vrouw berekent kosten zwangerschap

De medische kosten van je zwangerschap worden voor het grootste deel vergoed door je zorgverzekering. Maar positiekleding, een pretecho of zwangerschapsgym zijn dingen die je waarschijnlijk zelf moet betalen.

Kosten van kleding

Je past na een paar maandjes je oude kleding niet meer. Positiekleding hoeft niet duur te zijn, maar als jij er met een beperkt budget tiptop uit wilt zien moet je creatief te werk gaan. Het overnemen van kleding die door de vorige eigenaar maar een paar maandjes gedragen is, is zo gek nog niet! Google bijvoorbeeld eens op ‘tweedehands positiekleding’.

Kosten pret-echo en prenatale screening

Veel toekomstige ouders kiezen ervoor om een pret-echo te laten maken. Je kunt je baby zien en een foto of zelfs filmpje mee naar huis nemen. De kosten hiervan bedragen tussen de €40 en €100. De overige echo’s worden wel door de basisverzekering vergoed. Neem wel even contact op met je zorgverzekeraar waar je de echo’s kunt laten maken.

De combinatietest en de NIPT kosten respectievelijk ongeveer €165 en €175 en worden alleen vergoed vanuit de basisverzekering als je een medische indicatie hebt. Je kunt de kosten voor deze onderzoeken wel aanvullend verzekeren. Als uit de onderzoeken een verhoogd risico blijkt op een kindje met een chromosoomafwijking, worden de kosten van een eventueel vervolgonderzoek wel vergoed door je basisverzekering.

Kosten zwangerschapscursussen

Vaak worden zwangerschapscursussen gesubsidieerd. De prijzen verschillen dan ook enorm per aanbieder en per gemeente. Een borstvoedingscursus kan gratis zijn, maar ook enkele tientjes kosten. Zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsyoga kost voor een hele cursus tot €200,-.

Vergoeding kosten zwangerschap door zorgverzekering

De (noodzakelijke) medische kosten van je zwangerschap en bevalling worden door je basisverzekering vergoed. Voor deze kosten geldt ook geen eigen risico. Wel heb je een eigen bijdrage voor kraamzorg en een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak.

Aanvullende verzekeringen kunnen (een deel van) de extra zorgkosten die je hebt als je zwanger bent dekken. Als je probeert zwanger te worden of zwanger bent kan het dus lonen van zorgverzekeraar te wisselen of om een aanvullende verzekering af te sluiten. Lees alles wat je moet weten over je zorgverzekering en zwangerschap.

Overige verzekeringen

Het laatste waar je aan wil denken en mee bezig wil zijn tijdens je zwangerschap, is de mogelijkheid dat je een uitvaartverzekering nodig hebt. Toch is het verstandig om hier nu al over na te denken, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is.

Andere verzekeringen waar je tijdens je zwangerschap aan kan denken of kan nalopen:

  • Inboedelverzekering
  • Opstalverzekering
  • Overlijdensrisicoverzekering
  • Autoverzekering

Kosten bevalling en kosten baby

Meer informatie? Lees ook over de kosten van de bevalling en de kraamperiode. Bekijk wat je allemaal nodig hebt voor de babyuitzet en lees over de kosten van je baby in het eerste jaar.