moeder troost verkouden baby

Een verkoudheid bij je baby is bijna altijd onschuldig. Dit neemt niet weg dat je kindje er veel last van kan hebben. Waardoor wordt je baby verkouden en wat kan je doen om de klachten te verminderen?

Wat is verkoudheid?

Verkoudheid is een ontsteking van het neusslijmvlies, je keel en je bijholten. De oorzaak is een virus. Er zijn veel verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Wordt je baby verkouden en gebeurt dit een paar keer achter elkaar? Dan gaat het steeds om een ander virus.

Een verkoudheidsvirus verspreidt zich via vochtdruppels in de lucht of via je handen. Je baby kan bijvoorbeeld besmet worden omdat hij besmette vochtdruppeltjes inademt, of omdat hij speelgoed aanraakt waar een verkouden kindje mee gespeeld heeft.

Kleine kinderen hebben nog niet veel weerstand tegen verkoudheidsvirussen opgebouwd. Dit komt omdat ze er nog niet veel mee in contact zijn gekomen. Je baby kan daardoor wel tien keer per jaar verkouden worden.

Symptomen bij verkouden baby

Bij een verkoudheid is het slijmvlies in je neus, bijholten en keel ontstoken. Een baby heeft bij verkoudheid last van dezelfde verschijnselen als jij. Wanneer je baby verkouden is, herken je dit aan de volgende symptomen:

Tijdens een verkoudheid heeft je baby vaak ook last van keel- en hoofdpijn. Deze verschijnselen kan jij niet zien, maar je merkt het wel in zijn gedrag als je baby ergens last van heeft.

Kan je een verkoudheid vermijden?

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk. Dit kan bijvoorbeeld via vochtdruppels in de uitgeademde lucht of via de handen. Het besmettingsgevaar is groter wanneer veel mensen dicht bij elkaar zitten of leven.

Doordat baby’s hun neus niet kunnen snuiten, komt het snot vaak aan hun handen. Dit zorgt ervoor dat ze elkaar snel kunnen besmetten. De kans is hierdoor groot dat je baby een verkoudheid oploopt op de crèche.

Een verkoudheid bij je baby kan je moeilijk vermijden. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je het aantal keer dat hij verkouden wordt wel beperken. Probeer je kind uit de buurt van verkouden mensen te houden. Ben je zelf verkouden? Wees dan voorzichtig met hoesten in de richting van je baby. Was extra vaak je handen en gooi je gebruikte zakdoeken weg.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Een verkoudheid gaat normaal gesproken binnen 1 à 2 weken vanzelf over. Je hoeft met je verkouden baby dus niet langs je huisarts. Neem wel contact op als je baby verkouden is en last heeft van de volgende klachten:

 • Minimaal 24 uur een temperatuur van boven de 38 graden
 • Veel minder drinken dan normaal
 • Sufheid
 • Benauwdheid
 • Een piepende ademhaling
 • De verkoudheid gaat niet over

De kosten van een eventueel bezoek aan de huisarts worden vergoed door de zorgverzekering waarbij je baby is aangemeld. Voor de zorgkosten van je baby betaal je geen eigen risico.

Tips wanneer je baby verkouden is

Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over. Het is daarom het belangrijkst dat je je baby goed verzorgt. Met de volgende tips kan je de hinderlijke symptomen van een verkoudheid verminderen:

 • Zorg dat je baby genoeg drinkt. Tijdens de verkoudheid verliest je kind meer vocht dan normaal. Dit kan voor uitdroging zorgen. Zorg er dus voor dat hij genoeg vocht binnenkrijgt.
 • Zet de warme douche aan. Je baby kan nog niet stomen. Een alternatief hiervoor is het aanzetten van een warme douche. Wanneer je samen met je baby in de stoom gaat zitten, kan dit zijn klachten verminderen. Houd je kind nooit direct boven het warme water, om te voorkomen dat hij zich verbrandt.
 • Geef je baby neusdruppels. Neusdruppels met een fysiologische zoutoplossing kunnen de neus van je baby vrijmaken. Je koopt ze bij de drogist of apotheek.
 • Zorg voor frisse lucht. Ventileer de ruimtes waar je baby komt regelmatig, maar zorg er wel voor dat je kindje niet op de tocht komt te liggen.
 • Kleed je baby niet te warm aan. Bij een verkoudheid heeft je baby vaak wat verhoging of koorts. Door te warme kleding kan hij of zij het te warm krijgen.
 • Ga liever niet naar buiten. Wanneer je kindje verkouden is, kan je beter niet met hem naar buiten gaan. Doe je dit wel, zorg dan dat hij goed op het weer gekleed is.
 • Zet het hoofdeinde van het bedje wat hoger. Is je baby verkouden en slaapt hij slecht? Doe dan het hoofdeinde van zijn matras iets omhoog, door middel van opgerolde handdoeken of een kussen. Leg deze nooit bij je kindje, in verband met verstikkingsgevaar.
 • Leg een doorgesneden ui naast het ledikant. Wanneer je een ui doorsnijdt, komt er een stof vrij die de lucht zuivert en ademhalen makkelijker maakt. Een doorgesneden ui naast het bedje van je baby kan daarom helpen.
 • Zorg voor een goede hygiëne. Verschoon je baby’s bedje regelmatig en houd zijn gezicht goed schoon.