Deze bagel met roomkaas kan je eten tijdens je zwangerschap

Sommige dingen kan je beter niet eten tijdens je zwangerschap. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten namelijk bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren baby. Gelukkig zijn er genoeg producten die je nog wel mag, zoals roomkaas.

Roomkaas tijdens je zwangerschap

Roomkaas uit de supermarkt mag je gewoon eten als je zwanger bent. Supermarkten verkopen namelijk alleen gepasteuriseerde of gesteriliseerde melkproducten. Dit betekent dat de melk wordt verhit tot meer dan 70 °C. Eventuele schadelijke bacteriën gaan dan dood.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Koop je de roomkaas niet bij de supermarkt, controleer dan of het product met rauwe melk is gemaakt. Vaak staat dit op de verpakking aangegeven als ‘au lait cru’. Als je rauwmelkse producten gebruikt, kan je blootgesteld worden aan de bacterie listeria. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je zwangerschap. Je kan de roomkaas dan dus beter niet nemen.

Listeria bacterie

De listeria bacterie komt vooral voor in dierlijke producten die gekoeld bewaard worden en niet verhit worden voordat je ze eet, zoals melkproducten. De kans op een besmetting is klein, maar kan leiden tot complicaties, zoals vroeggeboorte of een miskraam. Het is daarom verstandig om deze producten te vermijden.

Andere zuivelproducten waar je over kan twijfelen: