Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Heb jij last van (extreme) vermoeidheid en ben je regelmatig futloos tijdens je zwangerschap? Wees gerust, je bent niet de enige. Bijna alle zwangere vrouwen hebben hier last van. Waardoor ben je zo moe tijdens je zwangerschap en wat kan je eraan doen?

Zwanger en moe

Over het algemeen slaat de vermoeidheid keihard toe in het eerste trimester van je zwangerschap. In het tweede trimester ontwaken veel zwangeren tijdelijk, om in de laatste weken voor de geboorte helemaal nergens meer puf voor te hebben.

Bovenstaande geldt voor de meeste zwangere vrouwen. Je kan echter ook de gehele zwangerschap extreem vermoeid zijn of juist negen maanden lang je springerige zelf blijven.

Oorzaken vermoeidheid tijdens zwangerschap

Hoewel er weinig wetenschappelijke onderbouwing is, zijn er een hoop verklaringen voor vermoeidheid tijdens de zwangerschap. En als je al deze verklaringen bij elkaar optelt, is het een wonder dat je af en toe nog van je bank afkomt.

Hormonale veranderingen

Uiteraard zijn de hormonen ook bij deze kwaal weer één van de hoofdschuldigen. Vooral de enorme stijging van progesteron zorgt ervoor dat jij je zo slaperig voelt.

Je lichaam werkt voor twee

Tijdens een zwangerschap moet je lichaam een hoop extra werk verzetten. Zo wordt er in de eerste weken een heel systeem aangelegd voor je baby. Denk hierbij vooral aan de placenta. Ook de groei van je baby gaat niet vanzelf. Je stofwisseling gaat sneller, je suikerspiegel en bloeddruk dalen, met als gevolg: Gaap!

Andere kwaaltjes

Vermoeidheid is helaas niet het enige kwaaltje waar je last van hebt. Wat dacht je van (ochtend)misselijkheid, bandenpijn en aambeien, om er maar een paar te noemen. Je zou er moe van worden en dat word je dus ook! Al die kwaaltjes kosten zowel psychisch als fysiek een hoop energie.

Emotionele achtbaan

Een zwangerschap is een vermoeiende en emotionele achtbaan. De hormonen gieren door je lijf en zorgen ervoor dat je minder stabiel bent dan normaal. Het ene moment zit je op een roze wolk, terwijl diezelfde wolk een paar uur later kan donderen. Bovendien heb je een hoop om over te piekeren en gaat een zwangerschap vaak gepaard met zorgen over de toekomst.

Slechte nachtrust

Het lijkt een paradox, je bent extreem vermoeid, maar je slaapt dramatisch. In de praktijk ben je zo moe, mede doordat je zo slecht slaapt. Iedere keer als je wegdommelt, heb je het idee dat je weer moet plassen. Als je meer tijd op het toilet doorbrengt dan in je bed, is het logisch dat je wallen groeien. Lees tips voor een betere nachtrust als je zwanger bent.

Als je wat verder bent in je zwangerschap, gaat je buik steeds meer tussen jou en je nachtrust in staan. Hoe groter je buik wordt, hoe minder comfortabel je namelijk ligt. Lees in dit artikel tips om comfortabel te slapen met je buik.

Buik als extra handicap

Je mooie zwangerschapsbuik zorgt er niet alleen voor dat slapen moeilijker gaat, maar is ook een extra handicap. Bij alles wat je doet, zeul je die buik mee. Alsof je de hele dag met de bepakking van een marinier loopt, alleen kan jij deze niet afdoen.

Te veel aan je hoofd

Je bent niet alleen zwanger, je leven staat op zijn kop. Er komt namelijk een baby aan. Dat zorgt ervoor dat je een hoop dingen moet regelen en nog meer zaken hebt om over na te denken. Is de babykamer al klaar? Heb je al een naam gekozen? Wie neemt jouw werk over als je met verlof gaat? Zonder je fysieke ongemakken al zaken die energie slurpen.

Zwangere vrouw was zo moe dat ze in slaap is gevallen op de bank.

Hoe ga je om met vermoeidheid?

Vermoeidheid voorkomen tijdens je zwangerschap is helaas niet mogelijk. Je kan er daarom maar beter zo goed mogelijk mee omgaan. Hieronder een paar tips:

  • Luister naar je lichaam. Ben je moe? Pak dan je rust! Zie de vermoeidheid als een signaal van je lichaam, je hebt blijkbaar meer slaap nodig. Ga eerder naar bed, blijf langer liggen of doe een dutje.
  • Eet gezond en drink voldoende. De vermoeidheid is een teken dat je meer energie nodig hebt. De juiste brandstof is dus nog belangrijker! Regelmatig, gezond eten en voldoende drinken zijn de basis. Zit je er even helemaal doorheen? Laat je dan niet verleiden door snoep of koffie. Ondanks een tijdelijke energieboost, werkt dit op de lange termijn alleen maar tegen je.
  • Pas je leven aan. Tijdens je zwangerschap heb je minder energie dan daarvoor. Het kan daarom nodig zijn om wat gas terug te nemen. Spreek wat minder vaak af met vriendinnen of werk een paar uur minder als dat mogelijk is. Wees ook niet bang om anderen (waaronder je partner!) te vragen wat klusjes over te nemen.
  • Beweeg. Hoe lekker je bank ook ligt, sta op! Maak een wandeling, fiets een rondje of trek een paar baantjes in het zwembad. Beweging zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Bovendien slaap je er beter door, waardoor je de volgende dag weer meer energie hebt. Overdrijf overigens niet. Als je traint alsof je naar de Olympische Spelen gaat, zal je geheid instorten.
  • Slaap. Ok, vermoeidheid is een kwaal, maar als je er toch last van hebt, maak er dan het beste van! Zeker als je voor het eerst moeder wordt. De komende jaren zal je dromen van 12 uur slapen op een dag. Kruip lekker vroeg onder de wol en bedenk dat je ‘toekomstige ik’ je hier vaak om zal benijden.

Vermoeidheid als symptoom van iets anders

Als je vermoeidheid zeer ernstig is en lang aanhoudt, kan dit ook een symptoom zijn van iets anders. Als je vermoedt dat dit het geval is, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Hieronder twee situaties waarbij vermoeidheid een symptoom is.

Als je extreem vermoeid bent en je zwak voelt, kortademig bent of zelfs flauwvalt, kan het betekenen dat je bloedarmoede hebt. Dit komt meestal door een tekort aan ijzer. Bloedarmoede komt regelmatig voor, maar is makkelijk te behandelen.

Ben je naast futloos ook neerslachtig, merk je veranderingen in je eetlust of ben je meer angstig dan normaal, dan kan dit wijzen op een prenatale depressie. Zelfs als je dolgelukkig bent met je zwangerschap, kan dit voorkomen. Ook hiervoor kan je behandeld worden.