Regel tijdig de zorgverzekering van je baby

Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Dit geldt ook voor je baby. Voor kinderen onder de 18 jaar betaal je geen premie. Het is wel nodig om je kind binnen 4 maanden na de geboorte aan te melden bij een zorgverzekeraar. Als je baby te laat wordt ingeschreven moet je als ouders zelf de gemaakte zorgkosten betalen.

De beste zorgverzekering als je een baby hebt

Voor je baby geldt dat bijna alle zorgkosten onder de basisverzekering vallen. Voor jou zijn er wel extra zorgkosten rond de bevalling en het herstel van je zwangerschap. Helaas is er niet één zorgverzekering het best. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

Hoe kun je je baby bij je zorgverzekering bijschrijven?

Je kind bijschrijven op een polis bij je zorgverzekeraar gaat in de meeste gevallen makkelijk en snel. Je mag zelf kiezen of je baby wordt bijgeschreven bij jouw zorgverzekering of die van je partner.

Het bijschrijven kan bijna altijd via de website van je zorgverzekeraar of telefonisch. Pak hierbij de gegevens van je kind en de polis erbij. Houd na bijschrijving wel goed in de gaten of je een polisblad voor je baby ontvangt.

Je kind krijgt dezelfde zorgverzekering als de ouder bij wie hij wordt bijgeschreven. Je baby heeft dus alleen een aanvullende verzekering als jij die ook hebt. Hetzelfde geldt voor vrije zorgkeuze. Meld je kind daarom aan bij de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering. Ook voor de aanvullende verzekering betaal je voor je baby geen premie.

Basisverzekering voor je kind

De basisverzekering vergoedt de meest voorkomende zorgkosten. Hierbij kan je onder andere denken aan de geneeskundige zorg door huisartsen en medische specialisten, maar ook de hielprik en de kosten van de bezoeken aan het consultatiebureau.

Voor kinderen tot 18 jaar is de basisverzekering uitgebreider dan voor volwassenen. Zo hebben kinderen in tegenstelling tot volwassenen wel dekking voor:

 • De meeste tandheelkundige hulp. Zoals bijvoorbeeld periodieke controles, verwijderen van tandsteen, verdovingen en het vullen van gaatjes.
 • De eerste 18 behandelingen voor fysiotherapie per jaar. Dit kan nodig zijn als de ontwikkeling van je baby achterloopt.

Eigen risico baby

Kinderen tot 18 jaar hebben geen eigen risico. Ook voor de zorgkosten van je baby geldt dus geen eigen risico.

Vrije zorgkeuze baby

Bij lang niet alle zorgverzekeringen heb je een volledig vrije zorgkeuze. Zeker bij een budgetpolis is je keuzevrijheid beperkt. Als jouw verzekeraar geen afspraak heeft met een zorgverlener, dan wordt de behandeling niet volledig vergoed. Meestal vergoedt de verzekeraar dan slechts tot 75% van de kosten.

Je baby heeft dezelfde keuzevrijheid als de ouder bij wie hij staat bijgeschreven. Als jouw kind bij jou staat bijgeschreven en jij hebt geen vrije zorgkeuze, dan geldt dit dus ook voor je kind.

Aanvullende zorgverzekering voor je kind

Het is verstandig je kind bij te schrijven bij de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering. Op deze manier kan je kind namelijk ook gebruik maken van de extra dekkingen uit dat aanvullende zorgpakket. Hierbij kan je denken aan kosten voor alternatieve geneeswijze (zoals homeopathie en acupunctuur) of medische hulp in het buitenland boven het maximaal in Nederland geldende tarief (dit is bijvoorbeeld het geval in Amerika en Zwitserland).

Voor eventuele andere kinderen of als je baby ouder wordt, kunnen onder andere de volgende extra dekkingen ook interessant zijn:

 • Orthodontie tot 18 jaar. Denk hierbij aan de kosten voor kronen, bruggen en beugel.
 • Brillen en lenzen. De basisverzekering heeft hier maar een beperkte dekking voor.

Jouw zorgkosten rond de bevalling en daarna

Rond de bevalling en de het eerste jaar na je bevalling zijn er een aantal kosten die niet worden gedekt in de basisverzekering, maar die je wel (deels) aanvullend kan verzekeren. Hierbij kan je onder andere denken aan:

 • De eigen bijdrage voor de kraamzorg (€4,40 per uur in 2019).
 • De eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak (rond de €350).
 • Fysiotherapie (als je bijvoorbeeld last hebt gehad van bekkeninstabiliteit).
 • Lactatiekundige zorg.
 • Een programma om weer fit te worden na een zwangerschap.

Speciale aanvullende verzekeringen voor gezinnen

Veel zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen die speciaal gericht zijn op gezinnen. In deze pakketten worden zorgkosten gedekt die vaker voorkomen bij (jonge) gezinnen, waaronder vaak ook de kosten rond de zwangerschap en geboorte.

Dat betekent niet dat een ‘gezinsverzekering’ altijd de beste oplossing is. Er kunnen namelijk veel dekkingen in zitten die jij helemaal niet nodig hebt, maar waar je wel premie voor betaalt. Een gezinsverzekering betekent ook niet dat jij en je partner dezelfde verzekering moeten kiezen. In veel gevallen is dit zelfs niet verstandig, iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte.

Tips voor zorgverzekering baby

 • Meld je baby binnen 4 maanden na de geboorte aan bij je zorgverzekeraar.
 • Schrijf je baby in bij de zorgverzekering bij de ouder met de meest uitgebreide dekking. Houd hierbij ook rekening met vrije zorgkeuze.
 • Ben je zwanger van een volgend kind of wil je binnenkort weer zwanger worden? Lees dan meer informatie over je zorgverzekering en zwangerschap.
 • Als stel hoef je niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten. Het kan voordeliger zijn als bijvoorbeeld de vrouw een zeer uitgebreide aanvullende verzekering neemt, terwijl de man voor alleen een basisverzekering kiest.
 • Het vergelijken van zorgverzekeringen kan honderden euro’s voordeel per jaar opleveren. Dit kan bijvoorbeeld bij Independer.