Moeder geniet tijdens haar zwangerschap van fastfood met haar zoontje in het park

In je zwangerschap kan je te maken krijgen met cravings. Als dit worteltjes of komkommers zijn, is dat niet erg. Daar kan je onbezorgd van genieten. Maar verlang je elke dag naar friet, chocola of hamburgers? Dan is het minder slim om hieraan toe te geven. Toch kan je best af en toe smullen van iets ongezonds. Hoe je dat doet, ontdek je in de tips hieronder.

Voedingsdeskundige Marjoleine Klapwijk
Geschreven door de redactie van 24Baby
Laatste update 30 mei 2022
Beoordeeld door
Marjoleine Klapwijk, Leefstijlcoach en gewichtsconsulent
Voedingsdeskundige Marjoleine Klapwijk
Beoordeeld door
Marjoleine Klapwijk, Leefstijlcoach en gewichtsconsulent

Waarom zuinig zijn met snoep en fastfood?

In fastfood en hartige snacks zitten veel verzadigde vetten en zout. In snoep en koek zit veel suiker en vaak ook onverzadigde vetten. Dit zijn geen gezonde voedingsstoffen voor jou en je baby. Je kan er beter niet te veel van binnenkrijgen. Daarnaast zitten in fastfood en snoep weinig nuttige voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Je lichaam heeft dus niet veel aan dit soort voeding.

Toch kan je enorme trek hebben in deze producten tijdens je zwangerschap. Af en toe hieraan toegeven kan best. Zolang je het maar op een slimme manier aanpakt. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

In samenwerking met het Voedingscentrum

Antwoord op je eetvragen

Hoe zit het met koffie als je zwanger bent? Is het wel goed om cafeïne binnen te krijgen? En als je borstvoeding geeft? Het Voedingscentrum geeft antwoord op al jouw vragen?

Meer bekijken

1. Houd de hoeveelheid klein

Eet je graag een of twee koekjes bij de thee? Dit hoeft geen probleem te zijn. Een stukje chocolade of een bakje chips moet ook af en toe kunnen. Hierbij is het wel slim om de hoeveelheid klein te houden. Een heel pak koekjes of een hele zak chips wegwerken, is minder slim.

2. Haal niet te veel ongezonde snacks in huis

Wat in huis is, pak je sneller. Het is dus slim om te voorkomen dat je kast vol met ongezonde dingen ligt. Probeer je daarom tijdens het boodschappen doen in te houden. Hierbij helpt het om met een volle maag de supermarkt in te gaan. Stop liever gezonde snacks in je boodschappenmandje. Daar kan je met een gerust hart van snoepen.

3. Let op het tijdstip

Snacken en snoepen kan je het beste overdag doen. Als je laat op de dag uitgebreid snackt, kan dit je nachtrust verstoren. Je slaapt onrustiger of valt moeilijk in slaap.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat je ‘late calorieën’ meer opslaat dan verbrandt. Daarvan kan je aankomen in gewicht. Het maakt daarbij niet uit of deze calorieën uit koolhydraten, eiwitten of vetten komen. Wat snackgroente of één stuk fruit geeft je weinig calorieën. Dit kan je ‘s avonds wel eten zonder dat je ervan aankomt.

4. Maak slimme keuzes bij fastfood

Het ene fastfood is ongezonder dan het andere. Ga daarom voor de wat minder ongezonde keuzes. In een kipburger zitten bijvoorbeeld minder calorieën dan in een dubbele cheeseburger. En patat klaarmaken in de airfryer is minder vet dan friet halen bij de snackbar of een fastfoodrestaurant. Het kan zelfs nog lekkerder zijn ook.

TIP: Wil je gezonde friet maken? Snijd dan zelf aardappelen in reepjes. Laat ze een half uur weken in water, dep ze droog en bak ze in de airfryer op 120 graden. Na 10 minuten even omscheppen met een scheutje zonnebloemolie en dan nog zo’n 15 minuten op 180 graden in de fryer. Zo krijg je gezonde en toch krokante friet!

5. Eet fastfood als maaltijd

Heb je veel zin in een pizza of friet met een hamburger? Dat moet af en toe kunnen. Je mag tijdens je zwangerschap best zo nu en dan genieten van een fastfoodmaaltijd. Wel is het handig om dit dan als lunch of avondmaaltijd te nemen. Eet het liever niet als extraatje naast je maaltijden. Dit zijn in één keer veel extra calorieën en ongezonde voedingsstoffen.

6. Wissel gezonde en ongezonde snacks af

Misschien merk je dat je vaker enorme trek hebt in tussendoortjes nu je zwanger bent. Dat is niet zo gek, je lichaam is hard aan het werk voor je baby. Wat extra voeding kan nodig zijn. Probeer wel te voorkomen dat je elke keer naar ongezonde snacks grijpt. Er zijn ook snacks die lekker zijn én je goede voedingsstoffen geven. Zo kan je op een gezonde manier snoepen.