Moeder geeft haar baby water bij hitte

De zomer is begonnen! En dan stijgt de temperatuur soms tot tropische waarden. Je baby kan nog niet goed tegen die warmte. Hoe zorg je ervoor dat hij koel en gezond blijft bij warm weer? Met deze tips komt je baby de zomer prima door.

Je baby en hitte

Voor jou is de hitte misschien al best zwaar. Je baby kan nog minder goed tegen warm weer. Omdat zijn kleine lichaam nog anders werkt dan het jouwe, liggen er wat problemen op de loer. Zo droogt hij sneller uit, is zijn huid gevoeliger voor zonverbranding en raakt hij gemakkelijker oververhit.

Gelukkig kan je veel doen om deze gevaren te voorkomen. Met de tips hieronder staat niks je in de weg om een heerlijke zomer te hebben met je kindje.

Logo Picnic
In samenwerking met

Picnic helpt een handje

Van de lekkerste recepten tot je dagelijkse boodschappen en alles van de drogist. Picnic bezorgt het allemaal gratis tot aan je deur. Bespaar tijd en gesjouw!

Download de gratis app

1. Zorg voor extra vocht

Bij warm weer verlies je veel vocht door zweten. Dit geldt ook voor je baby. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat je dit vocht aanvult. Geef je flesvoeding? Dan kan je naast de flessen regelmatig wat lepeltjes water aanbieden aan je kindje.

Wanneer je baby borstvoeding krijgt, hoeft dit niet. Bij warm weer wordt je moedermelk vanzelf meer waterig. Jouw lichaam lost dit dus voor hem op. Wel is het slim om je kindje wat vaker aan te leggen bij warm weer. Denk er ook aan dat je zelf meer drinkt. Als je kindje ouder is dan 6 maanden, mag hij ook een flesje water of lauwe vruchtenthee drinken naast de voedingen.

2. Let op tekenen van uitdroging

Naast extra vocht is het goed om te letten op tekenen van uitdroging. Dan kan je op tijd aan de bel trekken. De volgende klachten kunnen tekenen zijn van uitdroging.

  • Snelle ademhaling
  • Nergens zin in hebben
  • Niet of weinig plassen
  • Hoge hartslag
  • De helft minder drinken dan normaal
  • Koude armen en benen
  • Droge mond en lippen
  • Diepliggende ogen
  • Een ingevallen fontanel
  • Een grauwe huidskleur
  • Minder elastische huid (als je een huidplooi optilt, blijft deze ‘staan’)

Als je dit soort klachten ziet bij je kindje, is het goed om contact op te nemen met je huisarts.

3. Check zijn plasluiers

De plasluiers van je baby vertellen je veel. Ze helpen je in de gaten houden of je baby niet uitdroogt. Heeft je kindje minstens vier plasluiers per 24 uur? Dan is de kans klein dat hij uitdroogt. Bij minder dan vier plasluiers is het slim om hem wat meer te laten drinken en hem extra goed in de gaten te houden.

4. Verwen je baby met een extra bad

Wil je je baby lekker laten afkoelen? Verwen hem dan met een extra bad of neem samen een douche. Jullie koelen niet alleen lekker af, maar het werkt ook verfrissend. Gebruik hiervoor lauwwarm water. Dat is het prettigst voor je baby.

5. Blijf in de koelte

Zoek zoveel mogelijk de koelte op. Ga ’s ochtends op pad wanneer het nog niet zo heet is. Tussen 12.00 en 15.00 uur is het warmste moment van de dag. Het is slim om dan in de schaduw te blijven. Als het echt heet is, kan het fijn zijn om binnen te blijven.

6. Ga veilig op pad

Gaan jullie samen eropuit met de kinderwagen? Zorg er dan voor dat je baby goed beschermd is tegen de zon én de hitte. De beste manier is de kap omlaag doen en een parasolletje opsteken. Een speciale Dooky kan ook.

Doe nooit een afsluitende hydrofiele doek over de opening. Dit houdt de zon tegen, maar de temperatuur in de kinderwagenbak kan hierdoor wel zeven graden stijgen. Houd ook de binnenkant van de kinderwagen koel. Laat hem dus niet in de zon staan en gebruik geen dekens, hooguit een lakentje.

7. Houd je huis koel

Bij tropische temperaturen is het fijn als je het binnen koel weet te houden. Maak daarvoor gebruik van zonwering, als je die hebt. Houd overdag alle ramen, gordijnen en deuren dicht om de warmte buiten te houden. Koelt het af? Zet dan alles tegen elkaar open, zodat het binnen kan doorwaaien en afkoelen. Zorg er wel voor dat je baby niet op de tocht ligt.

8. Pas de kleding van je baby aan

Kleed je kindje niet te warm aan tijdens hitte. Hij moet zijn warmte goed kwijt kunnen. Je doet er goed aan om je baby niet te veel laagjes aan te trekken. Kies voor luchtige materialen, zoals katoen. Lees meer tips over wat je je baby kan aantrekken bij warm weer.

9. Gebruik katoenen beddengoed

Slapen bij hitte is vaak een extra grote uitdaging voor je baby. Om hem te helpen, kan je het beste kiezen voor katoenen beddengoed. Dit laat lucht beter door en neemt zweet goed op. Een katoenen hoeslaken blijft ook beter koel dan bijvoorbeeld een badstoffen hoeslaken. Waterdichte matrasbeschermers kan je beter tijdelijk weglaten. Deze zorgen voor veel warmte. Je kan wel een molton gebruiken om het matras te beschermen. Bij warm weer zijn dekens niet nodig, een lakentje of zomerslaapzak is vaak meer dan genoeg.

10. Bescherm je baby tegen de zon

De huid van je baby is erg kwetsbaar voor de zon. Om zonverbranding te voorkomen, houd je je baby het liefst zoveel mogelijk uit de zon. Zeker op het heetst van de dag, tussen 12.00 uur en 15.00 uur, kan je het beste de schaduw opzoeken. Smeer je baby altijd in met zonnebrandcrème bij warm weer. Ook als het bewolkt is, want ook dan kan hij verbranden.

11. Nooit alleen in de auto

Je baby alleen achterlaten in de auto is nooit een goed idee, maar bij hitte is het zelfs erg gevaarlijk. In de auto kan het zo warm worden dat je baby oververhit raakt. Dit is levensgevaarlijk. Het klinkt heel logisch, maar toch gebeurt het elk jaar nog weleens. Let er daarom op dat je baby niet alleen in de auto zit, ook niet voor een korte tijd.

12. Een verfrissend washandje

Zie je dat je baby het erg warm heeft? Spons zijn gezicht dan af met een lauwwarm washandje. Dat geeft hem weer een fris hoofdje. Maak de washand niet te koud, om grote temperatuurverschillen te voorkomen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app