Vrouw kookt vegetarische pasta tijdens de zwangerschap

Ben je vegetariër? Tijdens je zwangerschap kan je gewoon vegetarisch blijven eten. Het is wel goed om op een aantal dingen te letten. Welke dingen zijn dit? En hoe zit het met veganistisch eten tijdens de zwangerschap?

Voedingsdeskundige Marjoleine Klapwijk
Geschreven door de redactie van 24Baby
Beoordeeld door Marjoleine Klapwijk | Leefstijlcoach en gewichtsconsulent
Laatste update 30 juni 2022

Vegetarisch eten als je zwanger bent

Als vegetariër kan je gezond eten volgens de Schijf van Vijf. Wel is het goed om een aantal dingen in de gaten te houden. In vleesproducten zitten namelijk mineralen en vitamines die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je baby en jouw gezondheid.

Zo wil je ervoor zorgen dat je genoeg vitamine B1, B2, B12, calcium, jodium, ijzer, eiwitten en (vis)vetzuren binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen zitten vooral in dierlijke producten. Eet je wel zuivel, eieren en misschien zelfs vis? Dan kan je aan alle voedingsstoffen komen die je nu hard nodig hebt.

Eet je deze voedingsmiddelen niet? Dan is het slim om op zoek te gaan naar goede vervangers waarin deze voedingsstoffen zitten. De tabel hieronder geeft je een idee.


Geen vlees en geen vis

Sommige vegetariërs eten wel vis. Blijf dit vooral doen als dit voor jou geldt. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor jou en je baby. Eet je geen vlees en geen vis? Of kom je niet aan twee keer per week vis? Dan kan het moeilijk zijn om genoeg (vis)vetzuren binnen te krijgen. Het advies is om dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een supplement met omega 3-(vis)vetzuren te nemen.

Tip

Drink niet te veel thee of koffie bij je maaltijden

Koffie en thee maken het moeilijker voor je lichaam om ijzer uit groentes op te nemen. Een glas sinaasappelsap of een stuk fruit helpt daar juist bij.

Veganistisch eten als je zwanger bent

Op een gezonde manier veganistisch blijven eten is wel een uitdaging. Bij veganistisch eten gebruik je namelijk helemaal geen dierlijke producten. Je eet geen vlees, vis, zuivel of eieren.

Dit maakt het moeilijk om aan alle voedingsstoffen te komen die je nodig hebt tijdens je zwangerschap. Je hebt een grotere kans om te weinig jodium, calcium, ijzer, vitamine B12 en omega 3-(vis)vetzuren binnen te krijgen. Ook je baby heeft een risico op een tekort aan vitamines en mineralen. Dit kan een gezonde ontwikkeling in de weg staan.

Het is niet onmogelijk om veganistisch te blijven eten, maar het kan wel een hele zoektocht zijn. We raden je daarom aan om naar een diëtist te gaan. Deze kan samen met jou kijken hoe je aan alle belangrijke voedingsstoffen komt.

Vaak is het slim om voeding te gebruiken die aangevuld is met sommige vitamines of mineralen. Ook kan het nodig zijn om voedingssupplementen te slikken. Bijvoorbeeld om genoeg calcium binnen te krijgen, want dit zit vooral in zuivel. Of vitamine B12, wat je vooral uit dierlijk voedsel haalt. Ook hierover kan een diëtist je advies geven.

Inspiratie voor gezond eten tijdens je zwangerschap

Het kan soms een hele klus zijn om vegetarische recepten te vinden die je alles geven wat je zwangere lichaam nu nodig heeft. Ben je op zoek naar inspiratie? De recepten hieronder zitten boordevol nuttige voedingsstoffen en zijn ook nog eens erg lekker!


Poll

Eet jij vegetarisch of veganistisch tijdens je zwangerschap?