mayonaise mag je eten als je zwanger bent

Tijdens je zwangerschap is het verstandig je eetgewoonten onder de loep te nemen. Sommige producten kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Deze producten kan je de komende maanden dus beter even laten staan. Mag je mayonaise eten als je zwanger bent?

Mayonaise tijdens je zwangerschap

Mayonaise uit de winkel kan je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Het eigeel dat voor deze mayo wordt gebruikt is gepasteuriseerd, waardoor bacteriën onschadelijk zijn gemaakt. Ditzelfde geldt voor de meeste mayonaise-soorten die je bij de snackbar of in een restaurant krijgt. Je kan altijd voor de zekerheid navragen of de mayonaise huisgemaakt is of niet.

Zelfgemaakte mayonaise kan je tijdens je zwangerschap beter niet eten. Hiervoor wordt vaak rauw ei gebruikt, dat schadelijke bacteriën kan bevatten, zoals salmonella.

Salmonella tijdens je zwangerschap

Salmonella is een bacterie die onder meer in eieren en kip gevonden wordt. De bacterie kan voedselvergiftiging veroorzaken. Als je zwanger bent, ben je extra kwetsbaar voor deze infectie. Je kindje wordt beschermd door de placenta, maar je kan er zelf wel flink ziek van worden.

Dit kan ook risico’s opleveren voor je zwangerschap, bijvoorbeeld als je last krijgt van hoge koorts of uitdroging. Het is dus verstandig om rauwe kip en producten met rauwe of ongare eieren te vermijden als je zwanger bent.

Andere producten waar je over kan twijfelen: