Moeder geeft borstvoeding

Net als jij heeft je baby een zorgverzekering nodig. Je kan je kindje bij jouw zorgpolis laten inschrijven, of bij die van je eventuele partner. Hiervoor betaal je geen premie. Je moet je kleine wel op tijd aanmelden. Wanneer moet je je baby inschrijven bij een zorgverzekering?

Geschreven door de redactie van 24Baby
Beoordeeld door Fabienne Janssen Lok | Expert Verzekeringen & Geld

Wanneer moet je je baby inschrijven bij een zorgverzekering?

Je moet je baby binnen vier maanden na de geboorte inschrijven bij een zorgverzekering. Eerder mag ook. Zodra je kleine is ingeschreven bij de gemeente en een burgerservicenummer heeft, kan je hem ook aanmelden voor een zorgverzekering. Doe je dit te laat? Dan moet je zelf de gemaakte zorgkosten voor je kindje betalen. Je hoeft geen premie te betalen voor de zorgverzekering van je baby.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Je baby krijgt straks dezelfde dekking als jij of je partner. Wil je hier iets aan veranderen? Dan is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

Hoe schrijf je je baby in bij een zorgverzekering?

Het verschilt per verzekeraar hoe je je baby moet aanmelden. Meestal is het vrij eenvoudig en kan dit telefonisch of via de website van je verzekeraar. De volgende gegevens heb je vaak nodig:

  • DigiD
  • Burgerservicenummer van je baby
  • Geboortedatum van je baby
  • Je eigen polisgegevens (of die van je partner)
  • Klantnummer zorgverzekering

Vaak mag alleen de hoofdverzekerde je baby aanmelden. Komt je kindje op de polis van je partner te staan? Dan moet je partner meestal ook de aanmelding doen. Let na de aanmelding goed op of je een polisblad ontvangt voor je kind. Dit is een overzicht van alle zorg waarvoor je kind is verzekerd en de bevestiging van de aanmelding van je baby.

Hoelang blijft je baby meeverzekerd?

Je kind is tot zijn achttiende verjaardag gratis met jou of je partner meeverzekerd. Hij krijgt dan dezelfde vergoedingen als de ouder bij wie hij is bijgeschreven. Per jaar mag je dit aanpassen. Neem jij volgend jaar een uitgebreidere verzekering en staat je kindje bij je partner ingeschreven? Dan kan je hem dus op jouw polis laten bijschrijven. Geef dit vóór 31 december door aan je verzekeraar.

Daarnaast krijgen kinderen vanuit de basisverzekering tandartskosten en fysiotherapie (grotendeels) vergoed.

Zorgverzekering en zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan het handig zijn om eens goed naar je zorgverzekering te kijken. Je maakt in die periode namelijk vaak meer zorgkosten. Ook rondom je bevalling en kraamtijd krijg je te maken met extra zorg. Een aanvullende verzekering kan helpen om die kosten te dekken. Bovendien krijgt je baby dan ook direct jouw aanvullende polis, als je hem op jouw zorgverzekering laat bijschrijven.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app