Vrouw heeft softijs vast en is zwanger

Sommige etenswaren kan je beter laten staan als je zwanger bent. Er kunnen bacteriën in zitten die gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. Softijs kan je gelukkig meestal veilig eten. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.

Softijs en zwanger

Softijs kan je in de meeste gevallen veilig eten als je zwanger bent. Het wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dit betekent dat de melk tot een hoge temperatuur is verhit. Hierdoor worden eventuele bacteriën gedood. Toch wordt soms gedacht dat je beter geen softijs kan eten tijdens je zwangerschap. De reden hiervoor zou zijn dat in softijs toch de listeria bacterie kan zitten.

Logo Picnic
In samenwerking met Picnic

Recept van de week: Schatzoekers met zoete aardappelfriet en doperwtjes

Dit recept is voor alle tafelpiraten: gezond, makkelijk en lekker. Het ideale gezinsrecept dus!

Zo maak je het

Listeria bacterie

Wanneer je besmet raakt met de listeria bacterie, kan dit gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. Mogelijke gevolgen van een besmetting zijn onder andere een miskraam of vroeggeboorte. De kans dat je met deze bacterie besmet raakt, is heel klein. Door de mogelijk ernstige gevolgen van een besmetting is het toch goed om extra voorzichtig te zijn.

Softijs en de listeria bacterie

Softijs wordt gemaakt van verhitte melk. De kans is daardoor erg klein dat de listeria bacterie hierin aanwezig is. Toch is deze bacterie weleens in softijs gevonden. Dit kan gebeuren wanneer een ijsmaker niet hygiënisch werkt en niet vaak genoeg de machine schoonmaakt. In restjes softijs die in de machine achterblijven kan de listeria bacterie zich ontwikkelen.

Gelukkig zijn in Nederland de regels voor het bereiden van voedsel streng. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt goed in de gaten of snackbars en ijssalons schoon genoeg werken. De kans is in Nederland dus heel klein dat je ziek wordt van softijs.

Tips voor het veilig eten van softijs als je zwanger bent

Heb je zin in softijs en wil je zeker weten dat je het veilig kan eten? Dan kan je de volgende dingen doen:

  • Let op de hygiëne. Bij het maken van softijs is het belangrijk dat dit op een schone manier gebeurt. Kijk daarom of de ijssalon of snackbar er schoon en hygiënisch uitziet. Is dit niet het geval? Zoek dan liever een andere plek om een ijsje te kopen.
  • Vraag het na. Wil je zeker weten dat het ijs gemaakt is van gepasteuriseerde melk? Vraag dit dan na bij de ijsverkoper. Wanneer deze het niet weet, kan je het softijs beter overslaan.
  • Koop liever geen ijs op straat. Bij een ijskraam op straat is het lastiger om het ijs goed genoeg te koelen. De kans dat zich bacteriën ontwikkelen in het ijs is dan groter. Vooral in het buitenland kan je daarom beter geen ijs op straat kopen tijdens je zwangerschap.
  • Ga voor vegan softijs. Steeds meer ijssalons en ijsmerken verkopen veganistisch ijs, gemaakt van plantaardige ingrediënten. Dit betekent dat er geen dierlijke melk in zit. Kies je voor vegan softijs? Dan is de kans kleiner dat je besmet raakt met een schadelijke bacterie.
  • Neem voor de zekerheid iets anders. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Sla softijs als je zwanger bent dan over en kies voor iets anders. Wat dacht je van waterijs of een voorverpakt ijsje? Hiermee weet je zeker dat je onbezorgd kan genieten. Eet smakelijk!