transcutaneous electrical nerve stimulation

Ben je op zoek naar natuurlijke vorm tegen pijn tijdens je bevalling? Dan heb je misschien gehoord van een TENS-apparaat. Wat is een TENS-apparaat precies en krijg je dit apparaat vergoed vanuit je zorgverzekering?

Wat is een TENS-apparaat?

TENS wordt ingezet tegen pijn. Tegen de pijn van weeën tijdens een bevalling bijvoorbeeld. TENS is een afkorting voor: Transcutane Electrische Neuro Stimulatie. Plakkertjes met een draadje eraan worden op je onderrug geplakt. Het apparaat geeft kleine stroomstootjes af, door de huid heen. Dit voelt als een soort tinteling. Door deze kleine stroomstootjes worden pijnprikkels minder. Je wordt namelijk afgeleid door deze andere pijn. De pijn van een wee verdwijnt niet helemaal, maar wordt wel minder.

Het gebruik van een TENS-apparaat tijdens je bevalling is veilig voor jou en je baby als het op de juiste manier wordt gebruikt. Je kan TENS alleen gebruiken tijdens je bevalling, niet eerder in de zwangerschap.

Wanneer kan je een TENS-apparaat gebruiken?

TENS wordt gebruikt als pijnbestrijding tijdens de bevalling. Een TENS-apparaat is erg geschikt voor thuisgebruik. In overleg met de arts kan het ook in het ziekenhuis of geboortehuis worden gebruikt. Wil je in bad bevallen? Dan kan je de TENS niet gebruiken.

Wat kost een TENS-apparaat?

Er zijn eenvoudige TENS-apparaten te koop in thuiszorgwinkels. Deze kosten ongeveer €50. Er zijn ook veel duurdere modellen. Het is goed om te kijken welke apparaten geschikt zijn voor thuisgebruik. Je kunt het TENS-apparaat ook huren, omdat je het apparaat alleen gebruikt tijdens je bevalling. Je huurt het TENS-apparaat voor 6 weken. De kosten zijn afhankelijk van het type apparaat. Je betaalt meestal tussen de €40 en €100.

Krijg je een TENS-apparaat vergoed?

De vergoeding van een TENS-apparaat verschilt per zorgverzekeraar. Het apparaat wordt niet vergoed door je basisverzekering. Het huren van een TENS-apparaat wordt soms wel vergoed vanuit een aanvullend pakket. Het kan zijn dat je hiervoor eigen risico moet betalen. Vaak willen zorgverzekeraars een verklaring of doorverwijzing van jouw verloskundige of arts dat je gebruik mag maken van een TENS-apparaat.

Wil jij graag gebruik maken van een TENS-apparaat tijdens je bevalling? Kijk dan goed wat jouw zorgverzekeraar hierover heeft vastgelegd.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app