19 weken zwanger

Je baby betere oren, jij meer cravings

Week 19 baby is zo groot als mango
Mango
je baby bij 19 weken
14,7 cm
19 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Luistervinkje

    De oren van je baby gaan steeds beter werken. Nog een paar weken en je kindje kan je stem horen!

  • Meer pigment

    Je lichaam maakt meer pigment aan. Dit kan voor donkere tepels en een zwangerschapsmasker en –streep zorgen.

  • Snackdrang

    Je cravings kunnen nu sterker worden. Kan jij je nog een beetje inhouden of plunder je regelmatig de keukenkastjes?

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 9 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Mango

5 maanden zwanger baby is zo groot als een mango
Gewicht

245 gram

Lengte

14,7 cm

Je baby bij 19 weken zwanger

De oren van je baby zitten bijna helemaal op de goede plek bij 19 weken zwangerschap. Nu de gehoorbotjes ook af zijn, begint het gehoor van je baby langzaam te werken. Vanaf deze week luistert er dus altijd iemand met je mee. Geluiden van buiten jouw lichaam zijn nog lastig te horen, maar jouw hartslag hoort je foetus nu wel. Je baby luistert er graag naar. Dit geluid en ander gesuis in jouw lichaam geeft een veilig gevoel, ook na de geboorte nog. De komende weken ontwikkelt het gehoor zich verder. Over een paar weken hoort je baby jouw stem en die van je partner. Praat daarom allebei regelmatig tegen je buik of zing een liedje voor je kleine. Zo kan je baby gewend raken aan jullie stemmen en deze na de geboorte snel herkennen.

Rond week 19 van je zwangerschap hebben de armen en benen van je baby de juiste ‘maat’ vergeleken met elkaar en de rest van het lichaam. Het kraakbeen van de armen en benen wordt steeds verder vervangen door bot. Daarnaast gaan de zenuwen tussen de hersenen en spieren beter en sneller werken. Dit zorgt ervoor dat je baby met meer controle kan bewegen. Als je in de afgelopen weken nog geen schopje hebt gevoeld, is de kans erg groot dat je het nu wel voelt.

3d baby bij 19 weken
24Baby.nl

Logo Hippe Geboortekaartjes
In samenwerking met Hippe Geboortekaartjes

Bestel jouw proefdruk en ontvang een verrassingspakket!

Heb jij al een mooi geboortekaartje gevonden? Bestel dan nu een proefdruk. Zo weet je precies hoe jouw geboortekaartje er in het echt uit gaat zien. Je ontvangt ook nog een leuk verrassingspakket!

Bestel een proefdruk

Jij bij 19 weken zwangerschap

Ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen krijgt in het tweede trimester van de zwangerschap een zwangerschapsstreep. Deze donkere streep loopt over het midden van je buik, van je schaambeen tot je navel. Dit is de plek waar de buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor je groeiende baarmoeder. Deze lijn zat er altijd al. Hij wordt nu alleen donkerder doordat je meer pigment aanmaakt. Daardoor zijn ook je tepels donkerder en kan je last krijgen van een zwangerschapsmasker. De zwangerschapsstreep verdwijnt meestal weer na de bevalling.

Je bent nu waarschijnlijk zo’n 6 kilo aangekomen. Daar komt in het tweede trimester iedere week ongeveer een halve kilo bij. Deze gewichtstoename is goed voor jou en je baby. Toch is het slim om goed voor jezelf te blijven zorgen en niet te veel te snacken. In je eerste trimester kon je al last hebben van vreetbuien, maar nu wordt die zin in lekker eten vaak alleen maar groter. Je verlangt naar chocolade, koek, ijs en taart. Of misschien kan jij de augurken niet meer weerstaan. Probeer jezelf een beetje in te houden met ongezonde verleidingen. Koop liever gezonde voeding en snack bijvoorbeeld aardbeien of een handje ongezouten cashewnoten. Hier kan je zonder zorgen van genieten!

Je buik bij 19 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit? Bekijk verschillende buiken bij 19 weken zwanger >>

19 weken zwanger
19 weken zwanger buik
buik 19 weken zwanger
buik 19 weken zwanger

Luister de podcast

19 weken zwanger

Jij als partner bij 19 weken zwanger

Je baby zit nog veilig in de buik van je partner. Maar er komt een dag dat jullie voor het eerst de deur van het kinderdagverblijf achter jullie dichttrekken. Het is handig om je alvast in te lezen over de verschillende soorten kinderdagverblijven en andere vormen van opvang. Een gastouder of opa en oma als vaste oppas is ook mogelijk. Wacht bij kinderopvangcentra niet te lang met het inschrijven van je kind. De wachtlijsten kunnen daar lang zijn.

Tip

Denk na over ouderschapsverlof

Wil je na je bevalling tijdelijk minder werken? Dan kan je hier ouderschapsverlof voor gebruiken. Je hebt hier volgens de wet recht op. Met de uren die je opneemt, kan je extra aandacht besteden aan de zorg voor je kindje. Deze uren krijg je nu deels doorbetaald. Je moet ouderschapsverlof op z’n laatst twee maanden van tevoren aanvragen. Je kan dit dus nu alvast regelen. Kan je dat weer van je checklist afstrepen!

Over checklists gesproken, heb je de checklist voor partners in het tweede trimester gezien?

Zwanger zijn is...

Bij ieder schopje meer van je kindje houden


Poll

Ben jij al druk spullen voor je baby aan het verzamelen?


Volgende week

20 weken zwanger

Nog 20 weken te gaan: op de helft!

20 weken zwanger
20