De ontwikkeling van de embryo na 10 weken zwanger

10 weken zwanger

Botten, kraakbeen en obstipatie
WEEK 9 ZWANGER WEEK 11 ZWANGER

Je baby zit nu in de foetale fase. In deze periode zullen weefsels en organen in zijn lichaam snel groeien. Na 10 weken zwangerschap beginnen ook het kraakbeen en botten zich te ontwikkelen. Jij kan (steeds meer) last krijgen van obstipatie. Vezels helpen je in de strijd hiertegen.

Je baby is zo groot als een...

Je baby is na 10 weken zwanger zo groot als een kersLengte 3,1 cm
Gewicht
4 gram
  • zo groot als een kers
  • zo zwaar als een dropje
  • de hersenen beginnen te functioneren

Je bent nu...

Je buik na 10 weken zwanger
Uitgerekend
21 tot 28 november
  • 64 tot 70 dagen zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 10 van je zwangerschap

De ontwikkelingen van je baby gaan nog steeds in sneltreinvaart. Vitale organen zoals de darmen, hersenen en lever zitten op hun plaats en beginnen met functioneren. Botten en kraakbeen worden aangemaakt. De armen beginnen echt vorm te krijgen nu ze ellebogen hebben en kunnen buigen. Bij de benen wordt een begin gemaakt met de knieën en enkels.

Je baby’s tanden zullen pas 6 maanden na de geboorte doorkomen, maar de melktanden worden nu al gevormd onder het tandvlees. Maag en nieren ontwikkelen zich snel en beginnen zelfs al met het produceren van spijsverteringssappen en urine. Wordt de kleine een jongen, dan gaan zijn testikels testosteron aanmaken.

Jij in week 10 van je zwangerschap

Vrouw heeft na 10 weken zwanger last van obstipatie

Heb je het gevoel dat je helemaal verstopt zit? Dan ben je niet alleen. Veel vrouwen krijgen namelijk last van obstipatie (ook wel constipatie genoemd) tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat je darmen nu langzamer werken. Zij doen dit zodat je baby en jij alle voedingsstoffen kunnen opnemen, maar dat maakt het gevolg niet minder vervelend.

Verminder je klachten door veel vezels te eten. Deze zitten onder andere in volkorenproducten, groenten en fruit. Veel water drinken en voldoende lichaamsbeweging helpen ook om de boel weer op gang te brengen. Lees hier meer over het verhelpen van obstipatie.

De baby in je buik stelt in gewicht en lengte nog niet veel voor, maar je baarmoeder wordt wel snel groter. Daarnaast ben je waarschijnlijk ook al iets aangekomen, houdt je lichaam vocht vast en heb je last van een opgeblazen gevoel. Dit zorgt ervoor dat je gewone kleren ongemakkelijk strak zitten, maar voor zwangerschapskleding voelt het nog te vroeg. Alsof het kiezen van een outfit niet al moeilijk genoeg was! Broeken en rokken met een elastische band kunnen helpen en zorgen voor wat meer comfort. Een kleermaker zet voor een klein bedrag elastiek in je ‘oude’ kleding.

Spectaculaire acties10 weken zwanger - aanbiedingen en acties

Je zult straks letterlijk en figuurlijk op de kleintjes moeten letten. Shop daarom met korting! Wij houden voor jou een overzicht bij met de mooiste aanbiedingen, handigste kortingscodes en leukste winacties.

Bekijk acties ➝

Tip bij 10 weken zwanger

De termijnecho

Uitwendige echo tijdens de termijnecho.

De termijnecho vindt plaats als je 8 tot 12 weken zwanger bent en is doorgaans de eerste echo. Er wordt onder andere vastgesteld hoelang je al zwanger bent. Kan je niet wachten tot de termijnecho, dan kan je dit nu al berekenen met onze uitgerekende datum tool. Lees alles wat je wilt weten over de termijnecho.

ADVERTENTIE