19 weken zwanger

Je baby een beschermlaag, jij een zwangerschapsstreep

Als jij 30 minuten in een warm bad ligt krijg je rimpels op je huid. Wat zou er dan wel niet met je huid gebeuren als je maanden in vruchtwater ligt? Om die reden krijgt je baby een beschermlaag voor zijn huid. Bij jou kan op je buik een zwangerschapsstreep verschijnen.

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 19 weken zo groot als een mango
14,7 cm 265 gram
  • zo groot als een mango
  • zo zwaar als een stokbrood
  • krijgt een beschermlaagje

Je bent nu..

Je buik na 19 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 11 en 17 december
  • 133 tot 139 dagen zwanger
  • in je vijfde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 19 van je zwangerschap

Deze week krijgt je baby een witte, vettige substantie op zijn huid. Dit wordt vernix caseosa genoemd en bestaat uit donshaar, dode huidcellen en olie uit je baby’s klieren. Dit wasachtige spul beschermt je baby tegen de schadelijke invloeden van het vruchtwater. Vlak na de geboorte zit vaak nog wat vernix op de huid van je baby.

De armen en benen zijn ondertussen in de juiste verhouding ten opzichte van elkaar en de rest van het lichaam. Het kraakbeen wordt steeds verder vervangen door bot. Daarnaast zitten er nu neuronen tussen zijn hersenen en spieren. Dit zorgt ervoor dat je baby steeds meer controle heeft over zijn bewegingen. Als je hem in de afgelopen weken nog niet hebt voelen schoppen, is de kans erg groot dat je het nu wel voelt.

Jij in week 19 van je zwangerschap

19 weken zwanger en een zwangerschapsstreep

In je eerste trimester kon je je nog niet voorstellen dat je last van vreetbuien zou krijgen, maar nu kan je niet meer in de buurt komen van de keuken zonder trillende handen. Je verlangt naar chocolade, ijs, koek en taart. Of ben jij het type dat juist de augurken niet meer kan weerstaan? Neem jezelf in bescherming en houd je grootste ongezonde verleidingen uit huis en koop vooral gezonde voeding.

Ongeveer drie kwart van de zwangere vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap een zwangerschapsstreep. Als je deze streep krijgt, verschijnt hij meestal in het tweede trimester. Het is een donkere streep van ongeveer een centimeter breed die loopt van je het schaambeen tot je navel. De lijn verschijnt op de plek waar de buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de groeiende baarmoeder. De donkere kleur komt door een verhoogde pigmentproductie. Vandaar ook dat je donkerdere tepels hebt. De zwangerschapsstreep verdwijnt gelukkig weer na de bevalling.

19 weken zwanger mega stapelkorting

Mega stapelkorting

In samenwerking met Baby & Tiener

Profiteer nu van mega stapelkorting bij Baby & Tiener Megastore. Koop meer en ontvang meer korting. Kom naar één van onze megastores en maak gebruik van deze superscherpe actie!

Bekijk actie

Tip bij 19 weken zwanger

Moeder en baby achter laptop om ouderschapsverlof te regelen

Als je na de bevalling tijdelijk minder wilt gaan werken, dan kan je hiervoor ouderschapsverlof opnemen. Het recht hierop is wettelijk vastgelegd. Deze uren zijn bedoeld zodat jij extra aandacht kan besteden aan de zorg voor je kind. Tenzij in je cao anders is afgesproken worden deze uren niet doorbetaald. Het ouderschapsverlof moet je ten minste 2 maanden van te voren schriftelijk aanvragen. Weet je zeker dat je dit wilt opnemen, dan is het natuurlijk netter dit nu al te regelen.

Volgende week

20 weken zwanger

Nog 20 weken te gaan... Jullie zijn op de helft!

Naar 20 weken zwanger