11 weken zwanger

Je baby beweegt en jij voelt je (weer iets) beter

Je kan het nog niet voelen, maar vanaf deze week wordt je baby echt beweeglijk. Wat je wel kan voelen is dat het na 11 weken zwangerschap waarschijnlijk wat beter gaat met jou. Het hoogtepunt van de zwangerschapskwaaltjes is namelijk bereikt!

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 11 weken zwanger zo groot als een spruit
4,3 cm 7 gram
  • zo groot als een spruit
  • zo zwaar als een euromunt
  • begint met schoppen en stretchen

Je bent nu..

Je buik na 11 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 5 en 11 februari
  • 77 tot 83 dagen zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 11 van je zwangerschap

Je baby is nog steeds topzwaar met een hoofd dat net zo groot is als de rest van het lichaam. Zijn hoofd wordt wel steeds menselijker. De oren zijn bijna in hun uiteindelijke vorm, op het puntje van de neus ontstaan neusgaten en zijn tong en gehemelte ontwikkelen zich. Op de kruin van dat grote hoofd verschijnen, net als op de rest van het lichaam, haarzakjes.

De handjes en voetjes hebben nu losse vingers en tenen waarop binnenkort zelfs nagels beginnen te groeien. De zwemvliezen zijn nu dus echt verleden tijd. Dit betekent niet dat je baby niet meer ‘zwemt’ in het vruchtwater. Hij zal juist steeds meer gaan bewegen. In deze week begint hij echt met schoppen en stretchen. Helaas is hij nog zo klein dat jij deze gymnastiekoefeningen niet kan voelen.

Jij in week 11 van je zwangerschap

Na 11 weken zwanger komt de eetlust terug

Het hoogtepunt van de zwangerschapskwaaltjes (of misschien beter: dieptepunt) is vaak in deze week. Goede kans dus dat je weer energieker wordt en de misselijkheid afneemt. Bovendien komt ook je eetlust weer terug. Natuurlijk weet je waarvoor je het doet, maar dit maakt het zwanger zijn een stuk leuker!

In het eerste trimester komen de meeste vrouwen niet meer dan 1 kg tot 2,5 kg aan. Met je teruggekeerde eetlust en je lichaam (ok, ook iemand anders) die schreeuwt om voedingsstoffen, zal dit in het tweede trimester een stuk sneller gaan. Dat is helemaal niet erg aangezien dit hoort bij een zwangerschap. Zorg er wel voor dat dit gebeurt door gezonde en gevarieerde voeding. Let ook op dat je niet te veel eet, het is immers niet de bedoeling dat je letterlijk voor twee gaat eten.

Lees meer over aankomen tijdens je zwangerschap.

11 weken zwanger, top 5 gratis babydozen

Gratis babydozen en -producten

Deze week een shoptip waar je geen geld aan uit hoeft te geven. Dat is pas leuk shoppen! Als je zwanger bent, kan je namelijk gratis babydozen en babyproducten aanvragen. Wij hebben de leukste op een rij gezet.

Bekijk gratis babydozen

Tip bij 11 weken zwanger

11 weken zwangere vrouw ondergaat echo voor combinatietest

Met de combinatietest kan het risico worden ingeschat op een chromosoomafwijking bij je baby. De bekendste afwijking is het Downsyndroom. Bij een verhoogd risico kan je een vervolgonderzoek doen om meer zekerheid te krijgen over de eventuele afwijking. Het voordeel van een combinatietest is dat je gerustgesteld kan worden over de gezondheid van je kind, het nadeel is dat je onnodig ongerust kan worden.

Een kleine bonustip: Vanaf deze week mag je stoppen met het slikken van foliumzuur.

Volgende week

12 weken zwanger

Je baby's 'basis' is af, jij kan je baarmoeder voelen

Naar 12 weken zwanger