10 weken zwanger

Van kikkervisje naar mensje

De ontwikkeling van de embryo na 10 weken zwanger

Het embryo blijft in rap tempo doorgroeien. Na 10 weken zwangerschap beginnen de geslachtsorganen zich te ontwikkelen, maar pas volgende week wordt aan de buitenkant zichtbaar of je een jongetje of meisje krijgt. Helaas is dit nog niet op een echo te zien. Wel kan je met de termijnecho laten bepalen hoelang je nu precies zwanger bent.

Je baby is zo groot als een..

3,2 cm 4 gram
  • zo groot als een kers
  • zo zwaar als een dropje
  • handjes raken elkaar aan

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 30 juni en 6 juli
  • 70 tot 76 dagen zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 10 van je zwangerschap

Het embryo groeit ongeveer een millimeter per dag in de 10e week van je zwangerschap en ontwikkelt zich minstens net zo snel. De oogleden bedekken bijna de hele ogen, zijn neus krijgt reliëf en de bovenlip wordt gevormd. Ook wordt het hoofdje steeds ronder. Zijn gezichtje gaat er zo steeds iets menselijker uitzien.

En niet alleen in zijn gezicht wordt het meer een mensje. De ‘zwemvliezen’ tussen de vingers en tenen verdwijnen, waardoor ze los van elkaar komen en de handjes elkaar kunnen aanraken. Ook de staart die hem op een kikkervisje deed lijken is verdwenen als je 10 weken zwanger bent. Het hartje wordt steeds sterker en klopt nu regelmatig, met zo’n 150 hartslagen per minuut. Om je eigen hart zo tekeer te laten gaan, moet je eerst een paar trappen oprennen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij in week 10 van je zwangerschap

Vrouw van 10 weken zwanger eet vezelrijk voedsel tegen obstipatie tijdens de zwangerschap

Heb je het gevoel dat je helemaal verstopt zit? Dan ben je niet alleen. Veel vrouwen krijgen namelijk last van obstipatie (ook wel constipatie genoemd) tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat je darmen nu langzamer werken. Zo kunnen je baby en jij alle voedingsstoffen goed opnemen. Je kan je klachten verminderen door veel vezels te eten. Deze zitten onder andere in volkorenproducten, groenten en fruit. Veel water drinken en voldoende lichaamsbeweging helpen ook om de boel weer op gang te brengen.

De baby in je buik stelt in gewicht en lengte nog niet veel voor, maar je baarmoeder wordt wel snel groter. Daarnaast ben je misschien al iets aangekomen, houdt je lichaam vocht vast en heb je last van een opgeblazen gevoel. Dit zorgt ervoor dat je gewone kleren ongemakkelijk strak zitten, maar voor zwangerschapskleding voelt het nog te vroeg. Alsof het kiezen van een outfit niet al moeilijk genoeg was! Broeken en rokken met een elastische band kunnen helpen en zorgen voor wat meer comfort. Geen zin of geld om nieuwe kleding te shoppen? Een kleermaker zet voor een klein bedrag elastiek in je ‘oude’ kleding. Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 10 weken zwanger >>

zwangere vrouw gebruikt Bepanthen Baby Zalf

9 veelvoorkomende kwaaltjes

In samenwerking met Bepanthen

Zwanger zijn is mooi, maar niet altijd een feestje. Helaas kan je te maken krijgen met verschillende kwaaltjes, van misselijkheid tot een droge huid. Hoeveel kwaaltjes kan jij afvinken? En wat kan je het beste ertegen doen?

Bekijk deze tips

Tip bij 10 weken zwanger

10 weken zwanger en gratis producten aanvragen

Als je zwanger bent, kan je verschillende producten gratis aanvragen. Hiervoor moet je vaak wel je persoonlijke gegevens invullen. Als je dit doet, kan je benaderd worden voor aanbiedingen. Vind je dat niet erg of zelfs handig? Vraag dan gratis de volgende boxen vol met cadeaus aan:

Bekijk onze pagina vol met gratis babydozen en baby producten >>

Volgende week

11 weken zwanger

Dag embryo, welkom foetus!

Naar 11 weken zwanger