Moeder speelt met kindje in herfstbos en denkt na over de juiste polis

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is tijdens je zwangerschap extra belangrijk. Met een goede zorgpolis hoef je je niet druk te maken over de kosten die je maakt. Je kan dan rustig van deze bijzondere periode genieten. Er bestaan meerdere soorten zorgverzekeringen. Welke polis past bij jou?

Fabienne Janssen Lok, expert Verzekeringen
Geschreven door de redactie van 24Baby
Beoordeeld door Fabienne Janssen Lok | Expert Verzekeringen & Geld

Zorgkosten tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap is prachtig, maar brengt ook extra zorgkosten met zich mee. Denk aan je bezoeken aan de verloskundige, echo’s en bloedonderzoek. Gelukkig kan je je voor veel kosten verzekeren met een zorgpolis.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wat is een polis?

Een polis is het contract dat je afsluit met je (zorg)verzekeraar. Hierin staat duidelijk welke zorg je allemaal vergoed krijgt. En wat je daarvoor betaalt. In je zorgpolis kan je terugvinden hoe je precies verzekerd bent.

Basisverzekering of aanvullende verzekering

De eerste keuze die je moet maken, is of je een aanvullende verzekering wil. In Nederland is een basisverzekering voor iedereen verplicht. Hiermee zijn de belangrijkste zorgkosten gedekt. Maar sommige kosten rondom je zwangerschap en bevalling vallen niet in het basispakket. Hiervoor kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Je betaalt dan een iets hoger bedrag per maand voor je zorgverzekering, maar je krijgt ook meer vergoedingen.

Lees meer over de voor- en nadelen van een aanvullende zorgverzekering tijdens je zwangerschap >>

Soorten zorgverzekeringen

De overheid bepaalt welke zorg in de basisverzekering komt. De kosten voor een basisverzekering verschillen per verzekeraar. Hoeveel je betaalt, hangt ook af van het soort polis dat je kiest.

Er zijn vier soorten basisverzekeringen: de restitutiepolis, de naturapolis de combinatiepolis en de budgetpolis. Het belangrijkste verschil is hoe vrij je bent in de keuze voor een zorgverlener. Hoe meer keuzes je hebt, hoe duurder je polis wordt. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten polissen.

Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis is meestal de duurste mogelijkheid. Je kan hiermee naar iedere zorgverlener. Alle zorg die je ontvangt, wordt helemaal vergoed.

Er zijn een paar uitzonderingen:

  • Onredelijke kosten. Kies je ervoor om naar een dure privékliniek te gaan? Dan krijg je niet altijd alle kosten vergoed. Je verzekeraar ziet dit mogelijk als onredelijk hoge kosten. Overleg dit dus van tevoren met je verzekeraar.
  • Eigen risico. Bij een restitutiepolis krijg je alle kosten uit de basisverzekering vergoed. Maar let op: je betaalt eerst je eigen risico. Dat betekent dat je de eerste €385 (2023) aan zorgkosten zelf moet betalen.
  • Aanvullende verzekering. Sommige kosten vallen niet in je basisverzekering. Denk aan fysiotherapie of een bezoek aan de lactatiekundige. Hiervoor is het soms nodig dat de zorgverlener een contract heeft met je verzekeraar. Let hier dus op als je een zorgverlener uitkiest en controleer je polis goed.

Wat is een combinatiepolis?

Bij een combinatiepolis heb je nog steeds veel vrije keuze. Heeft je zorgverlener een contract met je verzekeraar? Dan krijg je altijd het hele bedrag vergoed. Je eigen risico geldt nog wel.

Is er geen contract? Dan vergoedt je verzekering een vast bedrag. Meestal zijn je zorgkosten niet hoger dan dit bedrag. Je krijg dan alsnog de hele rekening vergoed. Is je zorgverlener duurder? Dan is het mogelijk dat je zelf een deel moet betalen. Het vaste bedrag verschilt per verzekeraar.

Wat is een naturapolis?

Kies je voor een naturapolis? Dan krijg je alleen de volledige rekening vergoed als je verzekeraar een contract heeft met je zorgverlener. Is dit contract er niet? Dan moet je zelf een deel van de rekening betalen. Meestal krijg je ongeveer 80 procent vergoed en betaal je de rest zelf.

Dit betekent dat je bij deze soort zorgverzekering extra moet opletten als je een zorgverlener kiest. De meeste zorgverleners hebben contracten met alle grote zorgverzekeraars. De kans is dus groot dat je alsnog bij de zorgverlener van jouw keuze terechtkan. Je betaalt wel altijd eerst je eigen risico. Wil je vervelende verrassingen voorkomen? Dan is het slim om je polis goed te controleren voordat je kiest waar je zorg wil krijgen.

Wat is een budgetpolis?

De budgetpolis is de goedkoopste soort zorgverzekering. Ook hier krijg je alleen alles vergoed als er een contract is (behalve het eigen risico). Het aanbod van zorgverleners is alleen kleiner. Je hebt dus minder keuze in zorgverleners. Ga je naar een zorgverlener die geen contract heeft met jouw verzekeraar? Dan betaal je een deel van de rekening zelf.

Natura of restitutie: welke polis past bij jou?

Welke zorgverzekering bij jou past, hangt af van je situatie. Over het algemeen heeft het tijdens je zwangerschap voordelen om een iets duurdere verzekering te kiezen. Je maakt namelijk extra kosten, zoals de zorg rondom je bevalling en kraamzorg. Je bent dan vaak goedkoper uit met een goed aanvullend pakket en een zorgverzekering die veel keuzes geeft.

Verwacht je niet zoveel zorgkosten te gaan maken? Dan kan je kiezen voor alleen een basisverzekering of een budgetpolis.

Je kindje is straks meeverzekerd met een van de ouders. Het is handig als je je kleine inschrijft bij de ouder die het beste is verzekerd. Weet je nu al dat je kleine straks (extra) zorg nodig heeft? Dan kan het slim zijn om jezelf of je partner extra goed te verzekeren met een aanvullende verzekering. Je kind heeft dan dezelfde voordelen.