26 weken zwanger

De ogen gaan open en slapeloosheid

Na 26 weken zwangerschap gaan de ogen van je baby open. Jij daarentegen hoopt dat je ogen eens een hele nacht gesloten blijven. Alsof de zwangerschap niet vermoeiend genoeg is, kan jij de slaap maar niet vatten.

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 26 weken zwanger zo groot als een courgette
35,6 cm 820 gram
  • zo groot als een courgette
  • zo zwaar als een paar sneakers
  • doet de oogjes open

Je bent nu..

Je buik na 26 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 23 en 29 november
  • 182 tot 188 dagen zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 26 van je zwangerschap

De afgelopen maanden zaten je baby’s ogen gesloten, maar na 26 weken zwangerschap beginnen deze nu langzaam open te gaan. Ok, het uitzicht is nog beperkt in je baarmoeder, maar je baby kan nu dus ook zien. Ondanks dat de ogen open zijn, is de kleur nog niet zichtbaar. De definitieve kleur ogen van je baby wordt pas aangenomen als hij 6 maanden oud is. Voorspel de kleur ogen van je baby.

Hoewel je baby nog steeds erg klein is, ziet hij er van de buitenkant al redelijk af uit. Van binnen gebeurt er iedere dag echter nog veel. Onder andere de longen en hersenen ontwikkelen zich constant. Met het in- en uitademen van kleine hoeveelheden vruchtwater, worden zijn longen bovendien getraind. Bij een jongen beginnen de testikels nu in te dalen.

Jij in week 26 van je zwangerschap

Niet kunnen slapen na 26 weken zwangerschap

Met de week groeit niet alleen je buik, maar ook de wallen onder je ogen. Je had de hoop nog van je nachtrust te genieten tot de geboorte, maar het tegendeel lijkt waar. Op zich niet gek als je bedenkt wat je allemaal wakker kan houden. Met die enorme buik lig je steeds minder comfortabel, je leven verandert en je hebt dus genoeg om over te piekeren, je dromen zijn levendiger, je moet vaak naar het toilet en hebt nog andere fysieke ongemakken die het slapen bemoeilijken. Vergroot je kans op een goede nacht door overdag genoeg te bewegen, te zorgen voor voldoende frisse lucht en niet te veel te drinken vlak voor je naar bed gaat. Bekijk meer tips voor een betere nachtrust.

Door het samentrekken van de baarmoeder kan je last krijgen van zogenaamde harde buiken. Dit zijn eigenlijk oefenweeën die je voorbereiden op echte weeën. Deze had je na 6 weken zwangerschap mogelijk ook al, maar toen kon je deze nog niet voelen. Hoe verder je bent in de zwangerschap, hoe vaker harde buiken voorkomen en hoe heftiger deze kunnen zijn. Niet alle zwangere vrouwen hebben harde buiken.

26 weken zwanger, positiekleding

Positiemode

Misschien heb je al een mooi, rond buikje gekregen. Misschien merk je alleen dat je kleding wat strakker zit. Het wordt dan ook tijd om een leuke positie-outfit te scoren. Wij hebben de leukste winkels met de hipste positiekleding voor jou op een rijtje gezet.

Naar positiemode

Tip bij 26 weken zwanger

Pretecho in 3d

Tot ongeveer 26 weken is je baby in één beeld te vangen. Om deze reden is dit voor veel mensen het perfecte moment voor een pret-echo in 3D of 4D. Bij een 3D-echo zie je stilstaande beelden van je baby met diepte. Bij een 4D-echo zie je zelfs bewegende beelden met diepte van je baby. De foto’s en eventuele film die je meekrijgt zijn een mooi en leuk aandenken voor later.

Volgende week

27 weken zwanger

Gewichtstoename en einde tweede trimester

Naar 27 weken zwanger