Zwanger en je zorgverzekering

Als je zwanger bent, is het verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Tijdens je zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode maak je extra zorgkosten. Een aantal van deze kosten wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar voor sommige kosten kan het slim zijn om je voor 2018 aanvullend te verzekeren.

De beste zorgverzekering als je zwanger bent

Er is niet één zorgverzekering het best als je zwanger bent. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

Basisverzekering en zwanger in 2018

Je bent wettelijk verplicht een basispakket van je zorgverzekering te hebben. Onder andere de volgende zorgkosten rond zwangerschap worden door de basisverzekering in 2018 vergoed:

Verloskundige hulp

De verloskundige hulp bestaat onder andere uit de consulten tijdens je zwangerschap en de kosten van een verloskundige of gynaecoloog tijdens de bevalling. Lees meer over de verloskundige hulp die je krijgt tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode.

Bevalling

De kosten voor een thuisbevalling en ziekenhuisbevalling met medische noodzaak worden geheel vergoed. Voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak geldt in 2018 een eigen bijdrage van €341,31. Het is mogelijk om deze eigen bijdrage (deels) aanvullend te verzekeren.

Kraamzorg

De uren kraamzorg waar jij recht op hebt worden vergoed door de basisverzekering. Voor elk uur kraamzorg geldt in 2018 wel een eigen bijdrage van €4,30. Het is mogelijk om deze eigen bijdrage (deels) aanvullend te verzekeren.

Ontvang onze gratis Zorg Update 2019

Meld je aan voor onze gratis Zorg Update. Je ontvang dan in december alle informatie die je nodig hebt voor het kiezen van een zorgverzekering als je zwanger bent.

Vul een emailadres in
Vul een geldig emailadres in

Bedankt voor je aanmelding


Echo’s tijdens je zwangerschap

Alle echo’s die worden voorgeschreven door je verloskundige, gynaecoloog of huisarts worden vergoed door je basisverzekeringen. In de meeste gevallen gaat dit om de termijnecho (ook wel 12-wekenecho) en 20-wekenecho.

Bij een medische indicatie wordt ook de combinatietest (bepaalt de kans op het risico op een chromosoomafwijking) vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf 1 april 2017 wordt ook de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) aangeboden als eerste screeningstest voor zwangere vrouwen. De kosten van de NIPT (€175,-) vallen meestal wel onder het eigen risico (dit verschilt per verzekeraar).

Prenatale testen

Als er een combinatietest is gedaan en er blijkt een verhoogd risico op een chromosoomafwijking, dan kom je in aanmerkingen voor een vergoeding voor een vervolgonderzoek. De basisverzekering vergoedt in 2018 de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT), vlokkentest en vruchtwaterpunctie. Deze vervolgtesten vallen vaak wel onder het eigen risico (dit verschilt per verzekeraar).

Huisartskosten

Een zwangerschap is een zware belasting op je lichaam. Hierdoor kan je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes die je wilt laten behandelen door je huisarts. Deze behandelingen worden vergoed door je basisverzekering.

Zwangerschapsincontinentie

Bij urine-incontinentie worden de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed uit je basisverzekering. Het eigen risico is wel van toepassing.

Aanvullende verzekering en zwanger in 2018

Boven op de basisverzekering kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dit kan verstandig zijn als je hoge ziektekosten hebt of verwacht. Als je zwanger bent weet je dat de kans groot is dat je bepaalde zorgkosten krijgt, het is dus handig om hier rekening mee te houden als je een aanvullende zorgverzekering kiest. Je kunt onder andere letten op de volgende dekkingen:

Kraamzorg

Voor kraamzorg geldt in 2018 een eigen bijdrage van €4,30 per uur. Deze kosten kunnen (deels) worden gedekt door een aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage poliklinische bevalling

Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen van €341,31 (2018).

Kraampakket

Het kraampakket is nodig tijdens een thuisbevalling en bij de verzorging na de bevalling. Bij een groot aantal aanvullende zorgverzekeringen is het kraampakket gedekt en stuurt je zorgverzekeraar deze gratis op.

Combinatietest

De combinatietest (bepaalt de kans op het risico op een chromosoomafwijking) wordt in 2018 alleen vergoed vanuit de basisverzekering bij een medische indicatie. De eigen bijdrage voor een combinatietest is €168. Het is mogelijk om deze kosten aanvullend te verzekeren.

