baby met paspoort wacht op het vliegtuig

Je bent net bevallen van je prachtige wondertje. Alles gaat goed en er komt een moment dat jullie met je kersverse gezin naar het buitenland willen gaan. Houd er dan wel rekening mee dat je tijdig een paspoort voor je baby aanvraagt!

Regelgeving paspoort baby

Om naar het buitenland te reizen met je baby heeft hij een geldig reisdocument nodig. Dit geldt voor elk land van bestemming. Afhankelijk van het land waar je heen gaat, is een identiteitskaart voldoende of is een paspoort nodig.

Sinds juni 2012 hebben alle kinderen een eigen geldig reisdocument nodig, ongeacht de leeftijd. Ook jouw pasgeboren baby dus. Het bijschrijven van je kind in je paspoort is niet meer mogelijk. Een paspoort of identiteitskaart voor kinderen jonger dan 18 jaar is vijf jaar geldig.

Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Je kan het paspoort voor je baby bij je eigen gemeente aanvragen. Hierbij is vereist:

  • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
  • Dat beide ouders schriftelijk toestemming geven of beiden meegaan naar het gemeentehuis bij de aanvraag;
  • Een geldig identiteitsbewijs van de ouders;
  • Je baby is aanwezig bij het aanvragen.

Tip: maak een afspraak
Bij gemeentehuizen kan het lang duren voor je aan de beurt bent. Daarom is het raadzaam om vooraf een afspraak te maken. Wachten is altijd vervelend, maar helemaal met een baby.

Informeer bij je gemeente wat de eisen omtrent schriftelijke toestemming zijn. In sommige gemeenten is het verplicht dat je meegaat bij de aanvraag, in plaats van dat je alleen schriftelijk toestemming geeft. Handig om van tevoren te weten dus. Het duurt meestal vijf dagen voor je het paspoort van je baby kan ophalen. Voor de kosten van een paspoort geldt een maximumtarief van €51,46 en voor een identiteitsbewijs bedraagt het maximumtarief €28,63. Een gemeente mag minder vragen.

Paspoort of identiteitskaart?

Wat zijn nu precies de verschillen tussen een paspoort en de ID-kaart, behalve de prijs en het formaat? Met een paspoort kan je over de hele wereld reizen, deze wordt in alle landen als geldig reisdocument erkend. Een ID-kaart is alleen geldig binnen de EU-landen, de EER (Europese Economische Ruimte), Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland. Daarnaast is voor het aanvragen van een ID-kaart tot 12 jaar toestemming van de ouders nodig. Bij het paspoort is dit tot 18 jaar vereist.

Identificatieplicht zorg

Je baby heeft niet alleen een geldig identiteitsbewijs nodig om naar het buitenland te reizen. Ook als hij medische zorg nodig heeft, is identificatie verplicht. Anders dan de algemene identificatieplicht die pas vanaf 14 jaar geldt, geldt de identificatieplicht in de zorg al vanaf de geboorte van je kleine.

Deze regel valt onder de zorgverzekeringswet. Als je je kind kan legitimeren bij de zorgverlener, kan deze de rekening voor de behandeling indienen bij je verzekeraar. Als je je baby niet kan identificeren, loop je het risico zelf de rekening te krijgen. De meeste ziekenhuizen zullen je wel wat tijd geven om alsnog je kindje te legitimeren bij een volgend bezoek, maar je kan het beste maar goed voorbereid zijn en kort na de geboorte al een paspoort of ID-kaart voor je baby regelen.

Pasfoto paspoort baby

In dit overzicht van de overheid vind je de minimumeisen waar de pasfoto van je baby aan moet voldoen. Als je de foto bij een gespecialiseerde fotograaf laat maken, weet je zeker dat de pasfoto voldoet aan de geldende eisen.

Een goede pasfoto blijkt vaak een lastige klus. Zeker als je baby zijn nekje nog niet zelfstandig recht kan houden. Als je dan ook nog eens bedenkt dat de pasfoto over een paar maanden al totaal achterhaald is, kan dit behoorlijk zinloos voelen. Gelukkig houden grenswachters van de Koninklijke Marechaussee hier rekening mee.

In het buitenland kunnen ze andere regels hanteren bij niet-gelijkende foto’s. Het kan helpen om foto’s van je baby bij je te hebben die laten zien hoe hij in de loop van de tijd veranderd is. Twijfel je of de foto in het reisdocument van je kindje nog goed genoeg lijkt? Neem dan contact op met de instantie waar je het identiteitsbewijs hebt aangevraagd of informeer van tevoren bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Een babypaspoort: waarom eigenlijk?

Het aanvragen van een paspoort voor je kleine zorgt bij veel ouders voor vragen. Wat heeft dit nu voor zin?! Hieronder een paar veelgehoorde argumenten tegen een paspoort voor je baby:

  • Je baby kan nog niet eens kruipen, laat staan dat hij zelfstandig op reis gaat. Waarom heeft hij dan een eigen paspoort nodig?
  • Het is al een dure periode en nu ben je ook nog geld kwijt aan het paspoort en de pasfoto’s. Dit is weer pure geldklopperij van de overheid.
  • Terwijl je al zoveel dingen aan je hoofd hebt, moet je dit ook nog regelen.
  • De pasfoto op het paspoort lijkt na een paar maanden al totaal niet meer. Dan heeft het paspoort toch geen zin?

Waarom een paspoort voor je baby toch goed is

Op grond van Europese regelgeving is de bijschrijving van kinderen afgeschaft. Hierbij wordt uitgegaan van het principe ‘één persoon per paspoort‘. Dit heeft tot doel paspoorten beter te beveiligen tegen fraude. Uiteindelijk zorgt dit voor een extra bescherming van je baby. De kans op ontvoering van je baby is hierdoor een stuk kleiner geworden.

De ongemakken bij het aanvragen van een paspoort voor je baby mogen dan aanwezig zijn, maar wegen absoluut niet op tegen de extra bescherming! En stiekem is het toch ook best leuk om een pasfoto van je kleine te hebben…