datum moet je een kraampakket in huis hebben. Een kraampakket is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens een (onverwachte) thuisbevalling. Deze wordt niet gedekt door je basisverzekering, maar als je een aanvullende verzekering hebt is de kans groot dat je zorgverzekeraar deze opstuurt. Hiervoor is het wel nodig dat je zwangerschap tijdig is gemeld bij je verzekeraar. Wordt het kraampakket niet gedekt door jouw zorgverzekering, Koop dan zelf een pakket.

ADVERTENTIE