3 weken zwanger

Innestelingsbloeding en zwangerschapshormonen

blastocyste bij 3 weken
Blastocyste
  • Deze week

  • De innesteling

    De bal cellen komt aan in de baarmoeder, waar deze zich innestelt. Hier gaat de ontwikkeling in rap tempo verder.

  • Een lichte bloeding

    De innesteling kan samengaan met een lichte bloeding: de innestelingsbloeding. 20 tot 30% van de vrouwen merkt deze.

  • Zwangerschapshormonen

    Je lichaam gaat nu zwangerschapshormonen aanmaken. Dat betekent dat de eerste kwaaltjes voor de deur staan.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 2 februari 2022

Je baby bij 3 weken zwanger

Je bent nu 3 weken zwanger, maar eigenlijk begint de zwangerschap in je baarmoeder deze week pas echt. De bevruchte eicel heeft zich snel gedeeld tot een bal van cellen, de blastocyste. Bij 3 weken zwangerschap komt de blastocyste aan in je baarmoeder. Hier vindt het een plekje om zich in de baarmoederwand in te nestelen.

In de baarmoederwand verdeelt de bal cellen zich in twee delen. De ene helft wordt het embryo, jouw baby. De andere helft wordt later in je zwangerschap de placenta. Via de placenta krijgt het embryo onder andere voedingsstoffen en zuurstof binnen. Totdat de placenta er is, zorgt de dooierzak voor de voeding van het embryo.


Zwangerschapstest

Over 2 weken is een zwangerschapstest betrouwbaar en kan je met zekerheid zeggen of je wel of niet zwanger bent. Als je vast een zwangerschapstest in huis haalt, dan kan je dit straks meteen testen.

Bestel online

Jij bij 3 weken zwangerschap

Na de derde week van je zwangerschap ontdek je misschien voor het eerst dat je zwanger bent. Je kan bijvoorbeeld de innesteling merken aan een lichte bloeding. Dit heet de innestelingsbloeding. Lang niet alle zwangere vrouwen hebben deze bloeding. Merk je deze wel op? Dan is dat vaak het eerste teken van je zwangerschap. Nu je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Je gaat het zwangerschapshormoon hCG aanmaken en ook andere zwangerschapshormonen nemen toe. Hierdoor kan je binnenkort last kan krijgen van de eerste, vroege symptomen. Ontdek welke zwangerschapssymptomen in week 3 kunnen voorkomen.

Lichte krampjes, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het zijn allemaal klachten die kunnen betekenen dat je zwanger bent. Zijn ook je borsten gevoeliger, lijken ze iets gegroeid en zien je tepels er anders uit? Dan is de kans groot dat er een klein mensje groeit in je buik. Toch blijft het nog even spannend. Ben je zwanger of is het toch gewoon een ongesteldheid?

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij als partner bij 3 weken zwanger

Zwangerschapshormonen kunnen ervoor zorgen dat je partner straks last krijgt van de eerste kwaaltjes. Maar wist je dat jou dit ook kan overkomen? Dit heet het couvade-syndroom. Je kan last krijgen van kwaaltjes, zoals misselijkheid en stemmingswisselingen. In zeldzame gevallen krijg je als partner zelfs gevoelige borsten en een zwangerschapsbuik! Gelukkig komt het meestal voor in een lichte vorm en gaat het vanzelf over.

To do

Zwanger worden is...

Twijfelen en hopen bij elk klachtje dat je voelt in je lichaam


Poll

Denk jij dat je de innestelingsbloeding hebt opgemerkt?


Volgende week

4 weken zwanger

Overtijd en… de eerste symptomen?

4 weken zwanger
4