11 weken zwanger

Dag embryo, welkom foetus!

De ontwikkeling van de embryo na 11 weken zwanger

Na 11 weken zwangerschap is de kleine bewoner van je baarmoeder geen embryo meer, maar wordt hij foetus genoemd. Dit betekent dat je het vroegste stadium van je zwangerschap hebt gehad en de belangrijkste orgaanstelsels van je baby zijn ontstaan. Tijdens de foetale fase ontwikkelen de verschillende organen en lichaamsdelen zich verder.

Je baby is zo groot als een..

4,2 cm 8 gram
  • zo groot als een spruit
  • zo zwaar als een euromunt
  • is nu een foetus

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 12 en 18 augustus
  • 77 tot 83 dagen zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 11 van je zwangerschap

Je baby is vanaf 11 weken zwangerschap geen embryo meer, maar een foetus. Mini-spiertjes beginnen zich te vormen, waarmee je kleine Popeye zijn armen en benen kan bewegen. Ook de organen en zenuwen ontwikkelen zich snel. Het geslacht van je baby is nu aan de buitenkant zichtbaar, maar op een echo is nog niet te onderscheiden of je een jongetje of meisje krijgt. Volgens de nub-theorie kan je het geslacht al vanaf 12 weken zwangerschap voorspellen. Nog één weekje wachten dus voor de eerste gok.

Het hartje van de foetus heeft in week 11 van je zwangerschap vier holle ruimtes en de hartkleppen worden gevormd. Vanaf nu kan je huisarts of verloskundige het hartje horen kloppen. Maak je niet ongerust als dit niet lukt. Het is mogelijk dat je kleine zich verstopt in een hoekje van je baarmoeder of met zijn rug naar buiten ligt. Binnen een paar weken zal je het wonderlijke geluid van je baby’s hartje zeker horen.

Jij in week 11 van je zwangerschap

Lesbisch stel is 11 weken zwanger en blij met minder zwangerschapskwaaltjes

Het hoogtepunt van de zwangerschapskwaaltjes (of beter gezegd: dieptepunt) is vaak in deze week. Grote kans dat je hierna weer energieker wordt en dat de misselijkheid afneemt. Ook je eetlust komt weer terug. Natuurlijk weet je waarvoor je het doet, maar dit maakt het zwanger zijn een stuk leuker!

In het eerste trimester kan je minder dan 1 kilo aankomen, maar de meeste vrouwen komen 1 tot 2,5 kg aan. Met je teruggekeerde eetlust en je lichaam (vooruit, ook nog iemand anders) die schreeuwt om voedingsstoffen, zal dit in het tweede trimester een stuk sneller gaan. Dat is helemaal niet erg: dit hoort bij een zwangerschap. Probeer dit vooral met gezonde en gevarieerde voeding te doen. Let er ook op dat je niet te veel eet. Het is niet nodig om letterlijk voor twee te eten. Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 11 weken zwanger >>

Kraamverzorgende ondersteunt nieuwe moeder en baby

Heb jij al kraamzorg geregeld?

In samenwerking met Naviva Kraamzorg

Door op tijd je kraamzorg aan te vragen, weet je zeker dat je goede zorg krijgt na je bevalling. Benieuwd naar de kosten, vergoedingen en de zorg die je ontvangt?

Lees het hier

Tip bij 11 weken zwanger

Vrouw is 11 weken zwanger en doet de combinatietest

Met de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) kan het risico worden ingeschat op een chromosoomafwijking bij je baby. Deze test is voor iedereen beschikbaar.

De bekendste chromosoomafwijking is het Downsyndroom. Bij een verhoogd risico kan je een vervolgonderzoek doen om meer zekerheid te krijgen over de eventuele afwijking, bijvoorbeeld de vlokkentest of de vruchtwaterpunctie. Het voordeel van de NIPT is dat je gerustgesteld kan worden over de gezondheid van je kind. Het nadeel is dat je onnodig ongerust kan worden.

Een kleine bonustip: vanaf deze week kan je stoppen met het slikken van foliumzuur.

Volgende week

12 weken zwanger

Je baby's 'basis' is af, jouw broeken beginnen te knellen

Naar 12 weken zwanger