vrouw berekent kosten zwangerschap

De medische kosten van je zwangerschap worden voor het grootste deel vergoed door je zorgverzekering. Maar positiekleding, een pretecho of zwangerschapsgym zijn dingen die je waarschijnlijk zelf moet betalen.

Kosten van kleding

Je past na een paar maandjes je oude kleding niet meer. Positiekleding hoeft niet duur te zijn, maar als jij er met een beperkt budget tiptop uit wilt zien moet je creatief te werk gaan. Het overnemen van kleding die door de vorige eigenaar maar een paar maandjes gedragen is, is zo gek nog niet! Google bijvoorbeeld eens op ‘tweedehands positiekleding’.

Man knuffelt zijn pasgeboren baby

Wat moet ik regelen als ik een kind krijg?

In samenwerking met Rijksoverheid

Bereid je goed voor met het persoonlijk overzicht van de Rijksoverheid. Vul de vragen in en weet waar je recht op hebt tijdens je zwangerschap en verlof. En wat jij moet regelen als je een kind krijgt.

Vul hier in

Kosten pret-echo en prenatale screening

Veel toekomstige ouders kiezen ervoor om een pret-echo te laten maken. Je kan je baby zien en een foto of zelfs filmpje mee naar huis nemen. De kosten hiervan bedragen tussen de €40 en €100. De overige echo’s worden wel door de basisverzekering vergoed. Neem wel even contact op met je zorgverzekeraar waar je de echo’s kan laten maken.

De combinatietest en de NIPT kosten ongeveer €180,12 en €175 (2021) en worden alleen vergoed vanuit de basisverzekering als je een medische indicatie hebt. Je kan de kosten voor deze onderzoeken wel aanvullend verzekeren. Als uit de onderzoeken een verhoogd risico blijkt op een kindje met een chromosoomafwijking, worden de kosten van een eventueel vervolgonderzoek wel vergoed door je basisverzekering.

Kosten zwangerschapscursussen

Vaak worden zwangerschapscursussen gesubsidieerd. De prijzen verschillen dan ook enorm per aanbieder en per gemeente. Een borstvoedingscursus kan gratis zijn, maar ook enkele tientjes kosten. Zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsyoga kost voor een hele cursus tot €200,-.

Overzicht kosten zwangerschap

Alles bij elkaar kom je tijdens je zwangerschap aan een aardige lijst kostenposten. Sommige uitgaven zijn optioneel, andere kom je niet onderuit. Om het overzicht te houden hieronder een tabel met alle kosten die je tijdens je zwangerschap kan maken op een rij.

Kosten zwangerschap
Zwangerschapskleding Gemiddeld €200
Pret-echo €40 tot €100
Combinatietest zonder medische indicatie €180,12
NIPT zonder medische indicatie €175
Borstvoedingscursus €0 tot €40
Zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsyoga Tot €200
Eigen bijdrage kraamzorg €4,60 per uur
Ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie €369,40
Overzicht kosten zwangerschap 2021

Vergoeding kosten zwangerschap door zorgverzekering

De (noodzakelijke) medische kosten van je zwangerschap en bevalling worden door je basisverzekering vergoed. Voor deze kosten geldt ook geen eigen risico. Wel heb je een eigen bijdrage voor kraamzorg en een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak.

Aanvullende verzekeringen kunnen (een deel van) de extra zorgkosten die je hebt als je zwanger bent dekken. Als je probeert zwanger te worden of zwanger bent kan het dus lonen van zorgverzekeraar te wisselen of om een aanvullende verzekering af te sluiten. Lees alles wat je moet weten over je zorgverzekering en zwangerschap.

Overige verzekeringen

Het laatste waar je aan wil denken en mee bezig wil zijn tijdens je zwangerschap, is de mogelijkheid dat je een uitvaartverzekering nodig hebt. Toch is het verstandig om hier nu al over na te denken, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is.

Andere verzekeringen waar je tijdens je zwangerschap aan kan denken of kan nalopen:

  • Inboedelverzekering
  • Opstalverzekering
  • Overlijdensrisicoverzekering
  • Autoverzekering

Kosten bevalling en kosten baby

Meer informatie? Lees ook over de kosten van de bevalling en de kraamperiode. Bekijk wat je allemaal nodig hebt voor de babyuitzet en lees over de kosten van je baby in het eerste jaar.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app