Mosselen tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, zijn er een aantal dingen die je beter niet kan eten of drinken. Alcohol, rauw vlees en rauwe vis zijn bijvoorbeeld niet goed voor je ongeboren kindje. Ook met schaal- en schelpdieren is het verstandig om goed op te passen. Mag je mosselen eten als je zwanger bent?

Mosselen tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je mosselen eten. Zorg er dan wel voor dat ze goed verhit zijn, door ze te bakken of te koken. Temperaturen van meer dan 70°C doden de schadelijke bacteriën. Mosselen hebben een laag kwikgehalte en bevatten veel goede vetzuren. Eén à twee porties vis of schaaldieren per week passen in een gezond eetpatroon als je zwanger bent.

Bestel je mosselen in een restaurant, controleer dan in wat voor saus de schaaldieren worden klaargemaakt. Wittewijnsaus bevat alcohol, wat schadelijk is voor je baby. Deze kan je dus beter niet nemen tijdens je zwangerschap.

Listeria bacterie

De listeria bacterie kan schadelijk zijn voor je ongeboren baby. De bacterie komt voor in dierlijke producten die gekoeld bewaard worden en niet worden verhit voor je ze eet. Besmetting is zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben, zoals een miskraam of vroeggeboorte. Het is daarom verstandig om producten die listeria kunnen bevatten te vermijden tijdens je zwangerschap.

Heb je per ongeluk toch iets gegeten dat mogelijk schadelijk is? Geen paniek, de kans op een besmetting is heel klein. Krijg je kort na het eten griepachtige verschijnselen of maak je je zorgen? Raadpleeg dan je huisarts of verloskundige.

Andere producten waarover je kan twijfelen: