Zomerhacks: Kind speelt met waterspeelgoed

Speelt jouw kind het liefst de hele dag buiten met warm weer? Heerlijk om zo samen van de zomer te genieten. Maar je wil ook dat je kleine avonturier het hoofd koel houdt. Daarom negen verkoelende zomerhacks voor jou en je kind.

1. Lol met waterballonnen

Een leuke buitenactiviteit én lekker nat worden? Een waterballonnengevecht leent zich daar perfect voor. Vul de ballonnen met water, knoop ze dicht en gooien maar! Je peuter zal de grootste lol hebben. Wie geeft als eerst de ander een nat pak?

Wist je dat je ook andere activiteiten met waterballonnen kan doen? Teken bijvoorbeeld met stoepkrijt een schijf op de grond. Verdeel deze in verschillende ringen met verschillende scores. Probeer nu zoveel mogelijk punten te scoren door waterballonnen kapot te gooien op de roos.

Kind wat met waterballonnen speelt zomerhacks

2. Water piñata

Wil je liever niet gooien met waterballonnen, maar wel het verfrissende gevoel van water over je heen? Speel dan het spel ‘waterballonnen piñata’. Vul de waterballonnen met water. Knoop de ze dicht en knoop ze in een trosje aan elkaar. Buiten hang je deze ballonnenpiñata op aan een touw. Sla net als bij een echte piñata met een stok tegen de ballonnen. Of prik met een satéprikker de ballonnen kapot. Splash!

Houd je kleine van een uitdaging? Dan kan je ook een blinddoek gebruiken, zoals bij een klassieke piñata.

3. Maak gezonde ijsjes

Kinderen eten het liefst elke dag een ijsje in de zomer. Of twee. Begrijpelijk, maar in ijs zit ook veel suiker. Maak daarom eens samen met je kind gezonde ijsjes. Je hebt hier een blender, fruit, ijsvormen en een vriezer nodig. Pureer jullie gekozen fruit fijn, eventueel met wat yoghurt of melk. Giet deze daarna in de ijsvormen en zet ze in de vriezer. Wacht een aantal uur tot de ijsjes goed bevroren zijn, en genieten maar!

Meisje wat een ijsje eet zomerhacks

4. De drip tip

Genieten van een ijsje hoort bij de zomer, maar met die hitte smelt het ijs snel. Al gauw wordt het één grote plakboel. Heb je thuis cupcake vormpjes? Maak dan een klein gat in het midden van het vormpje en steek het stokje van het ijsje erin. Je hebt nu een opvangbakje waarin het smeltende ijs valt. Scheelt weer poetsen.

Je kan ook de deksel van een Pringles-bus hiervoor gebruiken. Het maken van het gat is iets lastiger, maar de deksel is wel herbruikbaar.

5. Bescherm je drankje

Nog een zomerse tip met cupcake vormen. Je kan deze namelijk ook gebruiken om de drankjes van je kinderen te beschermen tegen nieuwsgierige insecten. Houd het cupcake vormpje ondersteboven en prik er een rietje doorheen. Zo zijn ze afgedekt en houd je wespen op afstand.

6. Waterglijbaan

Je kan een zwembad met waterglijbaan kopen, maar wist je dat je er ook gemakkelijk zelf een kan maken? Je hebt hiervoor afwasmiddel en een glad zeil nodig, bijvoorbeeld een afdekzeil. Voor een goed waterglijbaan-effect, moet het afdekzeil wel groot zijn. Minstens drie meter.

Leg het zeil neer op een zachte ondergrond, zoals gras. Giet wat afwasmiddel op het zeil en gooi er een paar emmers water overheen. Meng het afwasmiddel en het water bijvoorbeeld met je voeten om het echt glad te maken. Nu is jullie waterglijbaan klaar om te gebruiken. Een aanloopje nemen en glijden maar!

7. Watersponsbommen

Van simpele sponsjes kan je leuke watersponsbommen maken. Koop een paar gekleurde watersponsjes en dun touw. Knip de sponsjes in stroken. Knip een stuk touw en leg daar vier stroken op. Daarna leg je op die stroken weer vier stroken spons. Bind de sponsjes samen. Hoe strakker je dit aantrekt, hoe meer de sponsen een balvorm krijgen. Knoop het touwtje vast en knip het restje touw af. Doop de waterbommen in water en gooien maar!

Zo maak je watersponsbommen

ASWZ

8. Buiten afwassen

Jij laat de afwas misschien het liefst aan je partner over. Maar wist je dat kinderen uren plezier kunnen hebben aan deze activiteit? Vul een bak met water en sop en laat je kinderen hun eigen speelgoed schoonmaken. Zo kunnen ze heerlijk met een afwasborstel en spons aan de slag. Misschien kan je ze zelfs wel overhalen om de auto een schoonmaakbeurt te geven.

Kindje wat buiten de afwas doet zomerhacks

9. Een koude kruik mee in bed

Ook als je gaat slapen, wil je het lekker koel hebben. Maar dat lukt niet altijd als de zon de hele dag op de slaapkamerramen heeft gestaan. Je kleine kan moeite hebben met in slaap vallen bij warm weer. Vul daarom een kruik met koud water en leg deze in het bed van je kind en in je eigen bed. Zo kunnen jullie koel gaan slapen. Als je dit even voor het bedritueel doet , is het bedje alvast afgekoeld.