Moeder met baby buiten in warm weer, ze heeft haar baby luchtig gekleed

Het is zomer! En daar horen zomerse temperaturen bij. Heerlijk, maar als je een baby hebt, roept het ook vragen op. Want wat trek je je baby aan als het zo warm is? Hoe zit dat ’s nachts? En waaraan merk je of hij het te warm of te koud heeft? Dit overzicht helpt je op weg.

Je baby en hitte

Als het erg warm is, let je waarschijnlijk extra goed op je baby. Heeft hij het niet te heet, drinkt hij genoeg, is de babykamer niet te warm? Je baby kan nog niet zo goed tegen de warmte, dus wat extra zorg is verstandig. Het gaat goed met hem als hij goed drinkt, regelmatig natte plasluiers heeft en levendig is.

Bij hitte kan het lastiger zijn om te bedenken wat je je baby aantrekt. De leeftijd van je kindje maakt daarbij verschil. Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed warmhouden, ook niet in de zomer. De eerste maand moet je hier rekening mee houden. Kleed hem daarom warm aan, bijvoorbeeld met een romper met lange mouwen, een broek en sokken. Een mutsje kan de eerste dagen nodig zijn, ook met warm weer. Baby’s verliezen namelijk de meeste warmte via het hoofd. Twijfel je? Dan kan je de kraamverzorgende om advies vragen.

Is je kindje een paar weken oud en kan hij zijn lichaamstemperatuur goed regelen? Dan kan je de adviezen hieronder aanhouden als leidraad.

Wat trek je je baby overdag aan bij warm weer?

Schema met kleding die je bij verschillende temperaturen warm weer kan aantrekken bij je baby overdag

Bij warm weer is het verstandig om je baby niet te veel laagjes aan te doen. Een vuistregel is om hem hetzelfde te kleden als jij, plus één laagje. Dat extra laagje is vaak de romper. Draag jij een T-shirt met korte broek? Dan kan je baby dit ook aan, met de romper eronder. Sokken zijn niet nodig.

Is het echt heel heet? Dan kan alleen een romper genoeg zijn. In de tabel hieronder zie je wat je je baby kan aantrekken bij verschillende temperaturen. Je kijkt daarbij naar de temperatuur buiten.

Temperatuur overdag buiten Kleding van je baby
20 -21 graden Romper met korte mouwen + lange broek + shirt met lange mouwen
22 -23 graden Romper met korte mouwen + korte broek en shirt met korte mouwen
24- 25 graden Romper met korte mouwen en korte broek
26 - 27 graden Romper met korte mouwen of jumpsuit met korte mouwen
> 27 graden Alleen de luier met een mouwloze romper of hemdje

Wat trek je je baby ‘s nachts aan bij warm weer?

Schema met kleding die je bij verschillende temperaturen warm weer kan aantrekken bij je baby 's nachts

’s Nachts kleed je je baby anders dan overdag. Het kan flink afkoelen in de nacht en je baby ligt stil. Hij heeft dan wat meer laagjes nodig. Wanneer het echt heel heet is, kan de warmte juist blijven hangen in de slaapkamer.

De beste temperatuur in de slaapkamer is tussen de 16 en 18 graden. In de zomer is dit niet altijd haalbaar. Het is daarom goed om te letten op de kamertemperatuur wanneer je je baby aankleedt voor de nacht. In de tabel hieronder zie je wat je je baby ’s nachts kan aantrekken.

Temperatuur in de slaapkamer Kleding van je baby
20 -21 graden Romper met korte mouwen + (pyjama)shirt met lange mouwen en lange (pyjama)broek + dunne slaapzak
22 -23 graden (pyjama)shirt met lange mouwen en lange (pyjama)broek + dunne slaapzak
24- 25 graden Romper met korte mouwen + dunne slaapzak of een katoenen laken
26 - 27 graden Romper met korte mouwen of zonder mouwen
> 27 graden Alleen de luier

TIP: Gebruik deze adviezen als richtlijn. Elke baby is anders. De ene baby heeft het sneller warm dan de andere. Blijf daarom goed naar je baby kijken en bedenk wat hij nodig heeft.

