Moeder knuffelt pasgeboren baby

De liefde voor je kind is niet in geld uit te drukken. Toch zijn er een aantal kosten die je maakt als je een gezin start. De eerste stap is vaak de babyuitzet. Hoeveel geven andere ouders hier gemiddeld aan uit?

Wat besteden anderen aan hun babyuitzet?

Uit het rapport De Mama Monitor blijkt dat jonge ouders een behoorlijk bedrag neertellen voor hun babyuitzet. Hoeveel ouders uitgeven aan de babyuitzet hangt af van hun inkomen.

Is het bruto gezinsinkomen onder modaal (minder dan €36.500 per jaar)? Dan gaat daarvan ongeveer 8% naar de babyuitzet. Bij een modaal inkomen of hoger is dit gemiddeld 11%. Een gezin met een inkomen dat boven modaal ligt geeft zo gemiddeld €5.300 uit aan babyspullen.

Belangrijkste aankopen

Veiligheid en gebruiksvriendelijkheid zijn vooral belangrijk voor aanstaande ouders. De prijs komt pas op de derde plek. Vooral de babykamer en de kinderwagen zijn grote uitgaven. Meer dan de helft van de ouders is bereid om hier meer dan €500 aan uit te geven.

Voor de babykamer is het budget voor 53 procent van de ouders meer dan €500. Ook andere grote uitgaven, zoals een nieuwe auto, een elektrische fiets of een verbouwing, doen ouders vaak tijdens de zwangerschap.

De baby komt eerst

Waar het budget voor de babyuitzet soms wel meer dan tienduizend euro is, geven moeders minder uit aan zichzelf. Zo’n 40 procent van de zwangere vrouwen besteedt maximaal €500 aan spullen voor zichzelf. Hieronder vallen bijvoorbeeld positiekleding en verzorgingsproducten.

De Mama Monitor

Met behulp van de Mama Monitor onderzocht 24Baby.nl hoe aanstaande moeders denken over het budget en welke eisen zij stellen aan babyproducten. 1.758 zwangere vrouwen vulden online een uitgebreide vragenlijst in.

Benieuwd welke eisen zwangere vrouwen stellen aan babyspullen en welke merken het bekendst zijn? Download het volledige rapport >>