Vrouw is op laptop bezig met overstappen zorgverzekering

Als je zwanger bent, zijn er een aantal dingen die op je ‘to do’ lijstje komen. Misschien denk je niet gelijk aan overstappen van zorgverzekering. Toch kan het de moeite zijn om je hierin te verdiepen. Je maakt tijdens je zwangerschap namelijk veel extra zorgkosten. Hoe pak je overstappen van zorgverzekering aan en wanneer kan je dit doen?

Fabienne Janssen Lok, expert Verzekeringen
Geschreven door de redactie van 24Baby
Beoordeeld door Fabienne Janssen Lok | Expert Verzekeringen & Geld

Zorgverzekering in Nederland

Ben je zwanger of hoop je binnenkort zwanger te worden? Dan is dit een goede reden om stil te staan bij je huidige zorgverzekering. In Nederland ben je vanaf achttien jaar verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten.

Een zorgverzekering is een verzekering die de kosten dekt als je zorg of medicijnen nodig hebt. Veel kosten die je maakt rondom je zwangerschap vallen onder de basisverzekering. Heb je meer zorg nodig? Dan kan je ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht, maar kan tijdens je zwangerschap wel handig zijn.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Hoe werkt overstappen van zorgverzekering?

Je hoeft niet altijd bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven. Het kan zelfs slim zijn om regelmatig te vergelijken. Zo weet je zeker dat je het gunstigste pakket voor jouw zorgbehoeftes hebt. Overstappen gaat het gemakkelijkst online. Als je hier hulp bij nodig hebt, kan je ook telefonisch een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Opzeggen van je oude zorgverzekering is niet nodig, dit gaat bijna altijd automatisch als je een nieuwe zorgverzekering afsluit.

Waarom overstappen als je zwanger bent of wil worden?

Als je zwanger bent, maak je extra zorgkosten. Misschien wil je in het ziekenhuis bevallen zonder medische noodzaak of heb je een specifieke voorkeur voor een zorgverlener.

Ook betaal je vaak een eigen bijdrage voor zaken als kraamzorg, je kraampakket of het huren van een borstkolf. Door over te stappen, kan je kiezen voor een zorgverzekering die de best mogelijke dekking biedt. Ook kan je dan kiezen voor een aanvullende verzekering, die meer extra kosten voor je dekt.

Extra zorgkosten

Niet alle extra zorgkosten worden vergoed door je basisverzekering. Lees je dus goed in wat jouw verzekeraar dekt en waarvoor je je aanvullend kan laten verzekeren. In dit artikel lees je welke kosten vergoed worden vanuit de basisverzekering en welke niet. Het is verstandig om te bekijken of je op dit moment voordelig verzekerd bent. Het kan zijn dat je bij een andere verzekeraar goedkoper uit bent.

De bevalling

Het kan zijn dat je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak. Je bevalling wordt dan niet helemaal vergoed vanuit de basisverzekering. Je basisverzekering vergoedt maximaal €230 per dag (2023) aan ziekenhuiskosten. De kosten daarboven moet je zelf betalen. Je kan er daarom voor kiezen om over te stappen en je aanvullend te laten verzekeren. Bekijk dan goed welke verzekeraar deze kosten wel vergoedt in een aanvullend pakket. Je kan ook kiezen om bij je huidige verzekeraar te blijven, maar een ander pakket af te sluiten.

Keuze in zorgverleners

Zorgverzekeraars sluiten een contract af met zorgverleners en ziekenhuizen. De kans is groot dat ze een contract hebben met een ziekenhuis bij jou in de buurt. Maar misschien wil je bevallen bij een andere zorgverlener. Het is goed om uit te zoeken of jouw verzekeraar hiermee een contract heeft afgesloten. Anders is het verstandig om over te stappen.

Wanneer kan je overstappen van zorgverzekering?

Je kan je verzekering wijzigen van 12 november 2022 tot en met 31 december 2022. Je sluit een contract af voor een heel kalenderjaar.

Stappenplan overstappen zorgverzekering

Wil je wisselen van zorgverzekering? Het onderstaande stappenplan kan je helpen om gemakkelijk over te stappen.

1. Bedenk of je extra kosten gaat maken

Maak voor jezelf de afweging of je verwacht extra kosten te gaan maken in het komende jaar. Ga je aankomend jaar bevallen? Dan is de kans groot dat je extra kosten gaat maken. Bedenk of het nodig is om je hiervoor aanvullend te laten verzekeren.

2. Vergelijk zorgverzekeringen

Dit kan vanaf november bij bijvoorbeeld via independer. Je kan bekijken of het voor jou voordeliger is om over te stappen of bij je huidige zorgverzekeraar aangesloten te blijven.

3. Sluit een nieuwe zorgverzekering af

Het is belangrijk dat je op tijd de nieuwe zorgverzekering afsluit. Doe dit in elk geval voor 31 december 2022.

4. Bevestiging / opstapservice

De laatste stap is simpel. Houd goed in de gaten of je een bevestiging krijgt van het afsluiten van je nieuwe zorgverzekering. Je oude verzekering opzeggen is niet nodig. Alle zorgverzekeraars in Nederland maken gebruik van de opstapservice. Dit betekent dat je nieuwe zorgverzekeraar ervoor zorgt dat je oude zorgverzekering wordt opgezegd.