Gerookte makreel met limoen en tomaat

Tijdens je zwangerschap is het verstandig om sommige vissoorten te vermijden. Roofvissen, zoals makreel, bevatten een hoog gehalte aan kwik. Daarnaast kunnen ze de schadelijke listeria bacterie bevatten. Daarom kan je ze beter niet eten als je zwanger bent.

Makreel tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, is het beter om geen makreel te eten. Deze vissoort kan een hoog gehalte aan dioxines en zware metalen, zoals kwik, bevatten. Dit soort stoffen komen via het milieu terecht in het water en daardoor ook in vissen. Een te hoge inname van zware metalen is slecht voor je gezondheid.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Je ongeboren baby is nog in ontwikkeling, waardoor de nadelige effecten voor hem groter zijn dan voor jou. Het wordt daarom afgeraden om tijdens je zwangerschap makreel te eten, in welke vorm dan ook. Zo verklein je het risico op een te hoge inname van zware metalen. Verschillende vissoorten kan je, na verhitting, wel veilig eten.

Listeria bacterie

Behalve zware metalen en afvalstoffen, kan makreel ook de listeria bacterie bevatten. Deze bacterie kan ernstige complicaties veroorzaken in je zwangerschap, zoals een vroeggeboorte of miskraam.

Makreel wordt voor consumptie tot maximaal 60°C verhit. Dat is niet voldoende om alle schadelijke bacteriën te doden. Ook gerookte makreel is dus niet veilig om te eten als je zwanger bent. Het risico op besmetting is klein, maar vanwege de ernstige gevolgen is het beter om producten die listeria kunnen bevatten te vermijden.

Meer over vis tijdens je zwangerschap: