Vrouw heeft last van obstipatie

Als je zwanger bent en je buik groeit, geniet je daar waarschijnlijk van. Maar door deze groei, hebben de organen in je buik minder ruimte, ook je darmen. Hierdoor kan je last krijgen van obstipatie.

Wat is obstipatie?

Obstipatie, ook wel verstopping genoemd, betekent dat je stoelgang niet soepel verloopt. Regelmatig en gemakkelijk poepen lukt niet. Je hebt last van verstopping als je minder dan drie keer per week kan poepen.

De ontlasting is vaak droog en hard en het kost veel moeite om deze eruit te persen. Obstipatie kan ook buikklachten geven zoals buikpijn of een opgeblazen gevoel.

Door de harde ontlasting en de hoge druk bij het persen kan obstipatie aambeien veroorzaken. Wist je dat 85% van de zwangere vrouwen hier last van heeft? Ook na de bevalling kan je hier last van hebben. Heel vervelend, maar niks om je voor te schamen. Met deze tips ben je er zo weer van af >>

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Obstipatie in de zwangerschap

Voor obstipatie zijn je hormonen weer een van de schuldigen. Progesteron zorgt er tijdens de zwangerschap voor dat je darmen langzamer werken. Daardoor heb je minder vaak ontlasting. De ontlasting blijft langer in je darmen, waardoor er meer vocht uit onttrokken wordt. Je ontlasting kan dan droger en harder zijn.

De groei van je baarmoeder maakt het je darmen ook moeilijker. Doordat je baarmoeder groter wordt, verdrukt deze je darmen. Dit vertraagt de werking van je darmen, omdat ze zo minder goed kunnen werken.

Voedingsadviezen bij obstipatie

Een moeilijke stoelgang kan erg vervelend zijn, zeker als je ook nog een baby in je buik draagt. Gelukkig kan je er gemakkelijk zelf wat aan doen, door bijvoorbeeld op je voeding te letten.

Vezelrijk eten

Het eten van vezelrijke voeding zoals rauwkost, fruit en volkoren producten kan goed helpen. Eventueel kan je er nog wat (grove) zemelen aan toevoegen. Deze kan je verwerken in yoghurt, soep, vla, pap, puree of als bindmiddel in plaats van paneermeel.

In de ontlasting werken vezels als een soort spons. Ze nemen water op, waardoor de ontlasting zacht en soepel blijft. Ook stimuleren ze de darmbeweging.

Regelmatig eten

Probeer op regelmatige tijden te eten en sla geen maaltijden over. Dit bevordert een goede stoelgang. Vooral een goed vezelrijk ontbijt is belangrijk om je darmen op gang te helpen.

Drink genoeg

Voldoende vocht is ook nodig. Als je ongeveer twee liter per dag drinkt, bijvoorbeeld water of thee, zit je goed. Drink niet teveel cafeïnehoudende dranken zoals koffie. Pas ook op met frisdrank en vruchtensappen, die bevatten veel suiker.

Tips voor het verhelpen van obstipatie

Behalve op het gebied van eten en drinken, zijn er nog een aantal dingen waar je op kan letten:

  • Lichaamsbeweging. Dit is heel goed voor de stoelgang. Zorg dat je dagelijks voldoende beweegt, minimaal 30 minuten per dag. Lopen, fietsen, zwemmen, het helpt allemaal mee om je darmen in beweging te houden.
  • Volg aandrang. Ga als je aandrang voelt meteen naar het toilet. Stel het niet uit omdat je het te druk hebt of omdat het even niet uitkomt. Als je het signaal te vaak negeert, zal je lichaam je steeds minder vaak waarschuwen dat het tijd is om naar het toilet te gaan. Daardoor blijft de ontlasting langer in je darmen, waarbij het vooral in je dikke darm steeds verder zal indrogen en moeilijker is om eruit te persen.
  • Neem de tijd. Blijf, als je eenmaal op het toilet zit, een poosje rustig zitten. Daardoor ontspan je en zal ook bij een wat minder krachtige aandrang je ontlasting uiteindelijk vanzelf komen.
  • Poep niet ‘hangend’. Zorg dat je altijd een wegwerp toiletdekje in je tas hebt. Dan kan je ook op een ‘vreemde’ wc rustig zitten. Boven het toilet ‘hangen’ komt je stoelgang niet ten goede.
  • Let op je poephouding. Leun een beetje naar voren. Dit is de beste houding om ervoor te zorgen dat je ontlasting er goed uit kan. De route naar buiten is dan makkelijker.

Naar de dokter?

Helpen bovenstaande tips niet en blijf je last houden? Ga dan even naar de huisarts. Je huisarts kan kijken of je iets kan krijgen om de ontlasting weer soepel te maken.