Met de nub-theorie proberen zwangere vrouw en haar partner het geslacht van de baby te voorspellen

Wil je het geslacht van je baby weten en kan je niet wachten tot de 20-wekenecho? Met de nub-theorie kan je in je 12e zwangerschapsweek al het geslacht van je baby proberen te voorspellen.

Wat is de nub?

De nub is een soort ‘uitsteeksel’ tussen de benen van je baby dat een indicatie kan geven welk geslacht je baby krijgt. In het Engels wordt dit uitsteeksel ook wel de nub (bobbel) genoemd. De ontwikkeling van de geslachtsdelen van je baby beginnen al vroeg in de zwangerschap. Vanaf ongeveer 6 tot 7 weken na de bevruchting begint de nub al te groeien.

In het begin ontwikkelt de nub zich bij jongens en meisjes hetzelfde. Vanaf de 11e zwangerschapsweek ontwikkelt het uitsteeksel zich tot een penis of een clitoris met schaamlippen. Dit is op de echo te zien door de hoek waarin de nub staat ten opzichte van de ruggengraat.

nub-theorie jongen
Volgens de nub-theorie is dit een jongetje

De nub-theorie

Bij nub-theorie bestudeer je de hoek van de nub (the angle of the dangle). Staat de bobbel in een hoek van 30 graden of groter ten opzichte van de ruggengraat? Dan krijg je waarschijnlijk een jongetje. Staat de nub meer parallel aan de ruggengraat of in een hoek kleiner dan 30 graden? Dan mag je waarschijnlijk een meisje verwelkomen.

nub-theorie meisje
Volgens de nub-theorie is dit een meisje

De juiste houding

De nub-theorie klinkt simpeler dan het in werkelijkheid is. Het hangt namelijk af van de positie van je baby of de voorspelling slaagt.

Je ziet de nub het beste wanneer je baby plat op zijn rug ligt, met zijn benen opgetrokken en met zijn rechter zijkant naar je toe. Als je baby niet in de juiste houding ligt, is de nub waarschijnlijk niet goed te zien en zal je nog een paar weken moeten wachten op de geslachtsbepaling.

De statistieken

Als je baby eenmaal besloten heeft om mee te werken, is de nub-theorie redelijk betrouwbaar. De theorie werkt het beste vanaf de 12e en voor de 14e zwangerschapsweek. Als je de echo al eerder laat maken, verandert de nub nog te veel van hoek. Hierdoor kan je er geen betrouwbare uitspraak kan doen. Na de 11e week ontwikkelen de geslachtsdelen zich heel snel. Bij 12 weken klopt dan ook 75% van de voorspellingen en bij de 13e week is dat zelfs 95%.

Of het echt verstandig is om al grootse inkopen te gaan doen? Mwah, misschien is het beter om nog even te wachten.