2 vrouwen op bed

Na de komst van jullie kindje(s) verandert er veel. Je praat opeens over poepluiers en hebt waarschijnlijk allebei last van weinig slaap. De kans is groot dat ook jullie seksleven is veranderd sinds jullie ouders zijn. Ontdek hoe je weer zorgt voor actie tussen de lakens. Net zoals vroeger, in het pré-babytijdperk.

Seks & intimiteit

Intiem zijn met elkaar is bij de meeste stellen een belangrijk onderdeel van de relatie. Het zorgt voor verbondenheid. Ook maakt seks het stofje dopamine vrij. Deze stof zorgt voor een geluksgevoel in je hersenen. Het is niet erg als jullie seksleven af en toe in een ‘dipje’ zit. Dat gebeurt ook bij stellen die geen kinderen hebben. Het is wel belangrijk dat jullie allebei gelukkig zijn over jullie relatie en seksleven.

Seks na de bevalling

Wanneer je weer klaar bent voor seks na de bevalling is voor iedereen anders. Verloskundigen en artsen raden aan om minimaal zes weken te wachten met vrijen. De kans op infecties is namelijk groter, omdat de wond waar de placenta zat nog moet helen. Zolang je nog bloed verliest, is deze nog niet dicht. Ook moeten eventuele hechtingen verwijderd of opgelost zijn. Bij veel vrouwen duurt het daarom langer dan zes weken voordat ze lichamelijk weer toe zijn aan seks.

Ook mentaal kan het even duren. Je leven staat op zijn kop na de komst van je kindje. Er komt veel op je af en je bent vaak nog moe. Dat is helemaal niet erg. Het is belangrijk dat je er lichamelijk en psychisch helemaal klaar voor bent. Doe dit daarom op je eigen tempo. Gaat het je niet snel genoeg of ben je niet tevreden? Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kan doen om je seksleven nieuw leven in te blazen.

9 tips voor een fijn seksleven als ouders

Uit onderzoek blijkt dat 62 procent van de ouders minder dan één keer per week seks heeft. Een kwart daarvan heeft minder dan één keer per maand seks. Samen kinderen grootbrengen is het mooiste wat er is. Maar het kan je seksleven dus op een lager pitje zetten. Toch kan het leven met kinderen ook ‘sexy’ zijn. Je bent meer dan alleen papa of mama! Met deze 9 tips kunnen jullie vandaag nog aan de slag om te zorgen voor meer spanning tussen de lakens.

1. Ga samen eropuit

Samen nieuwe dingen doen versterkt het gevoel van verbondenheid en geeft energie. Dit is goed voor jullie seksleven. Vraag een vriend of familielid om op te passen en neem echt even tijd voor elkaar. Wat deden jullie vroeger samen? Waar worden jullie blij van? Haal samen herinneringen op en zet je telefoon op stil. Je merkt al gauw dat deze tijd samen jullie goed zal doen in de slaapkamer. Misschien kunnen jullie er zelfs een romantisch nachtje weg van maken?

2. Duik op tijd in bed

Vermoeidheid is vaak een reden om seks over te slaan. Je bent na een hele dag werken of zorgen te moe voor actie. Logisch! Maar er is een simpele oplossing. Het klinkt misschien niet zo sexy: om 20.30 uur naar bed gaan. Maar hierdoor hebben jullie nog wel genoeg energie voor een goede vrijpartij. Sla dus een avond bankhangen over en kruip dicht tegen elkaar aan.

3. Gebruik het middagslaapje

Ben je s ’avonds nog steeds erg moe of vind jij genoeg slaap erg belangrijk? Denk eens aan het middagslaapje van je kind, bijvoorbeeld in het weekend. Als je kind tussen de middag slaapt, hebben jij en je partner alle tijd. Laat het huishouden voor wat het is en besteed deze tijd aan elkaar.

4. Geef het tijd

Probeer niks te overhaasten, ook niet tussen de lakens. Vooral als jullie net ouders zijn geworden. Het kan even duren voordat jullie gewend zijn aan de nieuwe rolverdeling. Wees niet te streng voor jezelf en doe niets waar je je niet fijn bij voelt. Het is niet erg als je even moet wennen aan je nieuwe of aan je veranderde lichaam.

6. Plan de seks in

Soms kan het helpen om echt tijd vrij te plannen voor elkaar. Jullie hebben allebei een drukke agenda en dan komt de zorg voor jullie kindjes daar nog bij. Misschien klinkt het minder spannend om seks te plannen. Toch kan dit het een goede oplossing zijn. Voor sommige stellen werkt dit heel goed.

7. Maak samen een romantische sfeer

Een romantische sfeer ontstaat vaak niet vanzelf. Hier kan je wel een beetje bij helpen. Steek kaarsjes aan en koop wat rozenblaadjes. Neem uitgebreid de tijd voor het voorspel. Elkaar verwennen zorgt er vaak voor dat jullie allebei in de stemming komen. Deze romantische sfeer kan goed helpen bij het opfleuren van jullie seksleven.

Tip

Denk na over anticonceptie

Hebben jullie op dit moment niet de wens voor nog een kindje? Dan is het slim om beschermd te vrijen. Het is een fabel dat je minder vruchtbaar bent na de bevalling. Je weet namelijk niet precies wanneer je eerste eisprong is geweest.

8. Probeer iets nieuws

Je kan elkaar verrassen door samen iets nieuws uit te proberen. Kies iets uit wat jullie allebei leuk vinden. Koop bijvoorbeeld een nieuw setje lingerie. Of probeer een andere plek in huis. Misschien is een seksspeeltje wat voor jullie? Er zijn genoeg dingen om samen uit te proberen.

9. Praat met elkaar

Misschien wel de belangrijkste tip: Praat met elkaar. Waar lopen jullie tegenaan en wat hebben jullie van elkaar nodig? Misschien hebben jullie allebei andere verwachtingen. Spreek dit naar elkaar uit en durf eerlijk te zijn. Samen in gesprek gaan kan helpen om dichter bij elkaar te komen. Je hoeft het natuurlijk niet alleen over seks te hebben. Het kan ook over andere dingen gaan. Maar vergeet het onderwerp seks in elk geval niet.