Uitvaartverzekering voor je baby

Een uitvaartverzekering is iets waar je liever niet over nadenkt. Toch kan het een fijn idee zijn om te weten dat alles geregeld is, mocht er iets gebeuren. Maar is jouw baby overal gratis meeverzekerd? En tot welke leeftijd is je kind gratis meeverzekerd?

Wat is de beste uitvaartverzekering voor jou en je kind?

Ben je nog aan het zoeken naar een verzekering? Er zijn verzekeraars die je kindje gratis meeverzekeren. Het is daarom verstandig om verschillende verzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via de Uitvaartverzekeringwijzer.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat nabestaanden niet met de financiële lasten van de uitvaart achterblijven. Je verzekert je voor de kosten van een begrafenis of crematie. Er kan worden uitgekeerd als vast geldbedrag, in diensten of een combinatie daarvan.

Bij een dienstenpakket regelt de uitvaartverzekeraar de uitvaart aan de hand van het pakket dat is gekozen. Een combinatieverzekering geeft recht op bepaalde diensten, plus een aanvullend geldbedrag dat je kan inzetten voor extra’s, zoals live muziek of speciale bloemen.

Uitvaartverzekering kind

Je hoopt natuurlijk dat je nooit een uitvaartverzekering voor je kindje nodig hebt. Gelukkig zijn kinderen in veel gevallen gratis meeverzekerd met één van hun ouders. Wil je toch een aparte verzekering afsluiten voor je kleine, dan is dat ook mogelijk.

Kind aanmelden bij de uitvaartverzekeraar

Het is verstandig je kindje na de geboorte aan te geven bij je uitvaartverzekeraar. Niet bij alle verzekeraars is het noodzakelijk, maar wij raden aan om dit toch altijd even te doen en het liefst binnen 2 maanden na de geboorte.

Is je kindje al ouder dan 2 maanden en heb je hem of haar nog niet aangemeld bij jouw uitvaartverzekeraar? Doe dit dan alsnog. Hierdoor is de uitvaartverzekeraar op de hoogte en weet je meteen of jouw kind gratis is meeverzekerd.

Wat kost een uitvaart voor een kind?

Als je kindje overlijdt na een zwangerschapsduur van meer dan 24 weken, moet er volgens de wet een uitvaart plaatsvinden. Bij een miskraam voor de 24e week van de zwangerschap is een uitvaart niet wettelijk verplicht. Naast een officiële begrafenis of crematie kan er dan bijvoorbeeld ook voor worden gekozen om het kindje in de achtertuin of natuur te begraven. Toch kiezen veel ouders ervoor om ook dan een uitvaart te regelen.

Een uitvaart voor baby kost gemiddeld € 1.000. Dit is afhankelijk van de wensen van de ouders. Vaak vindt de uitvaart van een baby in besloten kring plaats, waardoor de uitvaartkosten lager zijn dan bij een uitvaart voor een volwassenen.

Als je kind wat ouder wordt, kunnen de kosten oplopen naar € 4.000 tot € 10.000. Niet alle ouders kunnen deze kosten betalen. Daarom kan het verstandig zijn om voor een paar euro per maand voor zichzelf een verzekering af te sluiten met gratis kinderdekking.

Welke uitvaartverzekering past bij mijn situatie?

Welke uitvaartverzekering het beste bij jouw situatie past, is onder andere afhankelijk van:

  • De premie (prijs van de verzekering)
  • De dekking (hoeveel wordt vergoed)
  • De voorwaarden
  • Het soort dekking (een vast geldbedrag, diensten of een combinatie)
  • Je gezinssituatie (wil je gezinsleden meeverzekeren)

Hieronder hebben we de dekkingen voor kinderen, zowel voor de geboorte als daarna, op een rij gezet.

Monuta DELA
Kind meeverzekerd voor de geboorte? Vanaf 20 weken zwangerschap gratis meeverzekerd Gratis meeverzekerd vanaf het begin van de zwangerschap tot 60 dagen na de geboorte
Kind meeverzekerd na de geboorte? Gratis meeverzekerd tot 18 jaar Niet gratis meeverzekerd

Waarom wel of niet een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering is niet verplicht. Iedereen zal voor zijn persoonlijke situatie moeten afwegen of een verzekering verstandig is. Ongeveer 70% van de Nederlanders is verzekerd voor de kosten van een uitvaart.

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

Veel mensen vinden het een zeer onprettig idee dat ze hun nabestaanden achterlaten met de financiële lasten van de uitvaart. En dit is vaak een behoorlijk bedrag, een gemiddelde uitvaart kost namelijk tussen de € 4.000 en € 10.000.

Wat is de beste uitvaartverzekering voor jou en je kind?

Heb je nog geen uitvaartverzekering? Er zijn verzekeraars die je kindje gratis meeverzekeren. Het is daarom verstandig om verschillende verzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via de Uitvaartverzekeringwijzer.

Waarom geen uitvaartverzekering afsluiten?

Soms hebben ouders genoeg spaargeld om de kosten van een uitvaart zelf te dragen. In dat geval kan je er ook voor kiezen om geen uitvaartverzekering af te sluiten. Vanwege de lage spaarrente is het wel vaak duurder om zelf sparen voor een uitvaart, dan om een verzekering af te sluiten.

Belangrijke noot

Voor dit artikel is gekeken naar de voorwaarden die geldig waren bij uitvaartverzekeringen die werden gesloten in januari 2022. De voorwaarden kunnen afwijken als de verzekering op een ander tijdstip is afgesloten. Hoewel dit overzicht met veel zorg is samengesteld, raden wij altijd aan de voorwaarden van de uitvaartverzekeraars zelf nogmaals te controleren.

Meer informatie over uitvaartverzekeringen lees je op Uitvaartverzekeringwijzer.net.