3 weken zwanger

3 weken zwanger

De bevruchting en innesteling
WEEK 2 ZWANGER WEEK 4 ZWANGER

Je bent 3 weken zwanger, maar pas in deze week vindt de daadwerkelijke bevruchting plaats. Dit komt doordat de eerste dag van de laatste menstruatie geldt als het begin van de zwangerschap. Aan het eind van de derde week is de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand.

Je baby in week 3 van je zwangerschap

In het begin deze week bevrucht de mannelijke spermacel de vrouwelijke eicel. De samensmelting van deze cellen wordt ook wel de conceptie genoemd. De bevruchte eicel begint vanaf de plek van bevruchting, de eileider, de reis naar de baarmoeder.

Onderweg zal de bevruchte eicel zich snel vermenigvuldigen tot een kleine bal van cellen, de blastocyste. Tussen de 6 en 12 dagen na de ovulatie zal de blastocyste zich innestelen in de baarmoederwand. De binnenste cellen zullen in week 4 uitgroeien tot het embryo, de buitenste worden de vruchtvliezen en een deel van de placenta.

Jij in week 3 van je zwangerschap

De innesteling vindt plaats na 3 weken zwangerschap

Hoewel er heel veel gebeurt in je lichaam, zal jij er niet veel van merken. Van het moment van de bevruchting en de celdelingen merk je in principe niets.

De innesteling kan gepaard gaan met een lichte bloeding. Dit wordt de innestelingsbloeding genoemd. Deze bloeding komt echter vaker niet voor, dan wel. Vrouwen die wel een innestelingsbloeding hebben kunnen dit, hoewel ze minder bloed verliezen, verwarren met een normale ongesteldheid. Als je de innestelingsbloeding wel herkent is dit vaak het eerste zwangerschapssymptoom.

Je lichaam gaat ondertussen door om zich klaar te maken voor de zwangerschap. Zo verandert bijvoorbeeld je hormoonhuishouding. Dit zal later in de zwangerschap de oorzaak zijn van minder leuke zwangerschapssymptomen (zoals bijvoorbeeld ochtendmisselijkheid). In deze week heb je daar meestal nog geen of beperkt last van.

ZwangerschapstestShoptip bij 3 weken zwanger is een zwangerschapstest

Over 2 weken is een zwangerschapstest betrouwbaar en kan je met zekerheid zeggen of je wel of niet zwanger bent. Als je vast een zwangerschapstest in huis haalt kan je dit dan direct testen. Bestel vandaag en je hebt de test morgen al in huis!

Bestel online ➝

Tip bij 3 weken zwanger

Weet wat je eet!

Wat mag ik eten tijdens de zwangerschap?

Nu de bevruchting plaats heeft gevonden zal je (nog) beter op je eten moeten letten. Vanaf nu eet je namelijk niet alleen meer voor jezelf. Het is belangrijk dat je gezonde voeding eet. Daarnaast is het verstandig sommige voeding te beperken of helemaal niet meer te eten. Wist je bijvoorbeeld dat je het gebruik van kaneel tijdens je zwangerschap beter kan beperken? Verdiep je daarom goed in wat je mag eten tijdens je zwangerschap.

ADVERTENTIE