7 weken zwanger

Groeiende armen, benen en … borsten

Ontwikkeling embryo na 7 weken zwanger

Het embryo blijft zich in een duizelingwekkend tempo ontwikkelen en is inmiddels 10.000 keer zo groot als op het moment van bevruchting. Deze week vormen onder andere zijn armen, benen en hersenen zich. Bij jou groeien je borsten na 7 weken zwangerschap harder dan toen je 14 was.

Je baby is zo groot als een..

6 mm 1 gram
  • zo groot als een erwt
  • zo zwaar als een theezakje
  • armpjes en benen krijgen vorm

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 19 en 25 juli
  • 49 tot 55 dagen zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 7 van je zwangerschap

Het embryo lijkt steeds minder op een kikkervisje en krijgt steeds meer de vorm van een mensje. Tot deze week zaten er een soort knoppen waar de ledematen horen te zitten. In week 7 van je zwangerschap groeien hier armen en benen uit. De handen beginnen vorm te krijgen en binnen een paar weken worden ook de ellebogen, knieën en voeten zichtbaar.

Wist je dat het embryo al neusgaatjes heeft in de 7e week van je zwangerschap? Er zit nog geen neus op, het kan nog niet ruiken en toegegeven: het ziet er ook nog niet heel mooi uit… Maar het idee is fantastisch, toch?

Jij in week 7 van je zwangerschap

Blue berry muffins omdat vrouw 7 weken zwanger is en vreetbuien heeft

De placenta begint de taak van de dooierzak over te nemen en fungeert steeds meer als voedselfabriek voor je baby. Ook blijft de placenta strooien met het zwangerschapshormoon hCG, met vreetbuien als gevolg. Volgens het stereotype krijg je trek in ijs, chocolade en augurken (met slagroom?), maar het kan van alles zijn. Iets dat je tot een paar weken geleden helemaal niet bijzonder vond, kan je nu niet meer weerstaan. Daar staat tegenover dat je sommige producten niet meer kan ruiken of zien. Geen ideale combinatie met die akelige (ochtend)misselijkheid.

Relatief gezien groeit je baby harder, maar in absolute zin winnen je borsten het. De oorzaak ligt bij je veranderende hormoonhuishouding, snellere bloedstroom en ophoping van vet. Sommige vrouwen krijgen er in deze fase van de zwangerschap een volle cup bij. Misschien vind jij (of je partner) dit wel een positieve bijkomstigheid… Je borsten zijn helaas wel erg gevoelig.

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen in deze week groeit? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 7 weken zwanger >>

Check de voordelen van het kinderdagverblijf voor jouw baby

In samenwerking met Partou

Het voelt nog wat vroeg, maar het is slim om nu al na te denken over kinderopvang. Zo weet je zeker dat je kleine straks op een fijne plek kan spelen. Benieuwd naar de voordelen van een kinderdagverblijf?

Bekijk ze hier

Tip bij 7 weken zwanger

Vrouw van 7 weken zwanger krijgt een termijnecho

De termijnecho vindt plaats als je 8 tot 12 weken zwanger bent en is doorgaans de eerste echo. Er wordt onder andere vastgesteld hoelang je al zwanger bent. Kan je niet wachten tot de termijnecho, dan kan je nu al zelf je uitgerekende datum berekenen.

Extra tip: wijs je partner op de checklist ‘regelen in het eerste trimester‘, zodat hij/zij op de hoogte is van noodzakelijke onderzoeken en wat er te regelen valt in deze fase.

Volgende week

8 weken zwanger

Beweging en ochtendmisselijkheid

Naar 8 weken zwanger