Je staat waarschijnlijk te trappelen om schattige babykleertjes in huis te halen. Helaas kan je nog niets kopen, omdat je het geslacht van je kindje nog niet weet. Wachten tot de 20-wekenecho lijkt dan ook een eeuwigheid. Met de nub-theorie heb je de kans om al in je twaalfde zwangerschapsweek het geslacht van je baby'tje te voorspellen.

Wat is de nub?

De ontwikkeling van de geslachtsdelen van je baby beginnen al vroeg in de zwangerschap. Ongeveer zes tot zeven weken na de bevruchting groeit er een soort uitsteekseltje tussen de benen van je baby. In het Engels wordt dit ook wel de nub (bobbel) genoemd. In het begin ontwikkelt de nub zich bij jongens en meisjes hetzelfde.

Vanaf de elfde zwangerschapsweek ontwikkelt het uitsteekseltje zich tot een penis of een clitoris met daaromheen schaamlippen. Dit is op de echo te zien door de hoek waarin de nub staat ten opzichte van de ruggengraat.

nub-theorie jongen
Volgens de nub-theorie is dit een jongetje

De nub-theorie

De nub-theorie houdt in dat je de hoek van de nub (the angle of the dangle) bestudeert. Staat het bobbeltje in een hoek van 30 graden of groter ten opzichte van de ruggengraat? Dan krijg je waarschijnlijk een jongetje. Staat de nub meer parallel aan de ruggengraat of in een hoek kleiner dan 30 graden? Dan mag je waarschijnlijk roze spulletjes gaan inslaan.

nub-theorie meisje
Volgens de nub-theorie is dit een meisje

De juiste houding

De nub-theorie klinkt simpeler dan het in werkelijkheid is. Het hangt namelijk erg van je baby af of de voorspelling slaagt.

Als hij niet in de juiste houding ligt, heb je waarschijnlijk pech en zal je echt nog een paar weekjes moeten wachten op de geslachtsbepaling.

Je ziet de nub het beste wanneer je baby plat op zijn rug ligt met zijn beentjes opgetrokken en hij met zijn rechter zijkant naar je toe ligt.

De statistieken

Als je baby eenmaal besloten heeft om mee te werken, is de nub-theorie redelijk betrouwbaar. De theorie werkt het beste vanaf de twaalfde en voor de veertiende zwangerschapsweek. Als je een echo al eerder laat maken, verandert de nub nog te veel van hoek. Hierdoor kan je geen betrouwbare uitspraak kan doen. Na de elfde week ontwikkelen de geslachtsdelen zich heel snel. Bij twaalf weken klopt dan ook 75% van de voorspellingen en bij de dertiende week is dat zelfs al 95%.

Of het echt verstandig is om al grootse inkopen te gaan doen? Mwah, misschien is het beter om toch echt nog eventjes te wachten.