babykamer ideeën inspiratie

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je een veilige babykamer hebt, waar je kleine rustig en veilig kan slapen. Maar als je die voorwaarden hebt afgevinkt, kun je je helemaal storten op de aankleding van jouw perfecte babykamer. Met deze ideeën en tips doe je hopelijk flink wat inspiratie op.

1. Creëer een mama zone

Niet alleen je baby moet zich comfortabel voelen in de babykamer. Ook jij (en je partner) zullen er heel wat uurtjes doorbrengen. Een fijne schommelstoel of lekkere fauteuil voor het geven van de borstvoeding, de nachtelijke troostuurtjes, of gewoon lekker knuffelen met je kleintje is dan ook een echte aanrader! Handig: leg er een lekkere fleece deken of plaid neer voor de koudere nachten.

2. Geef je kleine een nachtlampje

Niet zozeer omdat hij bang zal zijn in het donker, dat zal nog wel een tijdje duren. Maar het is voor jezelf en je partner prettig als je met je slaperige hoofd de weg naar het wiegje af kan leggen zonder je tenen te stoten. Pluspunt voor je kindje is dat de zachte rustgevende gloed van een nachtlampje hem zal helpen dag en nacht van elkaar te onderscheiden.

Babykamerinspiratie: een alpaca nachtlampje

3. Praktische indeling van de kast

Open mandjes, bakjes of doosjes in de kast zijn uitermate geschikt om speeltjes, verzorgingsproducten, sokjes, lakentjes, kleding en andere babyaccessoires in te sorteren. Na een tijdje vinden je handen automatisch het juiste bakje als jij jouw aandacht bij je kindje houdt. Je kan bij verschillende winkels handige opbergers kopen, maar je kan natuurlijk ook zelf kartonnen dozen bekleden met leuk zelfklevend papier of zelf mandjes haken. Een goedkope oplossing en nog een leuke bezigheid tijdens je verlof ook!

4. Do it yourself knuffels en kussens

De winkels liggen natuurlijk bomvol met de allerschattigste knuffels en kussens. Maar hoe leuk is het als je de babykamer aankleedt met homemade knuffels of kussens, geheel in stijl? Struin Pinterest maar eens af en je vindt de leukste ideeën en patronen. Oude kleding, kussenslopen of lakens kun je hier prima voor gebruiken. Of ga langs bij een stoffenmarkt.

Babykamerinspiratie: een zelfgemaakt knuffelkonijntje

5. Creatieve muurdecoratie

Je kan natuurlijk van die gave muurstickers kopen. Die zijn helemaal hip tegenwoordig, maar helaas ook prijzig. Het alternatief is dat je zelf aan de slag gaat en een mooie muurschildering maakt. Op internet zijn genoeg leuke voorbeelden te vinden. Kies voor verf op waterbasis om het inademen van chemicaliën te voorkomen. Tip: maak je tekening eerst met potlood op de muur. Dat maakt het schilderen een stuk makkelijker.

Babykamperinspiratie: een babykamer met een muurschildering van bergen

6. Tweedehands spulletjes opknappen

Heb je een beperkt budget en ben je creatief aangelegd? Op marktplaats zijn genoeg babykamer meubeltjes te vinden die met wat schuurwerk, een likje verf of bijvoorbeeld een greywash een geheel nieuwe eigen look krijgen. Zo creëer je voor een prikje unieke meubels.

7. Geslachtsneutrale thema’s

Wil je graag een thema? Maar wil je het geslacht nog niet weten of wil je de babykamer kunnen hergebruiken voor een eventueel tweede kindje? Dan is het handig om een neutraal thema te kiezen. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan een unisex kleurtje op de muren, maar kies ook meubels die bij zowel een jongen als een meisje kunnen passen. Thema’s waar jij je helemaal in kan uitleven voor zowel je kleine meid als knul zijn: safari, jungle, bosdieren, Winnie de Pooh, retro, fris en zonnig, zee en strand, natuur of wolken.

Babykamer inspiratie: een kleurrijke genderneutrale babykamer

8. Praktische tip: slaapzakken in de babykamer

Niet die grote oprolbare dingen voor volwassenen, maar de babyvariant ervan. Een slaapzakje is een handig en veilig hulpmiddel voor een goede nachtrust voor je kleine. Als je baby meer begint te bewegen, loop je kans dat hij zijn dekens omwoelt en bloot ligt. Of hij kruipt onder de dekens, waarbij er kans is op adembelemmering. In een slaapzakje blijft hij warm en is er geen verstikkingsgevaar. Een goede aankoop dus!

Babyuitzet

Naast de babykamer, heb je nog meer spulletjes nodig voor je baby. Gebruik onze handige checklist om te kijken of jouw babyuitzet al compleet is.