Fysiotherapie

In de basisverzekering is fysiotherapie voor volwassenen niet gedekt (met uitzondering van de dekking voor incontinentie). Tijdens je zwangerschap kan je dit wel nodig hebben doordat je bijvoorbeeld last kan krijgen van bekkeninstabiliteit. Met een aanvullende verzekering kan je de kosten van fysiotherapie vergoed krijgen.

Lactatiedeskundige zorg

Als je een borstvoedingscursus wil volgen zitten hier kosten aan vast. Ook kan het nodig zijn dat je na de bevalling lactatiekundige hulp nodig hebt. Je kan deze kosten (deels) aanvullend verzekeren. Sommige aanvullende pakketten vergoeden ook (deels) de huur of aanschaf van een borstkolf.

Zwangerschapscursussen

Ben je van plan een zwangerschapscursus te volgen? Met de juiste aanvullende zorgverzekering worden de kosten (gedeeltelijk) vergoed. Je kan hierbij onder andere denken aan zwangerschapsyoga en zwangerschapsgymnastiek.

TENS-apparaat

TENS is een vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling die zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis gebruikt kan worden. Hiervoor is een TENS-apparaat nodig, je kan de huur of zelfs aankoop hiervan (gedeeltelijk) aanvullend verzekeren.

Babymassage

Een babymassage kan erg goed zijn voor je baby. Enkele zorgverzekeraars vergoeden (deels) een cursus babymassage.

Ontvang onze gratis Zorg Update 2019

Meld je aan voor onze gratis Zorg Update. Je ontvang dan in december alle informatie die je nodig hebt voor het kiezen van een zorgverzekering als je zwanger bent.

Vul een emailadres in
Vul een geldig emailadres in

Bedankt voor je aanmelding


Speciale aanvullende zorgverzekeringen voor zwangeren

Veel zorgverzekeraars bieden speciale aanvullende zorgverzekeringen aan die gericht zijn op zwangere vrouwen of jonge gezinnen. In deze pakketten zitten vaak veel van bovenstaande dekkingen. Blijf wel kritisch aangezien de verschillen in dekking en premie tussen deze pakketten groot kan zijn.

Eigen risico en zwanger

Over het algemeen geldt dat verrichtingen die voorgeschreven of gedaan worden door een verloskundige niet onder het eigen risico vallen. Onder andere de volgende kosten vallen wel onder het eigen risico:

  • Gynaecologische hulp (met uitzondering van verloskundige verrichtingen)
  • Bloedonderzoek
  • NIPT-test, vruchtwaterpunctie en vlokkentest
  • Vervoer per ambulance
  • Medische nazorg na de bevalling
  • Geneesmiddelen

Het minimale wettelijke eigen risico voor 2018 is €385. Het is mogelijk je eigen risico te verhogen in ruil voor een korting op je premie. Vanwege de kans op bovenstaande kosten, kiezen veel zwangere vrouwen er echter voor het eigen risico niet te verhogen.

Keuze van zorgverleners

Heb je een budget- of naturapolis? Bekijk dan goed met welke zorgverleners je zorgverzekeraar afspraken heeft. Als het ziekenhuis waar je wil bevallen bijvoorbeeld geen afspraak met je zorgverzekeraar heeft, dan bestaat de kans dat niet alles wordt vergoed.

Heb je een restitutiepolis? Dan heb je een volledig vrije zorgkeuze.

Wanneer overstappen van zorgverzekering

Als je van zorgverzekering wilt veranderen is het gebruikelijk om dit in december te doen. De meeste zorgverzekeraars maken namelijk pas in oktober of november de premies en voorwaarden voor het volgende jaar bekend. Je zorgverzekering loopt gelijk met het kalenderjaar. Hij gaat dus in op 1 januari en loopt tot en met 31 december.

Als je voor 1 januari een nieuwe zorgverzekering sluit zal je nieuwe zorgverzekeraar je oude zorgverzekering opzeggen. In theorie kan je nog tot 1 februari een andere zorgverzekering sluiten, het is daarvoor wel nodig dat je je huidige verzekering voor 1 januari hebt opgezegd.

Tips over je zorgverzekering als je zwanger bent

  • Je hoeft als stel niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten. De vrouw kan dus kiezen voor een aanvullende verzekering met zoveel mogelijk dekkingen met betrekking tot de zwangerschap, terwijl de man alleen een basisverzekering kan nemen.
  • Na de geboorte moet je baby binnen 4 maanden worden aangemeld bij je zorgverzekeraar. Lees meer over zorgverzekering en baby.
  • Vergelijk zorgverzekeringen als je zwanger bent. Dit kan per jaar al snel honderden euro’s voordeel opleveren. Dit kan bijvoorbeeld bij Independer.