Mag je haring als je zwanger bent

Gedurende je zwangerschap is het verstandig om sommige voedingsmiddelen tijdelijk te vermijden. Dit voedsel kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor jou en je baby. Rauwe vis, zoals haring, kan je beter niet eten.

Haring tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent is het niet verstandig om rauwe haring te eten. Omdat de vis niet verhit is voordat je hem eet, kan hij de schadelijke listeria bacterie bevatten. Ook gerookte haring wordt niet voldoende verhit om deze bacterie te doden en is dus onveilig om te eten tijdens je zwangerschap. Braadharing kan je wel eten, omdat deze voldoende wordt verhit voor je hem eet.

Let altijd goed op met zelfgevangen vis, zelfs als je hem voordat je hem opeet verhit. Bij eigen vangst is vaak geen controle geweest op de waterkwaliteit, waardoor de vis schadelijke stoffen, bijvoorbeeld kwik, kan bevatten. Als je niet zeker weet of de vis uit vervuild water afkomstig is, kan je hem beter laten liggen.

Vis tijdens je zwangerschap

Vis bevat veel gezonde vetzuren, die je ook tijdens je zwangerschap nodig hebt. Sterker nog: het bevat essentiële bouwstoffen voor de hersenen van je baby. Daarnaast bevat het ijzer en vitamine B12. Een gezond eetpatroon bevat één à twee porties vis per week. Meer is niet verstandig, omdat je dan het risico loopt een te hoge concentratie dioxines en zware metalen binnen te krijgen. Lust je geen vis of ben je vegetariër, dan kan visolie een uitkomst bieden om toch genoeg goede vetten binnen te krijgen.

Listeria bacterie

Rauwe vis en voorverpakte vis kunnen de schadelijke listeria bacterie bevatten. Ook andere dierlijke producten kunnen de bacterie bevatten. Deze bacterie kan tot ernstige complicaties leiden als je zwanger bent, zoals een vroeggeboorte. Daarom is het verstandig om rauwe dierlijke producten te vermijden als je zwanger bent. Producten die tot meer dan 70°C verhit worden voordat je ze eet, zijn wel veilig. Listeria kan zulke hoge temperaturen namelijk niet overleven.

Andere viswaren waar je misschien over twijfelt: