jong stel krijgt baby en verandert verzekeringen

Als je zwanger bent of net ouder bent geworden dan zijn er een hoop leuke dingen om te regelen. Heerlijk babykleertjes shoppen of de babykamer inrichten, helaas zijn er ook minder leuke kanten. Je moet bijvoorbeeld ook goed naar je verzekeringen kijken.

Om je te helpen hebben wij verschillende verzekeringspolissen onder de loep gehouden en zochten we uit waar je op moet letten. Als je naar aanleiding hiervan wilt overstappen van verzekeraar is het verstandig je verzekeringen te vergelijken. Dit kan ervoor zorgen dat je een hoop bespaart.

Zorgverzekering als je een baby hebt

Voor je baby geldt dat bijna alle zorgkosten onder de basisverzekering vallen. Voor jouzelf zijn er wel extra zorgkosten rond de bevalling en het herstel van je zwangerschap. Helaas is er niet één zorgverzekering het best. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

Meer over zorgverzekering en je baby
Lees alles wat je moet weten over je zorgverzekering als je zwanger bent of je zorgverzekering met baby.

Vergeet je baby niet aan te melden bij je zorgverzekeraar

Binnen 4 maanden na de geboorte moet je baby zijn aangemeld bij jouw zorgverzekering of die van je partner. Als je baby te laat wordt ingeschreven moet je namelijk als ouder zelf de gemaakte zorgkosten betalen.

Autoverzekering

Na de geboorte van je baby hoef je in principe niets aan je autoverzekering te doen. Toch kan een baby een mooie aanleiding zijn om nog eens kritisch te kijken naar je autoverzekering. Heb je bijvoorbeeld wel een dekking die past bij de waarde van je auto? En is het niet verstandig om ook een schadeverzekering voor inzittenden te sluiten? Vergelijk autoverzekeringen

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand of inbraak. Met de komst van een baby groeit vaak je inboedel en de waarde daarvan. Denk onder andere aan de spullen in de babykamer, maar ook de kinderwagen, het kolfapparaat en het nieuwe fototoestel. Zorg ervoor dat de verzekerde waarde gelijk is aan de nieuwwaarde van de verzekerde inboedel.

Als je inboedel flink is gestegen geef dit dan door aan je verzekeraar. Dit kan zorgen voor een kleine premieverhoging, maar in het geval van schade zal je hier heel blij mee zijn. De zorgverzekeraar zal anders namelijk niet alle schade vergoeden.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt de schade aan de woning zelf door bijvoorbeeld brand, storm of een inbraak. Als je een eigen woning hebt, is een opstalverzekering verstandig. Door de komst van een baby wordt deze verzekering nog belangrijker. Het huis is voor veel mensen hun grootste materiële bezit, als deze afbrandt wil je dat in ieder geval de financiële kant goed geregeld is.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering voor personen dekt de aansprakelijkheid voor schade die jij of iemand anders van je gezin toebrengt aan een ander. Vaak geldt een dekking tot 1 of 2,5 miljoen euro per gebeurtenis, terwijl de premie relatief laag is.

Hoewel een aansprakelijkheidsverzekering voor personen niet verplicht is, is het verstandig deze verzekering te sluiten. Zeker met een kind! Nu is het misschien nog moeilijk voor te stellen, maar als je kleine straks kan lopen kan hij meer schade aanbrengen dan je denkt. Voor een lage premie per maand, ben je voor een zeer hoog bedrag verzekerd.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering dekt de juridische kosten bij een conflict. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan een conflict met je werkgever of rond de aankoop van een huis. Met een baby (en vooral als deze ouder wordt) zijn er meer situaties waardoor je in een juridisch conflict kan terechtkomen. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een rechtsbijstandverzekering. Het heeft veel met je persoonlijke voorkeur te maken of je een rechtsbijstandverzekering wilt afsluiten.

Heb je al een rechtsbijstandverzekering, geef dan na de geboorte van je eerste kind aan dat je gezinssamenstelling is veranderd.

Reisverzekering

Een reisverzekering heeft veel verschillende dekkingen waaruit je kan kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een medische kosten dekking of automobilistenhulp. Naast de reisverzekering kan je ook een annuleringsverzekering sluiten. Een reisverzekering kan ervoor zorgen dat je met een geruster gevoel op reis gaat. Als je vaak en avontuurlijk op reis gaat kan een reisverzekering verstandig zijn. Ga je 1 keer per jaar een weekendje naar de Veluwe, dan lijkt een reisverzekering niet nodig.

Heb je al een reisverzekering, meld je baby dan ook aan bij je reisverzekeraar.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisico verzekert je tegen de financiële gevolgen van het overlijden van jou of je partner. Als jij of je partner overlijdt voordat de hypotheek volledig is afgelost, keert de overlijdensrisicoverzekering een bedrag uit waarmee de hypotheek (gedeeltelijk) wordt afgelost. Hierdoor kan de langstlevende partner (met kinderen) in het huis blijven wonen. Bekijk ook direct of je al hebt nagedacht over een voogd.

Met de komst van een baby kan een overlijdensrisicoverzekering een prettige gedachte zijn. Als jij of je partner overlijdt wil je namelijk dat de financiële gevolgen voor je gezin goed geregeld zijn. Daar staat tegenover dat deze verzekering niet goedkoop is en je goed je persoonlijke financiële situatie moet bekijken of deze verzekering voor jullie verstandig is.

Uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering worden de kosten voor een uitvaart betaald. Als je zelf genoeg spaargeld hebt raden wij deze verzekering niet aan. Als je deze kosten zelf kan dragen is dit namelijk goedkoper dan deze kosten verzekeren. Heb je echter niet voldoende spaargeld, dan laat je je nabestaanden achter met de kosten van jouw uitvaart (gemiddeld €7.000).

Meer over uitvaartverzekering
Lees alles over een uitvaartverzekering met een baby.

Voor meer informatie over uitvaartverzekeringen en kinderen kunt u terecht op de website van het uitvaartverzekering informatie centrum.