25 weken zwanger

Niet meer doorzichtig en buikaanrakers

De ontwikkeling van de embryo na 25 weken zwanger

Na 25 weken zwangerschap wordt je de huid van je baby langzaam roze in plaats van doorzichtig. Jij krijgt steeds meer last van buikaanrakers. Bekenden, maar ook onbekenden, krijgen plotseling de neiging om je buik aan te raken. Help!

Je baby is zo groot als een..

34,3 cm 710 gram
  • zo groot als bleekselderij
  • zo zwaar als een puppy
  • herkent jouw stem

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 17 en 23 maart
  • 175 tot 181 dagen zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 25 van je zwangerschap

Het huidje van je baby was lange tijd doorzichtig. Vanaf week 25 van je zwangerschap wordt de huid heel langzaam roze, maar blijft nog wel doorzichtig. Dit komt doordat de kleine bloedvaten, de zogenaamde haarvaten, zich ontwikkelen en worden gevuld met bloed. Doordat je baby’s ranke lijfje steeds meer vet krijgt, wordt zijn rimpelige huidje ook iets gladder. Hij begint nu echt op een baby te lijken.

Iedere week wordt de bewoner van je baarmoeder groter en sterker. Jij voelt hem van binnen al een tijdje bewegen, maar als je 25 weken zwanger bent, kan je zijn schoppen ook goed aan de buitenkant van je buik voelen. Dit is fijn voor je partner, omdat hij/zij op deze manier ook contact heeft met jullie baby. Hebben jullie de kleine al door je buik heen zien bewegen? Daarnaast is het gehoor van je baby inmiddels helemaal af en kan hij stemmen die hij vaak hoort herkennen. Het is leuk om te proberen of hij reageert op jouw stem of die van je partner.

Jij in week 25 van je zwangerschap

Zwangere vrouw heeft een zwangerschapsergernis door buikaanrakers

Wrijf je regelmatig over je mooie, ronde buik? Natuurlijk doe je dat, en terecht! Helaas is je zwangere buik niet alleen voor jou onweerstaanbaar. Steeds meer mensen veranderen in buikaanrakers: vrienden, familie, collega’s en zelfs wildvreemden op straat. Als je dit niet prettig vindt, kan je dat gewoon zeggen. Het is immers jouw (oké, tegenwoordig ‘jullie’) lichaam. Helaas zijn buikaanrakers niet de enige ergernis die je tijdens je zwangerschap tegenkomt. Bekijk de top 10 ergernissen tijdens je zwangerschap. Welke staat er bij jou op nummer één?

Na een lange dag hard werken en het afwimpelen van buikaanrakers, lig je eindelijk in bed. Je bent helemaal klaar voor je welverdiende nachtrust, maar dan schiet er een pijnscheut door je kuit. Kramp! Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van kramp in hun kuiten. Waarschijnlijk komt dit doordat je beenspieren vermoeid zijn door het extra gewicht dat ze meedragen. Strek je been en trek je enkel en tenen richting je schenen om de kramp te verminderen. Of vraag je partner om je even te masseren. Ah, toe…?

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit? Bekijk verschillende buiken bij 25 weken zwanger >>

Stokke® Sleepi™ Mini

Dit is het perfecte eerste bedje voor jouw kleine

In samenwerking met Stokke®

Ken je de Stokke® Sleepi™ Mini al? Het bedje groeit met je kindje mee, vanaf 0 tot ongeveer 3 jaar en met de uitbreidingsset voor het juniorbed tot ongeveer 10 jaar. De ovale vorm geeft je baby een gevoel van veiligheid. Het is een knus en warm nestje.

Bekijk hier

Tip bij 25 weken zwanger

Vrouw van 25 weken zwanger ligt met partner op de bank, ze bedenken een babynaam

Een van de eerste keuzes die je voor je baby maakt, is zijn of haar naam. Dit is een moeilijke, maar ook leuke beslissing. Sommige stellen hebben al jaren een naam voor hun toekomstige kindje in gedachte, terwijl anderen hier helemaal nog niet mee bezig zijn geweest. Door op tijd na te denken over een naam, kan je een weloverwogen keuze maken. Als je het geslacht al weet, is één naam voldoende. Weet je het geslacht nog niet, dan mag je een jongens– én meisjesnaam bedenken. Inspiratie nodig? Check onze Babynamen tool, bekijk de populairste babynamen van 2020, check de babynamentrends van 2021 of bekijk de voorspelling voor 2022.

Volgende week

26 weken zwanger

Groeispurt en aftellen

Naar 26 weken zwanger