Ouders kussen baby met café-au-lait-vlek

Het is een soort grote moedervlek, met de kleur van een kopje koffie verkeerd: de café-au-lait-vlek. Deze goedaardige huidaandoening komt regelmatig voor. Wat is het precies, kan het kwaad en hoe behandel je het?

Wat is een Café-au-lait-vlek?

Een café-au-lait-vlek is een lichtbruine verkleuring op de huid van je kindje. De naam komt van het Franse woord voor koffie met melk, omdat de kleur van de vlek hieraan doet denken. Ongeveer 10 tot 20 procent van de bevolking heeft zo’n vlekje. Het kan een geboortevlek zijn, maar de huidafwijking kan ook op latere leeftijd ontstaan. De medische benaming is een café-au-lait macula, vaak afgekort tot CALM.

De vlek is meestal rond of ovaal. De café-au-lait-vlek komt vaak voor op het bovenlichaam en de benen, maar kan ook op andere plaatsen van het lichaam zitten. Als je baby groter wordt, groeit de vlek meestal mee. Het is een goedaardige huidaandoening, waar de gezondheid van je kindje niet onder lijdt.

Hoe ontstaat een Café-au-lait-vlek?

Het ontstaan van een CALM is te wijten aan een toename van pigment op een bepaalde plek in de huid. Pigmentcellen bepalen de tint van je huid: mensen met veel pigment hebben een donkere huidskleur, terwijl mensen met weinig pigment een lichte huid hebben.

Als zich op één plek op de huid meer pigmentcellen bevinden, kleurt dat stukje huid dus donkerder, waardoor een café-au-lait-vlek ontstaat. Ook als de aanwezige pigmentcellen meer pigment aanmaken op één plek, of grotere pigmentkorrels bevatten, kan een CALM ontstaan. Waarom pigmentcellen zich soms op deze manier gedragen is nog niet duidelijk.

Sommige mensen worden geboren met de verkleuring, maar hij kan ook op latere leeftijd ontstaan. De aandoening komt vaker voor bij kinderen met een donkere huidskleur. Het aantal kinderen met een donkere huid met deze vlek ligt op ongeveer 20%, terwijl dit voor kinderen met een lichte huid rond de 10% ligt.

Patiënt met geboortevlek: café-au-lait-vlek onder oksel
Huidhuis

Is een Café-au-lait-vlek schadelijk?

De café-au-lait-vlek is niet schadelijk. Je kindje heeft er geen pijn van en de vlek heeft geen invloed op zijn gezondheid. Als je kleine meer dan zes CALMs heeft, kan dat een symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals neurofibromatose. Het consultatiebureau of je huisarts kan bepalen of je kindje naast de vlekken nog andere symptomen laat zien. Is dit het geval, dan word je doorverwezen naar een specialistisch arts, zoals een neuroloog. De kans hierop is echter maar klein, minder dan 1%.

Behandeling Café-au-lait-vlek

De verkleuring zal niet uit zichzelf verdwijnen. Het is ook niet nodig om een café-au-lait-vlek te behandelen. Het kan zo zijn dat je kind dit later wel wil, bijvoorbeeld als de vlek op een duidelijk zichtbare plek zit. In dat geval kan je lasertherapie overwegen. De resultaten hiervan zijn echter wisselend.

Meer informatie over huidaandoeningen vind je op Huidhuis.