Inbakeren

Ben je gewend om je kindje in te bakeren en kan hij eigenlijk niet zonder? Dan kan je hier op warme dagen ook mee doorgaan. Je kan je baby bloot of in alleen een romper inbakeren. Ga wel wat vaker bij hem kijken om te zien of hij het niet te warm heeft. Zweten mag, maar een rood, opgezet hoofd niet. Laat je baby ook niet lang hevig huilen. Daarvan kan zijn lichaamstemperatuur flink stijgen.

Als je kindje ook redelijk slaapt zonder inbakeren, kan je een hete periode aangrijpen om het inbakeren af te bouwen.

Checken of je baby het goed heeft

Op warme dagen is het verstandig om regelmatig te checken of je baby het goed heeft. Zo kom je erachter of je hem misschien te warm of juist te koud hebt gekleed. Je kan dit doen door met de rug van je hand aan zijn nek te voelen. Is deze lekker warm, dan zit je goed. Voelt zijn nek heet en zweterig aan, dan heeft hij het te warm. Voelt het koud, dan heeft hij een extra laagje kleding nodig.

Twijfel je? Dan kan je voor de zekerheid zijn lichaamstemperatuur meten met een thermometer. Als zijn temperatuur boven de 37.5 graden is, is hij te warm. Dit kan betekenen dat hij te warm gekleed of toegedekt is, of dat hij ziek is. Trek hem een laagje kleding uit en controleer het later nog eens.

Tips voor het kleden van je baby in de zomer

Het kleden van je baby in een hete zomer is soms best een puzzel. Deze tips kunnen je hierbij helpen.

  • Gebruik kleding met luchtige materialen. Materialen die lucht doorlaten zijn het fijnst bij warm weer. Vooral katoen is prettig, dit ademt en neemt meer zweet op.
  • Gebruik katoenen lakens. Ook in bed zijn materialen die vocht opnemen en lucht doorlaten het prettigst. Katoen blijft langer koel dan bijvoorbeeld badstof.
  • Zet een thermometer op de kamer waar je baby slaapt. Je kan voor een paar euro een thermometer kopen. Veel babyfoons hebben ook een temperatuursensor. Hiermee kan je de kamertemperatuur goed in de gaten houden.
  • Houd je huis zo koel mogelijk. Om ’s nachts goed te kunnen slapen, houd je het binnen zo koel mogelijk. Houd overdag alle gordijnen, ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Zo houd je de warmte buiten. Zet vroeg in de ochtend en ’s avonds alles tegen elkaar open zodat het doorwaait en afkoelt. Zorg hierbij wel voor horren, als je geen kamer vol muggen wil. Houd ook in de gaten dat je baby niet op de tocht ligt. Dan kan hij verkouden worden.

Goed om op te letten bij warm weer

Naast het passend aankleden van je baby zijn er meer dingen om op te letten bij hitte. Houd op hete dagen ook rekening met

  • Uitdroging. Bij warm weer verliest je baby sneller vocht. Uitdroging kan dan gemakkelijker optreden. Wil je weten waar je op moet letten? Lees: Uitdroging herkennen en voorkomen.
  • Oververhitting. Je baby kan gemakkelijk last krijgen van de warmte. Daarom is het belangrijk om hem koel te houden. Dit hitteplan voor je baby helpt je daarbij.
  • Veilig op pad gaan. Een wandeling is heerlijk met mooi weer. Maar hoe bescherm je je kindje tegen de zon in de kinderwagen? Hier lees je er meer over: Een doek over de kinderwagen? Dit is heel gevaarlijk! Doe dit dus nooit.
  • Bescherming tegen de zon. De huid van je baby is erg gevoelig voor zonverbranding. In Baby en zon ontdek je hoe je je baby beschermt tegen de zon.