Baby krijgt kraamzorg waarvoor ouders eigen bijdrage betalen

De eerste week na je bevalling is de kraamverzorgende je steun en toeverlaat. De kosten voor kraamzorg krijg je voor een groot deel vergoed, maar je betaalt ook een deel zelf. Wat is de eigen bijdrage voor kraamzorg?

Geschreven door de redactie van 24Baby
Beoordeeld door Fabienne Janssen Lok | Expert Verzekeringen & Geld

Kosten van kraamzorg

De eerste acht dagen na de bevalling komt een kraamverzorgende je helpen bij de verzorging van je baby. Ook houdt ze jouw gezondheid en die van je baby in de gaten. Dit is noodzakelijke zorg. Het geeft jou en je kindje een goede start. Het aantal uur kraamzorg waarop je recht hebt, krijg je dan ook vergoed vanuit de basisverzekering. Wel betaal je een eigen bijdrage. Wil je meer uren, maar heb je hier geen recht op? Dan kan je kraamzorg bijkopen.

Zorgverzekeraars kiezen zelf met welke zorgaanbieders ze een contract afsluiten. Daarom is het goed om vooraf te checken of jouw verzekeraar een contract heeft met de kraamzorgorganisatie waarvoor je wil kiezen. Als dit niet zo is, krijg je een vergoeding tot een maximaal bedrag. De kosten voor kraamzorg zijn dan hoger.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

Eigen bijdrage kraamzorg

De eigen bijdrage voor kraamzorg is in 2023 €4,80 per uur. Krijg je poliklinische kraamzorg (in het ziekenhuis of in een geboortecentrum) omdat hier een medische noodzaak voor is? Dan hoef je geen eigen bijdrage te betalen. Dit is anders wanneer je poliklinisch bevalt zonder medische noodzaak. Dan kost dit per dag €19 voor de moeder en €19 voor het kind. Je betaalt dan dus €38 per dag dat je er kraamzorg ontvangt.

De tabel hieronder vat deze informatie samen:

Waar bevallen? Eigen bijdrage kraamzorg
Thuis €4,80 per uur
Poliklinisch met medische noodzaak Niets
Poliklinisch zonder medische noodzaak €38 per dag
Eigen bijdrage voor kraamzorg

Kraamzorg en aanvullende verzekering

De eigen bijdrage voor kraamzorg kan je (voor een deel) vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering. Weet je of denk je dat je in het volgende jaar kraamzorg gaat ontvangen? Dan kan het dus slim zijn om je aanvullend te laten verzekeren. Hoeveel je precies vergoed krijgt, hangt af van de aanvullende verzekering die je afsluit.

De beste zorgverzekering als je zwanger bent

Er is niet een ‘beste’ zorgverzekering als je zwanger bent. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld via Independer.

Via het UnitedConsumers ZorgCollectief kan je de zorgverzekering van VGZ afsluiten met collectiviteitskorting op het aanvullende pakketten. Het aanvullende pakket Aanvullend ZorgZeker 2 heeft een goede vergoeding voor de meest voorkomende zorgkosten rond de zwangerschap, voor een erg scherpe premie en met tot 20% korting. De extra premie die je voor dit aanvullende pakket betaalt, verdien je meestal terug doordat je meer zorgkosten vergoed krijgt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste dekkingen van dit pakket:

Logo zorgverzekering UnitedConsumers
UC Basis Keuze + Aanvullend ZorgZeker 2
Belangrijkste vergoedingen rond je zwangerschap en bevalling:
Volledige vergoeding eigen bijdrage ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie (€440,45)
Vergoeding van de eigen bijdrage van kraamzorg tot €125
Volledige vergoeding kraampakket (rond €30)
€100 vergoeding voor een zwangerschapscursus
€200 voor advies bij borstvoeding
€80 voor huur of aanschaf elektrische borstkolf
12 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie
€500 voor een EHBO- of reanimatiecursus
Veel andere vergoedingen los van de zwangerschap en bevalling
Ruime keuze zorgaanbieders.
Tot 20% korting op aanvullende verzekering via onderstaande button

Eigen risico kraamzorg

Normaal gesproken betaal je zelf de eerste €385 aan zorgkosten die de basisverzekering vergoedt. Dit is het eigen risico. Kraamzorg valt hier niet onder, net zoals verloskundige zorg en kosten rondom je bevalling. Je hoeft dus niet eerst je eigen risico te betalen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app